Затвърждава се впечатлението, че Радев всъщност „крои“ новото правителство

0

Правителството, което “Има такъв народ” ще представи в парламента, ще бъде по модел на президента Румен Радев. Това коментираха пред “Труд” анализатори и политици след края на първия кръг на преговорите в зала “Запад” на Народното събрание. Вече вървят и кулоарните сондажи кои от служебните министри да останат и в бъдещото правителство. А петъчното изслушване на служебните министри Янаки Стоилов и Бойко Рашков бе разчетено като анонс за участието им и в бъдещ редовен кабинет.

“Подкрепяме категорично работата на Бойко Рашков, който е министър на вътрешните работи, на Янаки Стоилов – министър на правосъдието, на Кирил Петков – министър на икономиката и на Велислав Минеков – министър на културата”, заяви в поредица от свои телевизионни участия Димитър Делчев от ИБГНИ. От ДБ и хората на Мая Манолова, както и от БСП на няколко пъти вече бе заявена положителна оценка към работата на служебното правителство.

“Ние заявихме, че безусловна подкрепа няма да има от наша страна. Наше задължително условие е възстановяването на нормалността в политиката и демокрацията. Това означава държавният апарат да не се ползва като бухалка срещу гражданите и бизнеса, а напротив, той да функционира в услуга на хората и за създаване на добър бизнес климат. Това бе условие, от което ние няма как да се откажем. Персоналният състав на кабинета също е от значение за нас. Категорично заявихме, че не искаме да предлагаме министри”, подчерта след разговорите с ИТН в неделя председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Малко преди това председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов заяви, че не от партията му не са искали подкрепа за правителство от ДПС. “Просто изложихме нашите приоритети. Смятам, че и ГЕРБ, и другите партии биха казали, че са за съдебна реформа. От ДПС казаха, че хората в кабинета са важни, но ние им казахме, че това е наша отговорност и няма да позволим някой да ни казва кои да са хората”, заяви Йорданов.

На този фон и почти по същото време от “Позитано” 20 дойде предложението на служебния правосъден министър Янаки Стоилов, да се да се формира някакъв тип национално правителство, което по възможност не приема решения, които предопределят по-нататъшните възможности за политика в България. “Това го виждам чрез по-конкретно формулиране на неговите задачи, към сравнително ограничени задачи, които трябва да изпълни и които няма да предизвикат големи разногласия между партиите, които го подкрепят и да заявим на политическо ниво, че това правителство не може да има задачи, надхвърлящи една година”, обяснил тезата си Стоилов пред своите съпартийци. Ако такъв кабинет се справи със задачите си, мандатът му можело да се удължи в парламента или пък да се мине през нови предсрочни избори

След приключилите в неделя преговори стана ясно, че идните дни партиите без ГЕРБ ще продължат разговори на експертно ниво.

Ден за размисъл

Президентът чака обаждане от Тошко на „Дон Джовани“

 Премиера в Залцбург

Президентът Радев настоя Тошко Йорданов да го държи информиран за хода на преговорите за съставяне на правителство по време на консултациите в президентството.

В днешния понеделник очевидно партиите ще си дадат кратка пауза в продължаващите експертни преговори, тъй като и президентът Румен Радев е на работно посещение в Залцбург по покана на Федералния президент на Австрия Александер Ван дер Белен. Според предварителната информация, огласена от пресслужбата на държавния глава, президентите ще бъдат на премиерата на операта “Дон Джовани” в рамките на Залцбургския музикален фестивал, придружени от своите съпруги Десислава Радева и Дорис Шмидбауер.

Още в деня на консултациите, Радев даде да се разбере, че няма да бърза с връчването на мандата и че ще чака знак от председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов докъде са стигнали с преговорите. През миналия уикенд във Велико Търново президентът заяви отново за датата на връчване на мандата: “Денят ще бъде ясен, когато партиите гарантират, че са получили резултати”.

Източник: в. „Труд“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече