Какво (не) разбрахме от скандала с „Пирогов“

0

В спора за частния случай на министъра изгубихме голямата картина на пороците в системата

След 12 години управление на премиер с доста фриволно отношение към фактите човек трудно може да си представи, че някой може да го надмине в този жанр. Но конфликтът между служебния министър Стойчо Кацаров и „Пирогов“ за фалшивите хоспитализации в спешния институт почти няма аналог в обществения ни живот.

В последната седмица сме свидетели на поразителна размяна на обвинения в лъжи, в която истината вече е неуловима. И за двете страни развихрилият се скандал изглежда необясним. Ако пироговци са прави и министърът лъже, решението му да се разкрие като жертва на фалшива хоспитализация би било абсурдно политическо харакири. Но и обратното изглежда безсмислено за „Пирогов“ – точно тази година болницата няма финансов интерес да източва касата, защото получава от нея гарантирани 85% от бюджета си, независимо колко пациенти отчете.

Колкото и да сме изгубени в детайлите и смисъла на този скандал, той дава точна диагноза за порочните правила, по които съществува здравната система в България. Поуките са добре известни, но трудни за преглъщане, а най-трудно се преглъща усещането, че решението изглежда недостижимо и сме обречени да се лутаме от политическо назначение на политическо уволнение, без по никакъв начин тези кадрови бури да засягат корените на истинските проблеми.

За мнозина проверките в големите болници са проява на лош вкус след трагичните месеци на ковид кризата. Снимка: БГНЕС

Клиничните пътеки – вечният виновник

Почти единодушно вината за случилото се в „Пирогов“ бе хвърлена не към участниците в него, а към порочната система за финансиране на болниците. Със своите недъзи клиничните пътеки години наред хранят вредни процеси в здравеопазването. Понеже залагат на количеството, а не на качеството, те са сигурна рецепта за злоупотреби с отчитането на дейност. Тяхното първоначално остойностяване беше безогледно лобистко, поради което в крайна сметка се стигна до пълно изкривяване на системата – неглижиране на най-важните за здравето на нацията направления и бум на надценени дейности. Затова ако потърсите думата „стентове“ в „Гугъл“, третата подсказка на търсачката е „стентове на здрави хора“.

Следствие от тази порочна система е и водещото място на България в ЕК по хоспитализации на глава от населението, като според един доклад на ЕК поне 20% от тях са излишни и работата може да се свърши в далеч по-евтината извънболнична помощ. Фиктивната хоспитализация за изследвания обаче е толкова утвърдена практика, че мнозина не виждат никакъв проблем в констатациите на здравната каса.

Проблемът COVID-19

Клиничните пътеки създадоха проблеми и в пандемията. В някои от тях са заложени такива изисквания, че се стигна дотам пулмолози да нямат право да лекуват COVID пневмония, защото клиничната пътека е за изпълнение в инфекциозни отделения, а в белодробните отделения няма инфекционист.

Цената по основната пътека, по която се лекува COVID-19, до миналия август беше нищожните 618 лв. и тогава на власт не беше Стойчо Кацаров, а ГЕРБ. Чак на шестия месец от пандемията тя беше удвоена на 1200 лв., но това далеч не бе достатъчно (тежките случаи в реанимация се заплащат по друг ред, като сумата е 780 лв. на ден).

Пътека за пост ковид така и не беше създадена, въпреки че по различни данни между 20 и 30% от прекаралите COVID-19 развиват по-дългосрочни проблеми. Вместо това към някои болници от февруари бяха създадени програми за рехабилитация на такива пациенти, които би следвало да включват и безплатни прегледи.

Финансово обаче пандемията не беше толкова драматична за болниците въпреки дългите периоди без планов прием и операции. Всеки месец касата доплащаше 85% от бюджета, независимо колко дейност има лечебното заведение. От показани справки за парите в „Пирогов“ се вижда, че в почти всички месеци на пандемията болницата е получавала допълнително до 2.06 млн. лв. по тази линия, а като структуроопределяща имаше право и на добавка от още 15%, така че да получава всъщност пълен бюджет за месеца.

По линия на 85-те процента институтът е получил общо малко над 9 млн. лв. от март миналата година, а по линия на гарантирания 100% бюджет – още 16.6 млн. лв. Болницата е отчела дейност за малко над 71.1 млн. лв. На този фон няма логично обяснение защо ще тръгне да пише фалшиви хоспитализации за 1 млн. лв., след като тези пари тъй или иначе ще й бъдат платени безотчетно. Освен ако не приемем, че нарушението на правилата се е превърнало в правило.

Правилото да нарушаваш правилата

 – Лежал ли е министърът в болница?

– Да, той е бил в болницата, но не е лежал в болницата.

Този диалог между журналист от БНТ и лекуващия лекар на Кацаров в „Пирогов“ доц. Петър Атанасов се повтори много пъти в различни версии в последните дни. Проф. Балтов е категоричен, че фалшиви хоспитализации няма и министърът лъже, като се изкарва жертва, а не съучастник. Дали е така – знаят само участниците и те са избрали да имат противоположни версии за случката. Никой обаче не оспорва, че Кацаров е бил хоспитализиран фиктивно, за да му се направят безплатни изследвания. Проблем с това, уви, не виждат нито медиците, нито бившият им директор, нито Българският лекарски съюз, който обвини касата в административен тормоз.

На седмия ден от скандала бившият шеф на „Пирогов“ най-сетне коментира този аспект директно: „Наказуемо е това, разбира се, но в този договор има двама. Единият е този, който му предлага, а другият е този, който решава и се съгласява. Мисля, че в случая моралът на нашия министър е силно селективен“.

Най-краен беше бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов, който се обърна с този въпрос към президента Радев: „Може ли човек, източил съзнателно и за лично облагодетелстване НЗОК, да оглавява сега министерството на здравеопазването?“, имайки предвид получените от Кацаров прегледи. Тук трябва да припомним, че Ангелов бе изобличен от разследване на „Капитал“, че е възложил на тъща си задача за 8000 лв. на седмица да храни подопечните му лекари в „Александровска“, използвайки за това пари от дарения, събирани във фондация към болницата. Сумата е дребна, но надвишава многократно стойността на прегледите на Кацаров – добро мерило за нахалството на бившите управляващи.

Едни не плащат платеното, други плащат безплатното

Ходът на министър Кацаров да извади собствената си фалшива хоспитализация отмести вниманието от самата проверка на НЗОК. А там далеч не всеки пациент попада в хипотезата да му направят безплатни изследвания „като на брат“. При част от случаите например касата установява отчетени, но неизвършени прегледи. При други – изписани, но неприложени антибиотици (според някои обяснения болниците често ползват антибиотици от дарения, но дори в този случай е редно да има „обективизиране“ на приложението им).

Докато министърът се оплаква от фалшива хоспитализация с цел безплатни прегледи, има пациенти, които са плащали за безплатни прегледи. Най-малко 17 пациенти са в такава огледална на Кацаров ситуация, като част от тях са плащали от джоба си поети от касата изследвания в кошмарните октомври-ноември-декември, когато са лежали в „Пирогов“ с COVID-19. На 2 ноември пациентка с COVID-19 е платила 35 лв. за рутинно гръдно рентгеново изследване. Друга пациентка е принудена да плати 20 лв. за лабораторни изследвания TAT и MAT. Трета жена е платила 14 лв. за изследване BHCG, четвърта – 28 лв. за изследване за витамин Д, пета – 7 лв. за TSH, шеста – 6 лв. за гликиран хемоглобин и т.н.

Мнозина третират тези констатации като заяждане на дребно и едва ли не проява на лош вкус на фона на хаотичните и трагични месеци на кризата. Извън формалния факт на установените нарушения обаче няма как да знаем доколко те са неволна грешка, умишлена злоупотреба или принудително заобикаляне на правилата в името на пациента. Доц. Атанасов бе чест гост на медиите през изминалата година и голямото сърце, с което говори за пациентите си, неизменно правеше впечатление в тези участия. Но въпреки това контрастът между тези дребни суми, надлежно събрани от обикновените пациенти, които са ги платили вече веднъж с осигуровките си, и сцената на едва ли не насила отведения на безплатни изследвания „семеен приятел“ се набива на очи.

Липсва реформаторско мнозинство за промяна

Дори за всичко друго да лъже, здравният министър е прав, когато казва: „При мен идва доклад с безспорни констатации за 402 фалшиви диагнози. Аз нямам друга правна възможност, освен да освободя изпълнителния директор на болницата. Ако не го направя, давам знак на цялата здравна система, че това е допустимо и всеки може да го прави“.

Този нюанс бе подминат от останалите участници в спора и едва на втората седмица от скандала над стройните протести в защита на Балтов започнаха да се чуват гласове, че това са нарушения с нашите пари, на нашите права. „Тези нарушения застрашават здравето ни и предполагат и други нарушения“, обявиха от пациентската организация „Заедно с теб“, която логично подкрепи министъра, оглавяващ друга пациентска организация.

Липсата на чувствителност към нарушенията сама по себе си е диагноза, която подсказва, че и да сменим модела, системата вероятно е необратимо увредена. „Юридически необосновано и неморално е да се притискат лечебни заведения, дали своя дан в борбата с пандемията, да се иска от тях да връщат средства, които са били подсигурени за тяхното оцеляване“, обявиха от Българския лекарски съюз, въпреки че в случая не става дума за „оцеляване“.

Разбира се, смяната на модела изначално изглежда невъзможна. ГЕРБ, които сега най-силно бият тъпана в защита на Балтов, имаха 12 години и осем министри на здравеопазването, но така и не реформираха заплащането. Вместо това си възпитаха система, в която вече има добре улегнал елит без никакво желание да допуска промени на статуквото. Или както казва самият доц. Атанасов: „Моите учители са ме учили, че професията ни е изкуство. А сега я превърнаха в долна сергия“.

––––-

КАЦАРОВ СРЕЩУ „ПИРОГОВ“

Къде се разминаха двете страни в конфликта?

Информирано или неинформирано съгласие

Стойчо Кацаров: „Не съм поискал и не съм разбрал, че ми се предлага услуга. Един месец по-късно разбирам, че съм с диагноза цироза. Смятате ли, че да ми лепнат стигма за цироза до края на живота струва 100 или 200 лв.?“.

Стойчо Кацаров, снимка: БГНЕС

Петко Салчев: „Аз съобщих на Стойчо Кацаров, че името му е в списъка с пациенти на „Пирогов“, диагностицирани с чернодробна цироза или бъбречна недостатъчност. Изпратих му протокола и му казах, че има съвпадение с неговото име“.

Доц. Петър Атанасов: „Казах му: Стойчо, пускам ти лист, за да не плащаш лаборатория, да не плащаш скенер, да не плащаш други изследвания, ако се налагат. Той се поклащаше ей така и казваше: „Да, но няма да спя тук“.

Каква е диагнозата?

Министърът от самото начало и до последно твърди, че му е поставена диагноза чернодробна цироза. „Министърът би трябвало да е наясно, че има разлика между заглавие на клинична пътека и окончателна диагноза. И цирозата е само заглавие на пътеката. Диагнозата му е остра чернодробна недостатъчност, която минава и заминава“, обяснява доц. Атанасов. В последното си телевизионно участие – пред Нова тв, Кацаров прочете от документацията и друга диагноза, свързана с възпаление на бъбреците – интерстициален нефрит, за която до този момент не е ставало дума.

Фалшифицираният подпис

Кацаров твърди, че на един от документите в досието му е фалшифициран негов подпис. Става дума за основния документ, който би разплел въпроса доколко министърът е бил наясно какви прегледи получава – декларацията за информираност и съгласие на пациента по отношение източника на заплащане. Случайно или не, пироговци не говорят за него, а за останалите документи. „Пациентът беше изпратен за ЕКГ и скенер на бял дроб, след което собственоръчно подписа всички необходими документи и декларации за хоспитализация. Едната е декларация за хоспитализация, той го подписа пред мен“, казва д-р Христина Каменова. Балтов също говори за другите документи, но не споменава въпросната декларация.

Що за услуга е това

„Обяснението е много просто – всички тези хора са имали пост ковид симптоматика, но понеже НЗОК не се съгласи да се направи такава пътека, ние сега се чудим как да компенсираме това, че няма как да лекуваме тези пациенти“, е версията на проф. Балтов.

Според основната клинична пътека за COVID-19, пациентът има право на два безплатни контролни прегледа до месец след изписването. Кацаров обаче е повикан на контролен преглед 10 дни след изтичане на този срок. „Ако ще ми прави услуга, защо ме вика 10 дни след срока? Вижте контекста – аз ви правя услуга с парите на другите. Каква е тази услуга? Тези пари не са на Балтов, не са на доц. Атанасов. Тяхната теза е: Вземаме 2500 лв. от НЗОК, за да не платиш ти 100 лв.“, възмущава се министърът.

Автор: ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече