В германската преса цари раздвоение: Трифонов – визионер или шарлатанин?

0

”До момента Слави Трифонов е направил всичко както трябва. На сцената той се представя като певец на кичозен поп-фолк, с кожено яке и обица, във видеоклипове обича да се обгражда с жени с дълбоки деколтета или сладки деца”, пише Катрин Калвайт от „Зюддойче цайтунг“. Ето какво гласи текстът, в превод на БГНЕС:

В своето токшоу той използва пословици. А в политиката току-що победи управляващата дълги години партия ГЕРБ и премиера Бойко Борисов. Трифонов и неговата партия „Има такъв народ“ спечелиха вторите парламентарни избори тази година в България.

Модел за успех? По-скоро на подигравка. Трифонов, музикант, водещ, тв звезда, неополитик, няма програма. По време на предизборната кампания той почти не се появяваше, идеите му бяха умишлено формулирани по мъгляв начин. Сега, когато би могъл да сформира коалиция с останалите реформаторски сили и ще трябва да представи правителствена програма, той излиза с условия, които не могат да бъдат изпълнени, така че възниква въпросът: Трифонов визионер ли е или шарлатанин?

Една четвърт от тези, които имат право да гласуват в България – от разочарование от остаряла система и от гняв срещу корумпираните системни партии – избраха популярно лице с популярен дневен ред: Да, за да се промени, всичко трябва да е различно. Но как? Подкрепата за двете малки опозиционни партии, които се противопоставят на корупцията и подобни на мафията структури, също нарасна, но артистът, който говори много за морала и честта, е събрал повече гласове. Tрифонов е един от многото комици и телевизионни звезди, които използват славата си за политическа кариера през последните години. Владимир Зеленски в Украйна, Бепе Грило в Италия, Мариан Шарец в Словения, Йон Гнар в Исландия, Джими Моралес в Гватемала, Доналд Тръмп в САЩ – списъкът със сериозни и по-малко сериозни кандидатури е дълъг. Всеки, който говори за политика по смешен или провокативен начин по телевизията, не би трябвало да разбира нищо от демокрация и парламентаризъм.

Вече става очевидно, че изборите ще трябва да се проведат отново през есента. Напълно възможно е Трифонов да изненада българите, и все пак да сформира коалиция, да преговаря за правителствена програма. Може също да има смисъл да се предложи експертно правителство на странични участници, както току-що направи – особено след като, както е в България, много политици ветерани са компрометирани от обвинения в корупция. Служебното правителство, което управлява страната, след като не беше съставена коалиция след изборите на 4 април, доказва, че ангажираните експерти могат да свършат добра работа и да повишат оптимизма в страната.

В крайна сметка обаче България ще се нуждае и от стабилно правителствено мнозинство, което се контролира от парламента и което се справя с основните задачи, пред които е изправена страната. Вече става очевидно, че през есента ще се проведат трети избори. Тогава поп звездата и неговото движение „Има такъв народ“ може да получат мнозинството, което Трифонов изисква, за да управлява сам, защото много българи му вярват, че коалициите са отрова и че всички политици се продават. Надяваме се обаче амбициозните малки партии, които се противопоставят на корупцията, да получат реален шанс.

Автор: Frognews.bg

Източник: Frognews.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече