Революционно! Турците скочиха срещу Ердоган – „той живее като султан, докато ние се борим да оцелеем“

0

Президентската система на Ердоган в Турция навърши три години, които доведоха до повече бедност и пробойни в демокрацията. Турската лира преживя исторически срив, а доходите намаляха драстично. По официални данни инфлацията върви към 20 процента, а сметките за електричество са нараснали през тези три години със 122 процента.

Турция в живее в глад – за храна и демокрация

Безработицата е достигнала 27,2 процента, а при жените – 33,7. Младежката безработица отбеляза пореден рекорд и сега е 42,4 на сто. Според националната статистика 16 от 82-та милиона турци живеят под прага на бедността. „По отношение на демокрацията също живеем под линията на бедността“, отбелязва Бюлент Мумай във ФАЦ. Той дава и конкретен пример, който илюстрира ситуацията: след като една от опозиционните партии протестира срещу увеличаването на цените на електроенергията, токът ѝ бе спрян.

Междувременно от президентския дворец бяха отправени нови призиви да се пести, макар народът вече да тъне в бедност.  Емине, съпругата на Ердоган, препоръча на гражданите да намалят порциите си. А преди да тръгнат на пазар, непременно да си направят списък за пазаруване. Такива съвети дава първата дама, чиято чанта струва 50 000 долара. Президентът пък излезе с декрет за намаляване на разходите за държавните служители – разбира се, без да става дума за служителите в двореца му.

Ердоган и съпругата му тънат в разкош

Само преди няколко месеца годишният бюджет на президентството бе увеличен от 7,4 милиарда евро на 11,2 милиарда. И докато Ердоган и съпругата му поучават по-бедните си сънародници, стигнали до пресата кадри показват къде се изливат парите им. На тях се вижда в пълния си блясък лятната резиденция на брега на Бяло море с 300 стаи, построена за Ердоган срещу 63 милиона евро. И става ясно за какво отиват парите на народа: частен плаж, джамия, два пристана, хеликоптерна площадка, специални жилищни комплекси за служителите.

А и пясъкът на плажа не е случаен – за да наподобява тропически плаж, са докарани 29 000 тона пясък. Не е известно откъде точно са докарани, но такъв светъл ситен пясък има само в две защитени зони в Турция – древния град Патара и брега на езерото Салда. Въпросите на опозицията за произхода на пясъка останаха без отговор. По всичко личи обаче, че той е от Патара, откъдето не би трябвало да се взима и зрънце.

Президентският дворец в Анкара е само един от луксозните имоти, които бяха построени за Ердоган в последните години.

„Той живее като султан, докато ние се борим да оцелеем“

Както пише „Шпигел“, лятната резиденция на Ердоган в Мармарис е била построена още преди две години, но подробностите около нея са били пазени като държавна тайна.

„Казват ни, че трябва да ядем по-малко, но имат пари за луксозни чанти и за строителството на дворци в Мармарис“, казва пред интернет платформата The Nаtionаl 71-годишен пенсионер, който продава носни кърпички в Истанбул. „Президентът винаги е казвал, че представлява нормалните хора и самият той е със скромен произход, но сега виждаме, че живее като султан, докато всички останали се борят да оцелеят“, допълва мъжът.

Много турци вече не се чувстват представлявани от Ердоган. Данните от допитванията сочат, че турският президент губи все повече подкрепа. Без своя ултранационалистически коалиционен партньор – Партията на националистическото действие, управляващата Партия на справедливостта и развитието не би разполагала с мнозинство в парламента.

На този фон Ердоган си построи нова луксозна вила – този път на езерото Ван. 

Източник: „Дойче веле“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече