Партиите от протеста втвърдиха тона към ИТН: Искат споразумения и имена на министри

0

Преговорите за бъдещо управление изглеждат зациклили, след като в петия ден на консултации за възможно правителство потенциалните партньори от т.нар. „партии на протеста“ – „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“, изненадващо втвърдиха тона и посочиха няколко искания, от които не могат да отстъпят, ако се очаква да дадат гласовете си, а в отговор партията мандатоносител „Има такъв народ“ не показа, че ще се съобразява с тях. В същото време БСП подчерта, че сближава позициите си с най-голямата партя и дори покани формациите на Христо Иванов и Мая Манолова да обсъждат общи условия за подкрепа за кабинет. Ситуацията беше използвана от ДПС за поредна остра атака срещу „Демократична България“, докато премиерът и президентът продължиха натиска си за намиране на формула за по-широка подкрепа на бъдещ кабинет.

В последните два дни преговорите на експертните групи на „Има такъв народ“ с БСП, „Демократична Българи“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ вървяха под мотото „без особени различия“, но и с неяснота как ще бъдат потвърдени приоритетите, по които би трябвало да бъде постигнато обединение за гласуване на правителство. Тази сутрин в изявление от парламентарната трибуна лидерът на групата на „Демократична България“ Христо Иванов поиска писмени споразумения с конкретни ангажименти във властта, както и кандидати за министри, които привличат доверие. Като примери той посочи тримата популярни служебни министри – Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков, които бяха канени за участие в първия състав на проектокабинета на „Има такъв народ“.

Иванов отново настоя на бъдещото управление да бъде гарантирана „дистанция от ДПС и ГЕРБ“, тъй като основната задача на бъдещ кабинет е да се пребори с корупцията в България, а двете формации „са заложник в своите ядра на две организирани корупционни групи – около Бойко Борисов и около това, което наричаме Сарая – вратата, от която влиза корупцията“.

След него председателят на групата на „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова потвърди позицията на формацията, че не трябва да има влияние на ГЕРБ и ДПС. Тя също се обяви за споразумения по приоритетните политики на бъдещата власт, за да се разчита на гласовете на формацията.

Не условия, а червена лампичка

Официално след досегашните преговори на ниво експерти в понеделник и вторник от „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ твърдяха, че нямат драстични различия по приоритетите с „Има такъв народ“. Според неофициалните коментари на депутати от двете формации пред „Дневник“ обаче от формацията на тв водещия Слави Трифонов нито искали да поемат ясни ангажименти за подкрепа на различни политики, нито са посочвали имена на премиер или министри, а срещите приличали по-скоро на опознавателни разговори, отколкото на преговори за управление. Често отговорът на хората от „Има такъв народ“ на конкретни предложения бил „Това май го подкрепяме“.

Заради това двете формации искат общо или отделни споразумения, както и кандидати за министри, които биха получили общественото доверие, тъй като досега чували само спекулации от медиите. След декларациите от парламентарната трибуна, исканията им бяха потвърдени и на среща между ръководствата на двете групи, предложена от „Изправи се.БГ! Ние идваме!“. От двете коалиции подчертаха многократно пред камерите, че не поставят условия, защото искат да бъде реализиран още първият управленски мандат, но – по думите на Мая Манолова – е време „да светне червената лампичка“ в преговорите.

Позицията на БСП е ясна от неделя, ако Националният съвет на партията, след като види имената на кандидат-министрите, реши да подкрепи проектокабинета, задължително трябва да бъде подписано споразумение с „Има такъв народ“ с конкретни политики.

Проблемът с имената на премиера и министрите

Според неофициалните коментари на депутати от „партиите на протеста“ един от основните проблеми в разговорите е съмнението, че „Има такъв народ“ ще предложи кандидати за министри, които могат да гарантират договорените политики.

От „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ официално казват, че нямат претенции към състава на проектокабинета, доколкото излъчването му е конституционно право на най-голямата група. Изискването им към министрите е формулирано така: „Да не надвисва сянката на ДПС над тях“. В същото време от двете коалиции подчертават, че не може да се иска от тях доверие, без да им е известно кои хора с какви биографии ще получат възможността да реализират договаряните политики.

Неофициално в двете групи не смятат за подходящ за премиер юриста Петър Илиев, споменаван в последните дни в медийни публикации като възможна номинация. В първия вариант за правителство, обявен часове след изборите и оттеглен за ревизиране след това, той беше предложен за министър на правосъдието. Според депутати аргументите срещу него са, че не е познат за широката общественост, досега не е имал ясни и публични позиции по важните въпроси и е работил за БСП (според публикации той и кантората му са консултанти на партията по правни въпроси в периода 2017-2019 г.).

Днес Христо Иванов каза, че името му не е обсъждано с обединението, а Корнелия Нинова отказа да го коментира като вероятна номинация.

Според „Демократична България“ личният състав на кабинета трябва да бъде подбран много внимателно от хора, които „привличат доверие, но не повдигат въпроси“, а като пример бяха посочени служебните министри Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков. „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ разшири състава, посочвайки , че трябва да бъдат продължени „посоката и високият стандарт“, зададени от Бойко Рашков, Янаки Стоилов и Атанас Пеканов.

Пред медиите зам.-председателят на групата на „Има такъв народ“ Ивайло Вълчев подчерта, че досега останалите партии не са имали претенции за министри и допълни, че имената няма да бъдат обявени до петък, какъвто беше предишният анонс на партията. Вълчев повтори позицията, че това ще стане едва когато президентът Румен Радев връчи на кандидата за премиер от партията мандат за съставяне на правителство.

За какво да е споразумението

По неофициална информация партиите, с които „Има такъв народ“ обсъжда подкрепа за правителство, са склонни да подпишат отделни споразумения с бъдещия мандатоносител, за да не се възприемат те като коалиционни. От партията на Слави Трифонов избягват всячески споменаването на думата коалиция, тъй като по обясненията на лидера ѝ тя се превърнала в „мръсна “ заради поведението на политиците досега.

Според депутати в документите трябва да бъдат записани конкретни политики, решения и срокове за изпълнението им, за да се регламентира поемането на ясни ангажименти на бъдещото управление.

След среща на ръководствата на „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ днес за общи приоритети бяха обявени:

  • борбата с корупция,
  • конституционната реформа,
  • съдебната реформа
  • изчистването на регулаторите и службите от „корупционни калинки“

В декларацията си от сутринта от „Демократична България“ очерта още няколко искания – да се изчисти финансовата система от мръсни пари; да се приеме пакет от мерки, свързани със санкциите по „Магнитски“, както и ясен план за действие при нова COVID вълна. Допълнителните искания на „Изправи се.БГ! Ние идваме!“, които бяха обявени от Мая Манолова, пък са за ревизия на правителствата на Бойко Борисов, преизчисляване на пенсиите от 1 октомври с минимална пенсия от 369 лв. и по-големи помощи за млади семейства и деца и др.

На въпрос дали „Има такъв народ“ ще подпише споразумения с партиите, с които преговаря, Ивайло Вълчев отговори: „Не сме разсъждавали по този въпрос“. Лидерът на групата Тошко Йорданов отвърна лаконично: „Нищо не коментирам“ и допълни, че експертните преговори продължават.

ДПС в нова атака срещу „Демократична България“

Заявките на Христо Иванов от парламентарната трибуна, че бъдещото управление трябва „да предлага програма в парламентарна конфигурация, която да осигури дистанция от ГЕРБ и ДПС“, предизвика остра реакция от страна на движението. ДПС е четвъртата група, която „Има такъв народ“ поканиха на преговорите за управление, оставяйки си вратичка да получават от нея недостигащите гласове по важни въпроси без предварително обявени ангажименти. По-късно в кулоарите Иванов изрази опасения, че поведението на „Има такъв народ“ предразполага към „модел за плаващи мнозинства, в който ДПС плува най-добре“.

В отговор на Иванов лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ изчете предварително подготвена декларация, в която атакува „Демократична България“. Реакцията му потвърди тенденцията от началото на този парламент ДПС да отговаря на всяка критика на „Демократична България“ с огледални обвинения в корупция, свързаности с олигархични кръгове и задкулисна намеса в управлението. Той нападна коалицията, заявявайки, че в зората на българската демокрация е „приватизирала дясната идея и дясното политическо пространство“ и обяви, че между нея и ДПС има „морална пропаст“.

БСП продължава разговорите

Единствено преговорите с БСП днес изглеждаше, че вървят гладко. След поредна среща между експертите на левицата и „Има такъв народ“ лидерът на социалистите Корнелия Нинова каза, че има поне 15 съвпадения, сред които за преизчисляване на пенсиите, болниците вече да не са със статут на търговски дружества, а принципът парите следват ученика да бъде прекратен. На срещата били обсъждани още внедряване на кръговата икономика, увеличаване на инвестициите от чужбина и условия за успешен бизнес за малките и средни предприятия. След нея Любомир Каримански от „Има такъв народ“ уточни, че имена на министри и там не са обсъждани.

Премиерът и президентът настояват за обща управленска формула

В изявления днес премиерът и президентът настояха, въпреки различията си, партиите в Народното събрание да намерят приемлива управленска формула, която да гарантира стабилно управление.

Преди началото на правителственото заседание Стефан Янев призова директно за постигане на коалиция и се противопостави на заменянето на тази дума в политическото говорене „с термини с неясно съдържание“, като обединение, което било достатъчно широко и не предполагало ясни правила на взаимодействие.

„Разбирам, че думата коалиция до известна степен е натоварена с негативна конотация, в частност и в българската политическа действителност в последните десетилетия, но в същото време коалицията е онзи инструмент, който дава възможност за ясни правила за взаимодействие, ясни правила за вземане на решения и ясни правила за носене на отговорност от политическите субекти“, подчерта служебният премиер.

От прессекретариата на президента пък разпространиха позиция, в която се потвърждава изявлението на президента отпреди няколко дни, че първият управленски мандат ще бъде връчен едва след като партиите дадат знак, че са готови за съставяне на стабилно правителство. Като подчертава необходимостта от неотложни реформи, държавният глава Румен Радев подчертава, че „парламентарно представените политически сили трябва възможно най-скоро да намерят формулата за съставяне на редовно правителство в интерес на българското общество, а президентът, изпълнявайки конституционните си задължения, има готовност да връчи мандат за съставяне на кабинет“.

Автор: Здравка Андонова, Ралица Фичева

Източник: „Дневник“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече