Юруш на морската забава: Няма Ковид за туристите ентусиасти

0

Хора без маски в магазините, общи сламки за коктейли, балони с райски газ, от които вдишват цели компании, без да се притесняват за заразата. Това показа Нова тв в репортаж от „Слънчев бряг“ за това как се спазват мерките против пандемията по морето на прага на четвъртата вълна. На практика мерки там няма. Няма и контрол, тъй като РЗИ е мобилизирана на летището, както и с карантинираните.

Репортажът разказва, че сега са на мода балони с райски газ, които се употребяват от цели компании – от един и същ балон вдишват няколко човека, без да се тревожат, че предават вируси. Подобна е и ситуацията с наргилетата. Пред някои заведения има големи съдове с алкохолни коктейли, оставени за дегустация със сламки, от които може да отпие всеки.

Ако се наложи да дойде линейка по сигнал за ковид, медиците не обличат предпазните си костюми, за да не стресират туристите, твърди още репортажа.Д-р Мариана Кофинова, главен секретар на РЗИ Бургас апелира другите институции, които имат правомощия (МВР, агенцията по безопасност на храните), да помогнат на здравните инспектори. „Служителите нямат физическа възможност за контрол“, призна тя.

Нова тв показа и кадри от магазин в Кранево, в който нито персоналът, нито пазаруващите носеха маски. Един от клиентите обясни, че по принцип живее в Германия и там маски се носят, но тук е без маска, защото е видял от другите. 

„Туристите и работещите в търговските обекти масово масово не носят маски“, знае и директорката на РЗИ Добрич Светла Ангелова. Тя обаче обясни, че за многото сигнали, които получава, РЗИ разполага само с 20 инспектори. Ангелова припомни, че минималната глоба за физическите лица е 300 лв., а за фирмите санкциите започват от 1000 лв.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече