На дневен ред: Има ли безспорни основания и ще бъде ли отстранен Иван Гешев

0

Съдържат се достатъчно материали, които да доведат до заключение, че има уронване на престижа на съдебната власт. Това заяви Емил Георгиев от „Правосъдие за всеки“ по повод внесения доклад от служебния правосъден министър проф. Янаки Стоилов с искане за започване на процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

„Може да се обърне внимание на това дали има налице достатъчно данни за извършено дисциплинарно нарушение, защото например нарушенията на етичния кодекс на магистратите в България, представляват основание за дисциплинарно нарушение“, каза Емил Георгиев.

По отношение на втората част за данните за извършени престъпления представителят на „Правосъдие за всеки“ каза, че „българското държавно обвинение, прокуратурата се сезирала по много по-прости данни и сигнали и е започвало най-малкото разследване, а дори са образувани досъдебни производства“.

„Дали ще го направят и в случая на главния прокурор, ще видим ще се намери ли един такъв доблестен редови прокурор, който по силата на решенията на Конституционния съд от миналата година има едва ли не всички права да води наказателно производство срещу него“, каза Георгиев.

Емануил Йорданов смята, че смяната на главния прокурор е възможна, но не сега. Според бившият министър на вътрешните работи в момента няма готовност за подобна радикална стъпка.

„Възможно е, но не в този момент. По-скоро въпросът не дали, а кога?”,  заяви Йорданов. в отговор на въпрос ще събере ли ВСС достатъчно гласове за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

„Както Бойко Рашков, така и Янаки Стоилов са юристи с висока квалификация. Те не биха предприели каквото и да било действие, ако то не  е съобразено с Конституцията и законите”, подчерта той.

„На първо място имам известни резерви дали сега е точно моментът да се направи подобно искане. Но министърът на правосъдието няма избор след като е сезиран от министъра на вътрешните работи със съответен доклад за нарушения, които трябва да бъдат проверени. По същество обаче този сигнал се явява един тест за лоялност на ВСС към главния прокурор Гешев. Нямам никакви съмнения, че ВСС ще издържи този тест. Смяната на главния прокурор изисква мнозинство, а в случая това няма да се случи”, посочи Людмил Рангелов, зам.-председател на Висшия адвокатски съвет.

Автор:

Източник: „Банкеръ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече