Харвардско фиаско за кабинета „Радев“: постигнатото от тях у нас се подлага на съмнение

0

Прехвалената финансова и икономическа политика на служебното правителство на президента Румен Радев е на път да претърпи абсолютно фиаско заедно с т. нар. “харвардски” министри Кирил Петков на икономиката и Асен Василев на финансите, предупредиха финансови анализатори пред “Труд”. А опитите двамата да бъдат инсталирани в евентуалния нов кабинет на “Има такъв народ” от страна на Христо Иванов и Мая Манолова бяха пресечени от Слави Трифонов, Тошко Йорданов и финансовият експерт на партията Любомир Каримански.

“Христо Иванов решава да взриви обстановката и да постави под съмнение постигнатото до момента и да засили страната към нови избори”, написа във фейсбук в средата на пленарния ден лидерът на ИТН Трифонов. Преди това заместникът му Йорданов директно обвини двете партии от т. нар. протести в опит да кадруват и да настояват за Петков и Василев в състава на редовното правителство.

Малко след статуса на Трифонов в социалните мрежи, от парламентарната трибуна Каримански поиска от Кирил Петков да отговори дали има “бизнес свързаност” с Елвин Гури, Даниел Лорер, както и с Евгени Ангелов, икономически съветник по времето на президента Росен Плевнелиев и председател на Българската асоциация за дялово и рисково финансиране. “Консултирали ли са Ви тези господа за фишовете за финансови инструменти, свързани с Националния план за възстановяване и устойчивост? Защо след като поеха властта в министерствата на икономиката и финансите, нито министър Василев, нито Вие променихте корупционните критерии, зададени в програмите на т. нар. Фонд на фондовете?”, каза Любомир Каримански. И разкри връзки между ресорният зам.-министър на финансите Виолета Лорер, която осъществява наблюдение върху дейността на Фонд мениджър на финансовите инструменти в България, а нейният съпруг Даниел Лорер във фирма, която е партньор на министерството на икономиката и на инициативата на ЕС – мощният финансов инструмент фонд “Джереми” -България.

Потърсени от “Труд”, икономически анализатори, както и експерти по публични финанси видяха в проекта им за актуализация на бюджета и в допълненията на Плана за възстановяване и развитие особени съмнения за лобизъм и грешки, които могат да минират следващите месеци с инфлация.

Бюджетари, отбелязаха поредица пропуски, а независими енергийни експерти пред “Труд” разшифроваха множеството зелени проекти в Плана като сериозен реверанс към кръга “Капитал”, където точно ВЕИ-тата са важни бизнес приоритети.

Допълнително напрежение в преговорите за съставяне на редовно правителство стана разкритието на хората на Слави Трифонов, че Христо Иванов и Мая Манолова директно са настояли в новия кабинет да останат Петков и Василев, които са най-лансираните имена от именно от кръга “Капитал”. От ИТН нарекоха в кулоарите това директно “извиване на ръце”. А пред журналисти председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов се обърна към Иванов и Манолова: “Какви игри се редят в 46-ото Народно събрание? Политиката е мръсна игра, но вие явно не сте разбрали, че ние няма да участваме в тази игра”. “Христо Иванов и Мая Манолова, вие явно не осъзнавате, че с действията си карате Бойко Борисов да се радва и водите нещата към следващи избори. Ако продължавате така, това ще се случи и вие ще сте виновни”, отсече Йорданов.

Последва обяснителен режим от страна на Манолова и Иванов, пак в тон, че не искали постове в правителството на Слави Трифонов. А в последствие и от Асен Василев, който пък обвини ИТН, че провеждали координирана атака заедно с ДПС и тези компромати срещу него са от пресата от преди 8 години. Самият Кирил Петков също отговори повече от общо на фактите, изнесени от Любомир Каримански.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов в НС: Асен Василев е откраднал интелектуална собственост, как да е министър?

Светна ни червената лампа и го проверихме

За Асен Василев ни светнаха няколко лампи и тръгнахме да се интересуваме защо човекът иска да е финансов министър. Василев интерпретира грозно разговорите с “Има такъв народ”. Ние го поканихме, защото публичният му образ беше добър. Когато водихме разговори с тях, Асен Василев пожела да бъде финансов министър. На въпроса “Защо?”, Асен Василев каза: “Защото искам да се боря и да спра мръсните пари на ГЕРБ и ДПС”. Ние казахме: “Супер, предлагаме ти пост вицепремиер по европейските фондове, където се дават огромните пари и за да си сигурен, че ти ще спреш мръсните пари, ще извадим Комисията за финансово разузнаване на ДАНС и ще я сложим на пряко подчинение на теб”. Той каза: “Супер, но аз искам да съм финансов министър”. Тук ни светнаха няколко лампи. И ние просто тръгнахме да се поинтересуваме защо човекът иска да е финансов министър.

Г-н Христо Иванов, от трибуната на НС, си позволи да посочи конкретни личности, които трябва да седнат в министерски кресла. Той посочи следните имена: Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков. През 2008 г. инвеститор дава 1,5 млн. долара на “Лесно. ком”, която продава самолетни билети. Тогава изпълнителен директор е Асен Василев. През 2009 г. инвеститорът отказва да налива пари и възниква конфликт. Тогава Василев дава личен заем на фирмата, а след това изисква да му бъде върнат. Тогава фирмата фалира. След това основава нова фирма със същата дейност, която участва в редица дела. В хода на делото, което се води в Лондон, съдебно-техническа експертиза доказва, че новият продукт на фирмата е направен въз основа на код от откраднат компютър от Асен Василев. Неговите адвокати предлагат и постигат извънсъдебно споразумение, заплащайки няколко милиона долара и признавайки факта за откраднатата интелектуална собственост. Според нас човек, откраднал интелектуална собственост, което е доказано в Лондонския съд, не трябва да бъде български министър. Разбираме смисъла на думата симпатия, разбираме, че един човек може да е симпатичен, но когато говорим за хора, които носят обществена отговорност, предпочитаме професионалисти, които нямат проблеми със закона. Препоръчваме на г-н Христо Иванов да се интересува повече от фактологията, а не от собствените си симпатии.

Особени връзки

Кирил Петков е част от екипа на Саша Безуханова

През 2013 година Саша Безуханова от коалицията “За зелен рестарт” създава проекта “България може” – онлайн средище за икономически дебати. Още тогава в екипа е и сегашният икономически министър Кирил Петков. Още след назначаването им в кабинета на Румен Радев, Безуханова обяви пред БНР, че “те са от генерацията на модерно мислещи млади хора”. “Моите очаквания са не само, че ще надградят Плана, а и ще използват този период, в който имат управленски роли, да създадат неслучилия се процес на интегриране на всички експертни групи и заедно да сътворим този план за бъдещето на България. Това е устойчивият процес, по който за кратко време може да се постигне добър резултат”. Безуханова е близка до Иво Прокопиев и кръга “Типинг пойнт”. Била е член на настоятелството на “Отворено общество” на Джордж Сорос в България.

Иво Прокопиев отдавна е в бизнеса и би се облагодетелствал

Седем пъти повече пари за ВЕИ-та в новия вариант на Плана

В новата версия на Плана за възстановяване и устойчивост седем пъти е увеличен бюджетът за програма за финансиране на ВЕИ (възобновяеми енергийни източници) на покриви на жилищни сгради и има почти двукратен ръст на тавана за финансирането на даден проект. Защо точно служебният кабинет реши да ореже други пера, като например санирането на еднофамилни къщи в частта от плана “Зелена България”? Може би с цел определен кръг от заинтересовани от проекта фирми да бъдат облагодетелствани? Дали това не е точно Кръгът “Капитал”?

Издателят на “Капитал” Иво Прокопиев е от доста време в бизнеса с ВЕИ-та и е фалирал не една, не две фирми, дори умишлено. Припомняме, че доклад на Сметната палата от одита ѝ в ДКЕВР показва, че от 2009 г. до средата на 2012 г. чрез добавката зелена енергия в сметките ни ВЕИ-тата са извадили от джоба ни 807 312 000 лева. А основен дял от фотоволтаиците, участващи в това, има Иво Прокопиев. Валери Симеонов не веднъж е споменавал и за далаверите на Прокопиев покрай този бизнес. По думите му за “Труд” през 2015 г. той дори прехвърлял ВЕИ централи на секретарката си и криел, че получава еврофинансиране за тях.

Оказва се, че той не е напуснал бизнеса, а напротив – развива го. В статия на “Капитал” от април 2021 г. виждаме, че българката “Соларпро Холдинг”, в която акционер е именно издателят на “Капитал” Иво Прокопиев, е спечелила търг и чрез публично-частно партньорство ще изгражда фотоволтаичен парк в Северна Македония.

Не е случайно и, че новото перо в последния вариант на плана от 20-ти юли е за изграждане на минимум 1,7 GW мощности на ВЕИ и батерии, за което са предвидени 877,7 млн. лв. евросредства и 1,78 млрд. лева частно съфинансиране. Делът на финансиране на това перо е вторият най-голям в дела на Зелена България или 7% от финансирането след програмата за саниране, която взима цели 14%.

Прокопиев е оплел и зелени организации, за да защитават лобитата му в Плана. Такъв е именно анализът на Балин Балинов от “Грийнпийс”- България за втория вариант на Плана, който защитава финансирането на възобновяемите енергийни източници от плана и лобира именно за тях, за сметка на инвестициите във водородна енергия, които “можели да останат нереализирани”.

Йордан Цонев, ДПС, пред Нова телевизия: Не искаме да виждаме дългата ръка на Прокопиев

Като зрители на процеса по избор на кабинет, това което виждаме ни отдалечава от съставянето на правителство, защото политическата немощ на преговарящите се крие зад мантри “Далеч ДПС”. Това заяви пред Нова телевизия Йордан Цонев (ДПС).

“Двамата служебни министри – на финансите и икономиката, са на Иво Прокопиев”, заяви още Цонев. Не искаме да виждаме дългата му ръка в новия, а те изпълняват неговите политики. “Тук лъсва целият модел на задкулисието, с което искаме да се борим. Ако искаш да се правиш на държавник, излез като мъж от задкулисието, където стоиш като тлъст котарак. Както ние сме имали глупостта да излезем в политиката с лицата си”, заяви още Цонев. Той каза, че сделката на икономическия министър била с албански коли, които не съществуват, в полза на един единствен бизнесмен. “Труд” още на 15 юли разкри в челното си заглавие несъстоятелността ѝ: “Афера за € 34 млн. с електромобили”.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов към хората на Слави Трифонов: Тези „реформатори“ ще ви оставят по средата на реката!

Цялата им борба е за постове, пари и власт

Борисов се срещна с жителите на Стамболийски, където коментира скандалите със служебните министри в парламента и даде да се разбере, че за цялата ситуация в момента вината е на президента Румен Радев.

“Кaзaх му нa Cлaви Трифoнoв прeз мeдиитe прeди 20 дни – aз нa тeзи рeфoрмaтoри cъм им cърбaл пoпaрaтa. Щe гo ocтaвят пo cрeдaтa нa рeкaтa”, зaяви лидeрът нa ГEРБ Бoйкo Бoриcoв нa cрeщa c привържeници нa пaртиятa в Пловдивско във връзка с разкритията за натиск за министерски места от страна на “Демократична България”. “Да разкажем по христоивановски и бойкорашковски как се прави демокрация”, заяви още Борисов пред своите, които подаваха сигнали за тормоз от страна на МВР преди изборите. “Кaтo гo cлушaх Тoшкo Йoрдaнoв oт трибунaтa изпaднaх в пaникa. Нe знaм кaк щe ce cдoбрят. Тoй кaзa, чe тeхния миниcтър (Асен Василев, б. р.)e мoшeник. Утрe кaк щe излeзe и щe кaжe, чe вeчe нe e”, кaзa oщe Бoриcoв. По думите на лидера на ГЕРБ най-виновен за сегашната ситуация е Румен Радев и ще се види в следващите дни как прикриват много неща, защото най-ги е страх от това, което са направили.

“Цялaтa им бoрбa e зa миниcтeрcки пocтoвe, пaри и влacт. Нищo другo нe ги интeрecувa. И някaквa госпожa c 5,01% кaзaлa, чe трябвaлo дa ce пaзят дaлeч oт дългaтa ръкa нa ГEРБ и ДПC”, отбеляза още Борисов, вероятно имайки предвид точно изявленията на Мая Манолова (резултатът на ИБГНИ от изборите на 11 юли е 5,01%, б. р.) в парламента.

“Ниe иcкaмe дa cмe нa хиляди килoмeтри, нe нa ръкa. Рaзбирaм нeудoбcтвoтo нa Cтeфaн Янeв и тoвa чe излeзe oт зaдния вхoд нa народното събрание cутринтa”, каза още Борисов във връзка с неочакваното тихо напускане на служебния премиер през специалния изход на сградата от източната страна.

“Три упрeкa чух към ГEРБ – чe cмe дaвaли 50 лв. нa пeнcиoнeритe, зaщo cмe прaвили мaгиcтрaли нa ceвeр и чe cмe пoдпoмaгaли бизнeca. Caмo, чe първoтo, кoeтo ce oпитaхa дa прaвят, e дa ce хвърлят върху ББР. Бaнкaтa e в цвeтущo cъcтoяниe. Cлaви зaщo ce oткaзa oт бaнкaтa – зaщoтo нe мoгaт дa я oткрaднaт. Имa милиaрд и 300 милиoнa лeвa и кoйтo щe я купувa, трябвa дa извaди пoвeчe. Ceгa биткaтa e кaк щe я изтoчaт, кaтo нe мoгaт дa я oткрaднaт, иcкaт дa я изтoчaт. Кaк щe cтaнe – c пocтaвeни фирми”, заключи бившият министър-председател.

Източник: в. „Труд“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече