Пътят към властта: Николай Василев – от „царско юпи“ до кандидат за премиер

0

Преди 20 г. Василев става министър на икономиката в кабинета на Сакскобургготски, името му се свързва с приватизацията на „Булгартабак“ и БТК. Днес лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов заяви, че партията му сама ще състави правителство и предложи за премиер Николай Василев. Финансистът е добре познат у нас и има дългогодишен опит в политиката, припомня bTV.

Николай Василев може да се похвали с впечатляваща биография. 51-годишният днес политик завършва икономика в Университета за икономически науки в Будапеща през 1994 г., година по-късно получава бакалавърска степен и по бизнес администрация, финанси и икономика в Щатския университет на Ню Йорк, а през 1997 г. – магистърска степен по международна икономика и финанси в Университета „Брендайс“ (Уолтъм, САЩ) и Университета „Кейо“ (Токио, Япония).

Владее английски, унгарски и руски език, има начални познания по френски, немски и японски.

Започва кариерата си през 1996 г. в банковия сектор. За период от пет години работи в три мултинационални компании, където трупа опит в сферата на инвестициите в световните пазари на акции.

Бил е старши вицепрезидент в Lazard Capital Markets – Лондон, асоцииран директор на UBS (бившата SBC Warburg Dillon Read) в офисите на компанията в Токио, Ню Йорк и Лондон, данъчен консултант в Coopers & Lybrand – Будапеща.

От частния в държавния сектор

Името му се чува за първи път публично преди 20 г., когато се заговаря за т.нар „царски юпита“. В екипа на Симеон Сакскобургготски влизат млади българи, получили образованието си в престижни университети и говорещи по няколко езика.

През 2001 г. 32-годишният банкер от Лондон се завръща в София, за да стане част от кабинета на Сакскобургготски. Поема поста на вицепремиер и министър на икономиката.

На този пост се задържа две години, след което е преназначен за вицепремиер и министър на транспорта заради скандал с ДПС относно приватизацията на „Булгартабак“.

Освен Василев, в редиците на НДСВ влизат и други свежи лица като Милен Велчев, Соломон Паси, Даниел Вълчев и Антония Първанова. Тогава бившият монарх обещава, че с техния опит и усърдна работа „ще оправи България за 800 дни“.

Репликата става нарицателна за управлението на Сакскобургготски, но остава спорно дали то оправдава огромните очаквания на хората за промяна.

Николай Василев остава и в правителството на Тройната коалиция (2005-2009 г., НДСВ, БСП и ДПС) като министър на държавната администрация.

Постиженията на Василев като политик

Първият проект, с който се захваща като министър на икономиката е „завръщането на младите от чужбина“. Обещава ударно привличане на чужди инвеститори и високотехнологична революция.

Започва засилена приватизация на предприятия, но замисленият като прозрачен и успешен проект – не се осъществява. Именно приватизацията става основна тема за конфликт с опозицията и причина за обществено недоволство.   

Под негово ръководство се случва бързата приватизация на БТК, слагайки край на естествените монополи, но и губейки обществено доверие, според социологическите проучвания по това време. Съдбата на „Булгартабак“ пък се превърна в ябълка на раздора между него и ДПС, заради която се налага да смени ресора си.

Той регламентира приватизацията през фондовата борса и премахва порочната практика държавни предприятия да отиват в частни ръце през т.н. работническо-мениджърска приватизация (РМД).

Започва нов диалог с работодателските организации и радикални промени в Кодекса на труда. Въвежда данъчни стимули за инвеститорите като ускорена амортизация и нулев данък печалба. Създава се иновационен фонд за поощряване на фирмите, работещи с и създаващи нови технологии.

Заради работата си на толкова много фронтове, Василев се сдобива с прякора „министър за всичко“. Като министър на транспорта успява да укрепи авиокомпанията „България ер“, наследник на фалиралата „Балкан“. Работи и за облекчаване на достъпа до държавната администрация.

След излизането от политиката през 2009 г. Василев създаде компанията „Експат Капитал“, която е един от най-големите инвестиционни фондове в България. 

Източник: БТВ

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече