Анализатор: Няма гаранция, че ще има пресечни точки за съставяне на общо правителство

0

„Изключително интересно начало, имам предвид скритите послания, които успях да разчета в изказванията на лидерите.“ Така политологът Георги Проданов обобщи пред БНР началото на работата на новото 46-о Народно събрание, което заседава за първи път вчера. Има 5 приоритета в изказванията, които обаче според Проданов не са „гаранция, че ще бъдат пресечни точки за съставяне на общо правителство“.

„Боязливото и кратко заявление на „Има такъв народ“(ИТН) остави у мен съмнението, че можем да очакваме изненада – може би вариант, който ще бъде доминиран от ИТН, в който министрите в правителството да бъдат определени еднолично от тази партия. Дано да бъда лош пророк.“ Проданов не е оптимист, че ще има правителство при всички положения. По думите му се виждат заявки за подкрепа. Според политолога в политическите декларации в началото на парламентарната сесия се открояват необходимостта от реформа в съдебната система, състоянието на здравната система, преизчисляването на пенсиите.

Георги Проданов смята още, че в изказванията ясно се чете и задачата за разграждане на „тази почти тоталитарна система, която успя да изгради ГЕРБ в последните няколко години от своето управление“. По думите му са били дефинирани проблемите с корупцията и формализираните и на практика узаконени отношения между бизнес и политика чрез вкарване на лобистки закони, които не са в интерес на гражданите.

В коментара си за ролята на ДПС за съставяне на следващия кабинет политологът отбеляза:

ДПС в момента има уникалната възможност да се възползва от самослучващото се очакване, че ДПС е факторът, който реди кабинета на ИТН. Дори това да е абсолютна фикция, фактът, че се повтаря многократно няма нужда да го превръща в истина. Обстрелът към ДПС беше не само от страна на ДБ.“ Политологът Георги Киряков смята, че новото правителство е въпрос не на шансове, а на преговори между партиите, които могат да съставят парламентарно мнозинство. „Има всички индикации, поне от вчера, а и днес, че е напълно вероятно да се стигне до такава формула, която да намери тези 121 народни представители, гласуващи за правителство. Това няма как да стане без подкрепата на БСП. Това е очевидно.“

Не би било разумно и логично гласовете, които не достигат за парламентарно мнозинство, да дойдат от ДПС или от ГЕРБ, подчерта Киряков. Според него би било голям проблем за ИТН, ако успее да намери необходимите 121 гласа, но същевременно ДПС гласува „за“ кабинета. „Ако искат да провалят работата на този парламент и на възможния кабинет, те биха направили това. Същото биха направили и ГЕРБ.“

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече