БСП вече е новата политическа „патерица“ на Слави – за Нинова да е в управлението е на живот и смърт

0

В БСП преглътнаха, че ще са червената патерица на Слави Трифонов за бъдещ кабинет. Това коментираха политолози и анализатори, потърсени за мнение как и срещу какво от „Позитано” 20 ще гласуват „за” правителство на ИТН.

„Не говорим за БСП, а за Корнелия Нинова. В момента на нея й трябва някаква малка победа, малък успех, който да я държи на председателското място”, заяви пред „Труд” политологът Стойчо Стойчев. „Включването на БСП в управляващо мнозинство, връщането на власт дори в коалиционен кабинет, за нея ще представлява мотив да продължава да стои на председателския пост”, аргументира се доц. Стойчев. Същите коментари направиха и депутати от левицата пред „Труд”, както и членове на Националния съвет на БСП. След заседанието в неделя социалисти заявиха, че „за Нинова това е борба на живот и смърт, буквално”. Причината – след катастрофата на изборите на 11 юли ръководството на „Позитано” 20 не може да си позволи да си отиде безславно, а в момента има всякакви основания за оставката ѝ.

Според анализатори, още от миналата година, от летните протести, е ясно на всички, не само за политиците от „Демократична България”, но и за симпатизантите и активистите, че ако искат да бъдат в следващата власт и да управляват заедно, трябва да бъдат със Слави Трифонов и с БСП. От друга страна „коалицията около Мая Манолова демонстрирала всеядност”.

Политолози направиха прогноза, че колкото повече са участниците в преговори за министри, толкова по-безлични ще са лицата в бъдещото правителство.

Неофициално социалисти споделиха пред „Труд”, че отказът на хората на Слави Трифонов и хората му да подписват споразумения за подкрепа, ги вкарвал в обяснителен режим с избирателите на левицата. „Не можем да подпишем празен чек и да им гласуваме кабинета, надяваме се поне да имаме подписи под подкрепа на програмата на управлението на бъдещото правителство”, заявиха червени депутати.

Кулоарните очаквания са от ИТН да получат мандат за съставяне на кабинет от Румен Радев на 4 август. В президентството обаче трябва да отиде задължително номинираният за министър-председател, както пише в Конституцията.

На фона на разнопосочните сигнали и откровени пазарлъци в парламента, в късния следобед от президентството излязоха с позиция партиите да не се бавят прекалено с преговорите. „Страната ни е изправена пред провеждането на неотложни реформи и решения, които изискват кабинет с политическа отговорност и парламентарна подкрепа”, се казва в разпространената позиция. И още: „Парламентарно представените политически сили трябва възможно най-скоро да намерят формулата за съставяне на редовно правителство в интерес на българското общество, а президентът, изпълнявайки конституционните си задължения, има готовност да връчи мандат за съставяне на кабинет”.

Бабуване за следващо управление

Служебният премиер Стефан Янев призова първата политическа сила на парламентарните избори „Има такъв народ” да съставят коалиционно правителство. На редовното седмично заседание на Министерски съвет той заяви, че обединението им с други партии ще е признак на политическата им зрялост.

Бабуване на следващ кабинет на всяка цена разчетоха политически наблюдатели в думите му, след като той заяви, че е време политическото говорене да спре и да се премине към действия и да се дадат ясни гаранции, че ще има промяна в старите модели на управление. Това можело да се случи само чрез коалиционно споразумение.
Какво му влиза в правомощията на служебния министър-председател да коментира как партиите в парламента ще съставят кабинет, възмутиха се депутати от пленарна зала.

Ивайло Вълчев от ИТН заяви, че и тази седмица няма да научим какъв състав на кабинета предлага партията му.

Партиите на протеста, както се наричат ДБ и ИБГНИ, дадоха да се разбере, че ако Слави Трифонов не се съобрази с депешата от Румен Радев за съставяне на кабинет, тази инициатива може да попадне в техните ръце. Без ход на Трифонов скоро ИТН може да са само група депутати, които да изпълняват нареждания на Иванов или Манолова, отбелязаха лаконично народни представители от БСП и ГЕРБ.

Днес ДБ и ИБГНИ излязоха с обща позиция към ИТН за състава на бъдещото правителство и поставиха условие – бъдещото управление трябва да следва посоката и стандарта, който зададоха повечето от министрите в служебното правителство, обявиха от „Да, България” и „Изправи се БГ! Ние идваме!” след общи консултации за евентуален кабинет на ИТН.

„На тази база ще преценяваме имената, които ще ни бъдат предложени”, заяви Мая Манолова. Тя бе категорична, че ИБГНИ се присъединяват към високата оценка на ДБ за министрите Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков. И добави към тях Бойко Рашков и Атанас Пеканов. Трябвало да се запази посоката и стандартът, които те са задали.

Бъдещите коалиционни партньори в управлението настояха и за гаранции, че ДПС и ГЕРБ няма да имат никакво влияние в управлението.

По повод думите на Ивайло Вълчев, че до края на седмицата няма да бъде обявен съставът на новия кабинет, депутат от ДБ заяви: „Тупат топката, защото нямат кандидати нито за министри, нито за премиер. Всички им отказват”.

Съпредседателят на ДБ даде знак, че ще очаква подкрепа за поредна анкетна комисия, чийто мандат описа така: „да наблюдава прилагането на мерките по Магнитски, като отговори на въпросите защо и как българските органи проспаха 700 милиона в хазарта”. По-късно стана ясно, че тази инициатива е всъщност съвместно предложение с ИБГНИ.

Управляващото мнозинство, както се формира от четири партии, по всичко си е прорадевско. То ще подкрепи Румен Радев на следващите президентски избори явно и пълнокръвно, без никакви угризения. Той до голяма степен ги обединява чисто символно. С него синергията е извън всякакво съмнение.

Не очаквам някакъв грандиозен проблем, който да доведе до разрив. Формулата за Румен Радев е независим, но подкрепен от партии и инициативни комитети. Те ще бъдат от управляващото мнозинство, те не го и крият. Съвсем логично се върви към есента, когато президентът ще бъде подкрепен от тези четири партии на мнозинството.

Такава коалиция с БСП може да изкара много, може да изкара и малко. Реалистично е да говорим за две години, защо не и за цял мандат. Много зависи от конструкцията. Повечето хора гледат от тази гледна точка – казват тази конструкция е много рехава, но въпросът е на какво има да устоява. Рехава – хубаво, но като няма какво да я събори, тя ще продължава да си стои. Трябва да се мисли кога ГЕРБ ще имат някаква готовност и способност, както и подходяща обществено-политическа ситуация, да имат нова сериозна заявка за връщане във властта.

Ако искаме да се фокусираме върху някаква публична част на правене на политиката в тази конфигурация от четири партии, трябва да гледаме Народното събрание – кой коя комисия оглавява, в кои комисии какви заседания се правят. Този път ще гледаме повече заседания на комисии, вместо заседания на МС.

Източник: в. „Труд“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече