Кабинет, роден в среднощна мъка

0

В среднощна мъка е роден вторият проектокабинет на “Има такъв народ” по признанието на кандидатът за премиер Пламен Николов. “Снощи до 12 подбирах министрите”, обяви в кулоарите на парламента Николов. Той отказа да съобщи бъдещите министри пред медиите, но след срещите с партии, от които ИТН очакват подкрепа имената изтекоха.

Сложни и противоречиви реакции предизвика списъкът с бъдещи министри сред партиите, с които ИТН проведе срещи днес.

Че реденето на втори проектокабинет е било мъчително показват имената на номинираните за министри, коментираха пред “Труд” депутати, участвали в разговорите с ИТН. Сред станалите известни имена има остатъци от предишното проектоправителство, което трябваше да бъде оглавено от Николай Василев. Този път Трифонов е заложил предимно на партийци кадри.

Като най-голяма изненада в списъка бе определен Петър Илиев, който по неофициална информация бе гласен за премиер. Независимо от скандалите за плагиатство, връзките с БСП и обструкциите около почетното му консулство на островната държава Барбадос, сега той е номиниран за вътрешен министър. “Труд” научи, че Илиев настоявал да е и вицепремиер.

Имуноложката Велислава Петрова, която в първия кабинет на Трифонов бе предложена за здравен министър, сега е номинирана да оглави образователното министерство.

Кандидатът за премиер си показа дипломите

Пламен Николов: Най-големите умове в политиката са завършили философия

“Философ съм. Не съм юрист, икономист, анархист, както се пееше в песента на “Щурците”. Не подценявайте философското образование. Най-големите умове в политическия свят са завършили философия: Хенри Кисинджър, Хелмут Кол, Дейвид Камерън, Беназир Бхуто. Нали искаме друг тип политика, нека да я направим.” Това обяви в кулоарите на парламента кандидатът за премиер на ИТН Пламен Николов. Преди това той показа пред журналисти дипломите си.

“Сега ще ви разкажа всичко за моето образование с документи”, обяви Николов.

Той показа дипломната си за средно образование и справка за допълнителна квалификация – старогръцки, латински език, обща-икономическа теория, философия на правото. Николов представи и документа за висше образование по специалност “философия” от СУ “Климент Охридски”.

Показа и договор за стипендия на “Ернст Мах” от Австрийското дружество за академичен обмен.

“Който се съмнява дали имам дисертация, ето имам”, каза Николов, който размаха дисертационния си труд. Той обяви, чце няма да позволи на МОН да я публикува.”Ще я издам аз, за да мога да я публикувам по начина, по който искам и за да разберат, че всеки научен труд, трябва да се заплаща”, обясни Николов. “Всеки, който иска да я има, трябва да си я купи”, допълни той.

Попитан за плагиатството в дисертацията на Петър Илиев, Николов обясни, че планира да създаде електронна система с изкуствен интелект. “След като тя се въведе ви гарантирам, че плагиатството рязко ще спадне”, категоричен бе той.

БСП искат документ

Манолова недоволна, Христо Иванов отсвири срещата

Мая Манолова и парламентарната група на “Изправи се БГ! Ние идваме!” излязоха разочаровани от срещата с “Има такъв народ”. Източници на “Труд” коментираха, че най-вероятно групата няма да даде подкрепа за правителството на Трифонов.

Христо Иванов и Атанас Атанасов отсвириха срещата в зала “Изток” на НС. От “Демократична България” бяха изпратили замовете Владислав Панев и Цецка Бачкова.

След срещата Бачкова каза, че са поискали от ИТН да представят управленска програма за мандата. “Шансовете да подкрепим кабинета на ИТН са не повече от 50%”, коментира още Панев.

Третата партия, с която ИТН пожелаха да се срещнат – БСП, също няма решение за подкрепа. То ще бъде взето на днешния партиен пленум. “Държим да присъстват приоритетите на БСП по политики. Очакваме да ги видим записани в някакъв документ”, каза Корнелия Нинова.

Засега почти сигурна изглежда единствено подкрепата на БСП.

Бойко Борисов: ГЕРБ ще гласува „против“

“Няма да подкрепим правителство на ИТН, защото не сме получили нито покана, нито писмо. Няма нищо по-лошо от непоискано добро да направиш.” Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция в централата на партията.

Изпълнителната комисия реши, че партия ГЕРБ и СДС трябва да са максимално отдалечени от тези отровни партии на омразата, каза още Борисов.

“Които не зачитат волята на народа, не се отнасят уважително към избора на хората, защото не може да имаш преимущество с 0,5% и да не отчетеш другите, които имат пак толкова, и да се обръщаш към четвъртата, петата, шестата партия да те подкрепя и да им даваш възможността да се държат като победители”, подчерта бившият премиер.

Той обяви, че ГЕРБ искат да са опозиция, “защото в една демокрация трябва да има здрава опозиция и здрави управляващи”. “Като изпълнителна комисия, възлагаме на нашите депутати да влязат в залата и да гласуват против правителството, защото всяка друга наша формула на добронамереност или на отговорност дори би означавало да ни превързват с някои кукловоди, сценаристи или каквото и да било там друго. Ние това не го желаем, не го искаме, не сме от тях.”

Борисов добави, че в парламента по никакъв начин неговите депутати не са потърсени за един отговорен разговор с останалите партии. “Да, изборът е между две лоши неща, но поне за едното са гласували хората. И ние се съобразяваме с избора на тези, които си харесват Слави, харесват си БСП, “Демократична България”, ДПС, другите вече им забравих как се казват, тъй като се прекръщават непрекъснато”, заяви той. Борисов каза още, че те трябва да си намерят формулата и да съставят правителство, но да не ги забъркват в техните каши, които са сътворявали една година.

Ради Найденов
министър на външните работи

Кариерата му започва в министерството на отбраната в дирекция “Политика и сигурност” през 1992 г. По-късно преминава в МВнР, където е дипломат от кариерата. Влиза в общественото пространство като началник на кабинета на Симеон Сакскобургготски. Бил е извънреден посланик в Швейцария, Лихтенщайн.

Теодора Пенева
Министър на труда и социалната политика

Теодора Пенева е експерт по енергийна бедност и социална политика. Работи като главен асистент в БАН – секция “Публични политики и социални промени” и “Международна икономика”. Заместник-директор на Социологическа агенция Китай (All China Marketing Research).

Теодора Ганчовска
Министър на отбраната

Кариерата на Ганчовска е свързана с Министерството на отбраната. Започва в Генералния щаб на Българската армия. Последователно преминава през всички нива, стигайки до началник на отдел “НАТО и ЕС” в Министерството на отбраната. На 50 г.

Георги Георгиев
Министър на регионалното развитие и благоустройството

Георги Георгиев е строителен инженер и доктор по “Организация и управление на производството (строителство)”. Работил е в държавната администрация и в частния сектор, преподавал е 8 години в университети. В момента е депутат от ИТН.

Радостин Василев
Министър на младежта и спорта

Завършил право в СУ “Св. Климент Охридски” и е адвокат от Софийската адвокатска колегия и управляващ партньор в адвокатското дружество “Радостин Василев”. Има 13 години юридически стаж в гражданското, облигационното, търговското, трудовото право и изпълнителното производство.

Гроздан Караджов
Министър на транспорта

Гроздан Караджов е експерт по телекомуникации, бивш депутат от Реформаторския блок в 43-тото Народно събрание. Завършил в право в СУ, специализирал е бизнес мениджмънт в телекомуникации в Токио, Япония.

Ивайло Кожухаров
Министър на туризма

Мениджър в сферата на туризма със 17 г. опит по Черноморието и в столицата. Член на УС и съучтредител на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели. Кариерата му започва от комплекс “Албена”. Бил е изпълнителен директор на българска хотелска верига с няколко хотела в страната.

Георги Султанов
Министър на културата

Оперен артист, работил с всички музикални институти в България. Гастролира в Германия, Франция, Швеция, Испания и др. Завършил е Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство “Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив. Специализирал е оперно пеене в Германия.

Антония Валентинова
Министър по ромските въпроси

Д-р Антония Валентинова е завършила МУ в София, работи като ординатор в Спешна помощ и като лекар специализант по анестезиология и интензивно лечение. Говори 4 езика. През 2020 г. е обявена за млад лекар на годината на “Аджибадем клиник”.

Пламен Абровски
Министър на земеделието

Магистър по право с над 17 г. юридически опит и експертиза в земеделското право, европейски процедури и политики. Абровски е бил дългосрочно изпратен от аграрното министерство като втори секретар в Постоянното представителство на България в Европейския съюз в Брюксел. В момента е депутат от ИТН.

Момчил Иванов
Министър на правосъдието

Момчил Иванов е адвокат. Той е дългогодишен преподавател по търговско и гражданско право във ВТУ. Бил е и хоноруван преподавател в Стопанската академия в Свищов. Според търновски медии Момчил Иванов е управлявал “Спортни имоти” в града.

Велислава Петрова
Министър на образованието и науката

Имунолог, тя бе предишната номинация за здравен министър. Здравен консултант към ООН – за медицинските иновации и борбата на учените срещу ковид епидемията. Защитава докторската си степен в университета в Кеймбридж, където получава пълна стипендия от Сангер Институт.

Силви Кирилов
Mинистър на здравеопазването

Доц. Силви Кирилов е уролог, който е добре познат в сферата на здравеопазването. Преподавател в МУ-София, оглавявал е няколко големи болници, сред които Александровска, бил е шеф на Агенцията по трансплантации.

Александър Николов
министър на енергетиката

Александър Николов е заместник на служебния енергиен министър Андрей Живков. При назначаването му бе посочено, че притежава дълъг мениджърски опит в сферата на телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари. Бил е изпълнителен директор на фонд за рисков капитал.

Пламен Данаилов
Министър на финансите

Завършил финанси и счетоводство и контрол в УНСС. Има над 20 г. опит на висши управленски длъжности в големи международни компании. Управител е на консултантска фирма в сферата на финансовите услуги, сочи справката за него в сайта на ИТН.

Петър Илиев
Министър на вътрешните работи

Петър Илиев е главен асистент в Юридическия факултет и преподава “Конституционно право” и “Организация на правозащитните институции”. Почетен консул е на островната държава Барбадос. Кантората Петър Илиев е била дълго време консултант на ПГ на БСП в 44-ото Народно събрание. Той е основател и председател на няколко бизнес организации.

Десислава Димитрова
Министерство на икономиката

Тя е икономист, чест гост в телевизия 7/8 и по-специално в предаването водено от Тошко Йорданов. Участията є са свързани с критика на вижданията на правителството “Борисов” за плана за възстановяване на ЕС. За Димитрова няма почти никаква публична информация, нито за това какви са нейните виждания за отделните проблеми на икономиката.

Силвия Бакърджиева
Министър МОСВ, МЗХ (обединени)

Източник: в. „Труд“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече