Иди ми – дойди ми: Мъдростта на Слави Трифонов в политическия фарс

0

Всяко чудо за три дни – тази максима е твърде позната в България. Тя легна като дялан камък и на революционното първо предложение на Слави Трифонов за правителство. Революционно, защото уж изчегъртваме старото, а новото правителство трябваше да е с премиер Николай Василев. Човек, който се издигна в политиката покрай Симеон Сакскобургготски – точно както и Бойко Борисов.

Вероятно мнозина ще кажат, че последвалото решение на Трифонов да се съобрази с надигналата се вълна на недоволство и почуда е всъщност мъдро. Държавническо поведение – ето, аз предлагам, народът не харесва и понеже не съм дървена глава, съобразявам се с мнението на суверена.

Има само един проблем в тази логическа постройка – така правеше и Бойко Борисов! Един от най-пресните примери – номинацията на Красимир Ципов за ЦИК, която оттегли, след като другите партии обявиха подкрепа, защото, видите ли, Ципов в ЦИК щяло да трябва да се кара с Борисов, а бил член на ГЕРБ. Или пък когато говореше как като има големи протести и кръв, подава оставка, но през лятото на 2020 година и големите протести реши друго.

Такива извъртания Борисов правеше, когато трябваше да се вземат трудни решения. Предлага нещо, да види колко противопоставяне ще има и ако е много, оттегля го с мотива за „народа”. Разбира се, това важи за важни, но и популярни т.е. разбираеми теми, по които Борисов не беше обременен с твърде силен задкулисен натиск, срещу който той нямаше как да се съпротивлява яростно, ако не искаше да се раздели с властта.

Иначе, ако Каква е гаранцията, че и Слави Трифонов няма да прави така? Никаква. За сметка на това има много сигнали, че ще прави точно като Борисов.

Първо, говори през социалните мрежи – ако изобщо дава интервюта, те са на внимателно подбрани медии. Пресконференция не даде за две предизборни кампании.

Второ, Трифонов дори не е депутат, не иска и да е премиер, което не е задължително условие, но обикновено лидерът на първата парламентарна сила става премиер. Вместо това той иска да е „гарант“ – някъде, отзад. И трето, тонът – вярва Слави Трифонов, че всичко трябва да е публично, но на пресконференцията за обяснение какво ще прави „Има такъв народ“ не заявява лично участие!

Един от най-важните въпроси, по които Слави Трифонов не коментира нищо, е как е здравословно? Темата сега потъна, но винаги може да стане актуална – той имаше много здравни проблеми и сега, когато го няма пред обществения поглед, само най-близките му знаят кое как е. За да си обаче лидер на държава, доброто здраве е много ценно условие. Помним в какво състояние Трифонов протестираше пред парламента заради референдума си преди няколко години – седнал на столче.

Сега как е положението и как това се отразява на (бъдещето) управление? Дваж крой, веднъж режи – това е друга народна мъдрост. В политиката тя е особено силна аксиома. Времената са такива, че управление, което идва с етикета „промяна“, няма място за груби грешки. Сега повече отвсякога. Но ако ще се правят груби грешки още от самото начало, тогава въпросът е само един – толкова си можете или пак някой седи отзад и диктува в свой интерес и изгода?

Автор: Ивайло Ачев

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече