Служебното правителство и най-големият провал пред най-голямата криза

0

Ако искате да знаете що е то управленска немощ, в последните няколко дни пред очите на цялото общество бива представен крещящ пример. За служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров става въпрос. Във време, в което коронавирусът почва да напомня, че доста скоро пак ще ни е основен проблем, Кацаров успя да разбие обстановката в най-известната болница в България – „Пирогов“.

Дали е крив (според мен да), дали е прав за случващото се там няма значение точно сега! В навечерието на задаваща се криза главната цел е мобилизация на ресурсите и сигурност за хората на първа линия, че няма да има организационен хаос! Ако в „Пирогов“ има нередности, Кацаров спокойно можеше да действа без толкова шум, да прояви повече нюх и да не превръща всичко в медийна разпра.

Например, в Правителствена болница скандалът беше още по-голям, но не стана като с „Пирогов“. И причината, по мое мнение, е защото в „Пирогов“ става въпрос за политически игри. Да започнем малко по-отдалеч – когато пандемията избухна в началото на 2020 година, д-р Кацаров съвсем не беше от тези, които възприеха коронавируса за голяма опасност. Напротив – той поставяше под съмнение доста неща за вируса, но го правеше като цяло с внушения. Паметно е едно негово интервю с д-р Стоян Алексов, един от водещите патоанатоми в България и председател на Българската асоциация по патология – от 12 май, 2020 година! Интервюто го има в YouTube и е озаглавено по следния начин: „Хора умират С, а не ОТ коронавирус“. Още тогава Actualno.com потърси д-р Алексов, защото като журналист добре зная как дяволът се крие в детайлите.

И когато говорих с д-р Алексов, той внесе необходимото много важно уточнение – не може да се изясни колко смъртоносен е коронавирусът SARS-CoV-2 и дали изобщо е смъртоносен, защото има пречки пред чисто научно-медицинската дейност. По същество, д-р Алексов настояваше за възможност да се работи и да се търсят данни. Какво обаче излизаше от интервюто на Кацаров с него, можете сами да видите, ако последвате хиперлинка в началото на параграфа. Само че това беше средата на май, 2020 година. Оттогава насам доста данни излязоха и добре се видя какво е коронавирусът. Видя се, че поразява органи на тялото, за които дори не подозирахме в началото – например мозъка. За Мултисистемния възпалителен синдром при децата пък изобщо не искам да говоря, защото е ужасна диагноза. Все повече лекари са категорични, че коронавирусът не е грипоподобен вирус, защото в тежка форма поразява малки кръвоносни съдове не само на белите дробове, но и атакува и уврежда сърцето.

Превъртаме леко напред – в края на 2020 година д-р Кацаров се запознава отблизо и лично със SARS-CoV-2. Показателно е какво каза публично пред bTV доц. Петър Атанасов за случилото се с Кацаров и в светлината на скандала с „Пирогов“: „Първата хоспитализация беше борба за живота му“! А самият Кацаров също публично призна още преди това, че се е ваксинирал с еднодозовата ваксина „Янсен“ след преболедуването. Затова ми е интересно поддържа ли още той тезата, че хората си умират С коронавируса, а не ОТ коронавируса? Интересно е да го коментира и от гледна точка д-р Георги Тодоров, който организира писмо в негова защита след скандала с „Пирогов“. Кой е въпросният Тодоров можете да придобиете добра представа от ето този голям разговор в профила на д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория по мозъчни инфекции към Университета в Берн. Достоен поддръжник, д-р Кацаров?

По този повод и във връзка с този документ д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория по инфекции на мозъка в Университета в Берн, Швейцария, пише в личня си профил във Фейсбук:

Георги Тодоров, лекар от Русе… Не знам да плача или да се смея. Между другото, този човек е член на контролната комисия на БЛС. Много ми е интересно какво ще е мнението на Съюза, който жадно скача в защита на този и онзи, но мълчи по отношение на подобни въпроси. Оставям настрана същността – отдавна не обръщам внимание на подобни хора, нито ми дреме за налудничавите им теории. Но Български лекарски съюз трябва да си изчисти редиците, това е срамота.

Послепис: За да не вкарвам БЛС в тежки морални дилеми, добавям цялата кореспонденция, за да се види как господинът се идентифицира именно като официално лице на съюза и в този смисъл кореспонденцията вече не е с характеристиките на лична.

С оглед всичко това, време е д-р Кацаров да отговори на следните въпроси:

1. Вярва ли, че масовата ваксинация е решението на кризата с COVID-19?

2. Ако вярва в това, защо след като замени едно силно критикувано на всички нива управление, не действа в посока превръщането на тази вяра в системна държавна политика – така, както Надежда Цекулова ДОБРЕ ОПИСВА ТУК?!

3. Като зам.-здравен министър в кабинета на Иван Костов, какво участие взема в промяната на здравната система, чрез създаването на НЗОК и системата на клиничните пътеки?

4. Има ли практика в българското здравеопазване да се лекуват пациенти по клинични пътеки, защото за диагнозата им няма създадена клинична пътека и чия отговорност е това?

5. Когато опря до Вашето здраве и живот, Вие възползвахте ли се от връзките си или карахте както е по система? Коментарът ми е емоционален, не професионален. И е такъв, защото човек, идващ с претенции за промяна спрямо предишната ситуация, не я променя и грам! Същият този човек, понеже е министър, нека каже какво му е сега мнението за COVID-19 като болест, за постковид синдрома и дали е добре да няма клинична пътека за лечението му както и за дълъг КОВИД.

И понеже в България я караме на чувства и усещания, не на статистически данни, на базата на които да вземаме решения и да градим политики, включително здравна, моето усещане е, че с работата си сегашният служебен здравен министър не е по-различен от същия „редовен“ министър преди година, в очакване и на новата КОВИД вълна!

Автор: Ивайло Ачев

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече