Огнян Минчев: Олигархията за пореден път си нареди пъзела, за народа – една студена вода

0

БСП ще подкрепи кабинета на ИТН в пленарна зала, а Бойко Борисов ще го подкрепи като изкара депутатите си от пленарна зала. Т.е. – ГЕРБ ще бъде срамежлива част от новото мнозинство в парламента. Такава борба със статуквото ще падне, че камък върху камък няма да остане.

„Протестните партии“ били разочаровани. Късно е да са разочаровани. Трябваше да мислят за този момент на 9 юли 2020 г. Когато бяха предупредени, че ако не знаят къде отиват – всеки път ще ги заведе дотам. Всеки, който искаше да знае не само против какво се протестира, но и ЗА какво се протестира бе обявяван за привърженик на статуквото. Е, сега – честито! Не, не злорадствам, ни най-малко. За какво да злорадствам, когато върху моята глава ще падне равна част от бедствието, което се задава.

Вожд и сценаристи, които презират публичната информация, публичните процедури и публичната отговорност ще управляват парламентарната демократична република в България. Антиваксъри, подиграващи се с всички мерки за ограничаване на заразата ще ръководят битката с поредната вълна на Ковид-19. Привърженици на намаляване на данъците под 10 на сто ще се грижат за публичния сектор в България – за здравеопазване, образование и регионално развитие. Бих искал да съм лош пророк – надявам се да съм лош пророк.

Но фокусите, които се разиграват около формирането на ново правителство на България са опасни. Опасни – защото не са легитимни, въпреки, че са формално законни, или около законни. Следващият път, когато революционерите, претендиращи да са демократи започнат борба със статуквото е добре да знаят за какво се борят – а не само против какво. Статуквото си свърши работата. Олигархията за пореден път си нареди пъзела – очаква я угощението с парите на зелената сделка и на плана за възстановяване от Ковид-19. За останалите – от чешмата тече хубава студена вода…

Някой бе казал, че демокрацията не е кресло, в което да седнеш, а щик, с който да стоиш на граждански пост за да опазиш свободата си. Припомняйте си тази мисъл през дните и месеците, в които ще се опитат окончателно да ви отнемат този щик – да ви обезоръжат, за да могат по-удобно да ви яхнат…

Автор: Огнян Минчев

Източник: „Фактор“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече