След вота: 4 варианта за кабинет, но 3 – реални, и 5-има възможни премиери

0

Вестник “24 часа” сравни програмите на трите партии, които могат да съставят кабинет – разминават се по тема мажоритарни избори, единни срещу главния прокурор, корупцията и за образованието

Слави Трифонов даде ясна заявка, че ще направи правителство при резултат, който би му позволил да управлява процесите в изпълнителната власт като лидер на “Има такъв народ”.

Какви са вариантите?

1. Програмен

кабинет с

определен

хоризонт

на действие

и време – подобна формула подсказват и анализатори, и политици. Коментари откъм ИТН, че определени служебни министри са отличници и може да останат, например на финансите Асен Василев и на икономиката Кирил Петков, също предполагат подобен тип експертно правителство.

2. Коалиционен

кабинет – Слави

Трифонов, Христо

Иванов, Мая

Манолова

и техните три политически сили – “Има такъв народ”, “Да, България” и “Изправи се! Мутри вън!”. Плюс участници от служебното правителство, назначено от президента Румен Радев. Това ще бъде сложна игра на подреждане на министри и съобразяване с кадрови желание и заявени политики на всяка една от политическите сили в конфигуранцията, определила себе си като “партии на протеста”.

3. Правителство

на малцинството,

в което Трифонов

поема цялата

отговорност

– това също ще е трудна игра, но вероятно по-бърза откъм подреждане на екип от премиер и министри. Важното е къде ще търси своите хора за изпълнителната власт “Има такъв народ”.

И как ще успее да убеди останалите партии на протеста, плюс ДПС, а може би понякога и ГЕРБ и БСП да събират тематични мнозинства при гласуването на важни за държавата и изпълнителната власт закони и решения. По този начин Слави Трифонов ще опита да върне парламентаризма, който в последните 10 години играеше поддържаща роля на изпълнителната власт в България.

4. Правителство

на ГЕРБ, БСП,

но дали и ДПС

Това може би ще е най-трудно за сглобяване правителство. По няколко причини – въпреки сериозния брой спечелени гласове партията на Бойко Борисов сякаш е по-готова да играе ролята на опозиция. И да чака реда си за следващи предсрочни избори, обещани от човека на Слави Тошко Йорданов.

Както се кълняха преди тези избори т.нар. партии на протеста, те не желаят нито парламентарни, нито правителствени коалиции с ГЕРБ и БСП. За ДПС, както се видя, всички те говорят уклончиво. Готови са да получат подкрепа от партията на Ахмед Доган, но засега не се знае срещу какво ще е това.

За коалиция между ГЕРБ и БСП се говори от години. Едва ли обаче Бойко Борисов и Корнелия Нинова ще протегнат ръце, което би било естествено в подобна ситуация, но означава отново протести по улиците и нови избори наесен.

ХРИСТО ИВАНОВ СНИМКА: 24 часа

МАЯ МАНОЛОВА СНИМКА: 24 часа Ако приемем, че първите два варианта за съставяне на правителство са най-реалистични – програмен или коалиционен кабинетна Слави Трифонов, Мая Манолова, Христо Иванов и с важна роля на президента Румен Радев и неговите министри “отличници”, въпросът е на чия управленска програма ще се стъпи. Как биха могли да се обединят предизборните заявки на “Има такъв народ”, “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън!” при заканите никой да не отстъпи от своите червени линии? И пред вероятността да е невъзможно без плаваща подкрепа от ДПС и БСП.

Обединителна

линия между

трите формации

чертае фигурата

на главния

прокурор

Трифонов вече обяви, че първата му работа е смяната на Иван Гешев. Фиксацията на Христо Иванов върху съдебната реформа и името на обвинител №1 кореспондира с тази закана, Мая Манолова и “отровното трио” също нямат колебания по въпроса.

Големият воденичен камък на шията на подобна коалиция, който бързо може да я повлече надолу, е промяната на избирателната система.

А още по-големият е особеният характер на Слави Трифонов и демонстрираното досега нежелание да се влиза в разговори с останалите. Това задава и другия възможен вариант за кабинет – не обичайната коалиционна формула, а споразумения за подкрепа на ИТН, отново на базата на конкретни програмни ангажименти.

Мажоритарни избори – могат и да са тема за работа в една посока, но и за драстично разединение

Консенсус за промяна в 12 без 5 на Изборния кодекс, за да се въведе машинното гасуване, постигнаха трите анти-ГЕРБ формации в краткия 45-и парламент.

Но по темата за мажоритарни избори вижданията им драстично се разминават.

След обвиненията, че се отказват от знамето, под което свикаха партия, от “Има такъв народ” все по-яростно заявяват, че няма да правят компромиси с мажоритарния вот. Дори са записали в програмата си “Въвеждане на лична политическа отговорност през законодателството”.

Предлагат мажоритарна система с абсолютно мнозинство в два тура за избори за народни представители, а за евродепутати и общински съвети – въвеждане на избирателната система “единичен прехвърляем вот” (избирателят класира кандидатите в бюлетината по предпочитание от общ списък със снимки и евентуална партийна принадлежност).

И ако през 2016 г. като омбудсман Мая Манолова внесе законопроект по резултатите от референдума на Слави, днес в програмата на “Изправи се! Мутри вън!” няма конкретика по въпроса. Тя се фокусира върху въвеждане на възможността граждански комитети и организации, а не само партии да издигат листи.

Христо Иванов пък неведнъж е казвал, че чистият мажоритарен модел не е за нас, а за държави с по-силни демократични традиции. “Адаптирането на българската демокрация към един толкова диаметрално противоположен на сегашния модел ще бъде изключително трудно. Тези, които имат пари и административен ресурс, ще бъдат в много добро положение и ще се възползват от това”, е мнението на съпредседателя на ДБ. Той все пак допуска засилване на мажоритарния елемент.

Съдебна реформа

Една от основните теми и на трите формации е необходимостта от такава. Но не и вижданията за нея. Единодушни са само в едно – за закриване на специализираните съдилища и прокуратури. Идея, която дори вече мина на първо четене в предишния парламент.

ИТН искат извеждане на прокуратурата и следствието от съдебната власт. “Изправи се! Мутри вън!” също предлагат разделяне на управлението на съда и прокуратурата.

Във виждането си, че трябва да има законови промени по отношение на главния прокурор и ограничаване на безконтролната му власт, трите партии отново се разминават в конкретиката как да се случи това.

Хората на Манолова направо разписват процедура за предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев. Въпреки че няма конкретно разписан текст в програмата си, преди вота подобна закана отправи и Трифонов в интервюто си за френския „Монд“. Иначе в програмата си ИТН залага на пряк избор на главния прокурор и възможност той да бъде предсрочно освобождаван и ефективно разследван.

Очаквано в програмата на Христо Иванов са записани по-дълбоки реформи в прокуратурата. ДБ предлага обвинител №1 да се избира от парламента с мнозинство 3/5 (144 от депутатите) по предложение на министъра на правосъдието и да може да бъде свалян чрез импийчмънт по инициатива отново на министъра или от 140 депутати, но окончателното решение да е на Конституционния съд или на президента. И Мая Манолова, и Христо Иванов са за свиване на мандата му от 7 на 5 г.

И трите партии искат реформа на ВСС, при хората на Манолова това минава през незабавен избор на нов състав на ВСС. Те режат парламентарната квота в него от 11 на 5-има членове, а мандата на съвета – от 5 на 4 г.

Единодушие има по въвеждането на пряка индивидуална конституционна жалба.

Различни предложения обаче имат за системата на МВР, най-екзотичното е при Слави – изборност на полицейските началници по примера на шерифите в САЩ.

ДБ иска антикорупционната комисия да бъде разделена на два органа – единият да установява конфликт на интереси и да проверява за незаконно придобито имущество, а другият да отнема такова.

Корупция

Темата е обединяваща за трите партии, именно тя бе лайтмотив на летните протести от 2020 г.

ИТН и ДБ са записали сходни идеи за повече прозрачност в разходването на публичните финанси.

От партията на Трифонов предлагат създаване на черни списъци за некоректни компании и изсветляване на дейността на ББР. ДБ залагат създаването на аналитичен център към МС, който да следи медийни публикации и публични регистри в България и чужбина за корупционните рискове и да прави мониторинг на работата на българските институции по тях.

От “Изправи се! Мутри вън!” обаче искат бързи и радикални стъпки – незабавен избор на нови състави на КЕВР, СЕМ, КЗК и КФН. Също закриване и преосноваване на институции и органи от изпълнителната власт като РИОСВ, ДНСК, държавния ВиК холдинг и др., а към институциите да се създадат граждански бордове.

Икономиката

И тук има единодушие между потенциалните партньори в искането за преработка на плана за възстановяване и насочване на фондовете към инвестиции, които ще позволят бързо развитие на страната.

Залагат целево финансиране за стартъпите, иновативните компании, зеления бизнес, като ИТН и ДБ предвиждат и данъчни облекчения. От партията на Слави предлагат обратно начисляване на ДДС за секторите „Плодове и зеленчуци“ и „Биопроизводство“, а от ДБ искат прагът за задължителна регистрация по ДДС да се увеличи на 166 хил. от сегашните 50 хил. лв.

Хората на Манолова пък настояват за “червена линия” в целите за намаляване на емисиите на парникови газове по зелената сделка на ЕС.

Социални политики

Преизчисляване на пенсиите и необлагаем минимум на заплатите са две от социалните политики, по които трите партии имат пресечна точка.

ИТН планира обвързване на тавана на осигурителния доход със средната работна заплата.

От ДБ предлагат с данъци да не се облага доход от 500 лв., от “Изправи се! Мутри вън!” искат необлагаемият доход да е равен на минималната работна заплата (650 лв. в момента).

Хората на Мая обещават средната заплата да надмине 2000 лв., а на Христо Иванов дори прогнозират да стигне 2400 лв. за пълен управленски мандат.

Реформите във втория пенсионен стълб на ИТН предвиждат премахване на таксата върху вноската в него, от ДБ залагат листване на 10-20% от капитала на всички държавни компании на фондовата борса и повишаване двойно на максималния месечен размер на необлагаемите вноски, които може да бъдат инвестирани от работодателя в третия стълб.

По различен начин обаче си представят социалната помощ за деца.

От “Изправи се! Мутри вън!” обещават грандиозни суми – еднократна помощ по 10 хил. лв. за всяко второ и трето дете на родители, които работят и са осигурени за последните 2 г., от ИТН залагат само увеличение на данъчното облекчение за дете до 18 г. в размер на 3 средни заплати.

Образование

И трите партии предлагат промени в един дух, но разписани по различен начин.

Предвижда се опростяване на учебното съдържание и програми, дигитализация и електронизация на учебния процес и материали, технологично обезпечаване на равен достъп до образование в условия на извънредни ситуации. От ИТН искат промяна на част от държавните образователни стандарти, до 2 учебника по предмет, премахване на външното оценяване в 4-и клас, атестация и мандатност на училищните директори, отпадане на делегираните бюджети и спиране на финансиранйето от МОН за частни училища, лицензиране на формите на извънкласна дейност.

Гарантиран достъп на всяко дете до ясла, градина и училище по местоживеене, разписва ДБ.

Ускоряване на реформите с акцент върху професионалното образование и STEM уменията и разширяване на обучението по математика, финанси и предприемачество са записали от екипа на “Изправи се!”.

И те, и ДБ настояват да се увеличат парите от БВП за образование, отделно поне 1% да има за наука. Само “Изправи се! Мутри вън!” обаче са разписали конкретно, че ще има увеличение на учителските заплати.

Здравеопазване

Eлектронно здравеопазване, реформа в Спешната помощ и инвестиция в медицински хеликоптери, въвеждането на национални скринингови програми и изграждането на детска болница са част от темите, които обединяват партиите на протеста в сферата на здравеопазването.

Разминават се във вижданията каква да е реформата на НЗОК. Хората на Слави залагат демонополизация на касата и създаване на независим от МЗ орган, който да я контролира.

ДБ вади представителя на здравното министерство от управата на здравната каса и залага връщане на старите органи на управление – събрание на представителите, управителен и контролен съвет, както и възстановяване на медицинския одит на НЗОК във вида от 2001 г.

Изправи се! Мутри вън!” ще освобождават касата от ДДС за медикаменти и медицински изделия, търговете ще са в електронен регистър.

Мая иска нулева ставка и за всички болници и отпадане на лимитите. Хората на Слави залагат нов закон за лечебните заведения.

И двете партии обещават намаляване на доплащането в брой за здраве, а ДБ – да се поемат до 80% от лекарствените продукти за деца.

ИТН изобщо не отчита в програмата си наличието на пандемията от COVID-19.

Автор:

Източник: в. „24 часа“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече