Шансовете за правителство – крехки, а новите избори – почти неизбежни

0

По всичко личи, че кабинетът на ИТН няма да събере подкрепа, а шансовете за сформиране на правителство след връчването на третия мандат са много малки. Най-вероятният сценарий е нови избори.

ИТН е твърдоглава: Ние спечелихме изборите, длъжни сте да ни подкрепяте. И само формално прави отстъпки. Нежеланието си да води диалог замени с безкрайни експертни консултации, след които се констатира изключително висок процент на съвпадение на целите и намеренията на протестните партии. Опърничавостта си към подписването на управленско споразумение смекчи с декларация за управленски приоритети, изпъстрена с пустословие и некохерентни стремежи, цели и мерки. А нетърпимостта си към всеки опит за намеса в кадровия подбор на кабинета отчасти охлади с оттеглянето на номинирания за правосъден министър, но наследникът му се оказа същия хейтър към другите протестни лидери. 

В същото време партията на Слави Трифонов е твърда, че няма да сложи подпис под никакъв програмен документ за своя кабинет. А безценния си кадър Петър Илиев, срещу когото тече проверка за плагиатство в Софийския университет, издигна дори до вицепремиер. Консулът на Барбадос, който бе вариант дори за премиер, незнайно защо се оказва най-изтъкнатият кадър на ИТН. С две думи – очертава се управление не на промяната, а на подмяната. 

Как ще гласуват ДБ, ИСБНИ и БСП?

ИТН извива ръцете на партньорите си: Ако БСП, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ не ни подкрепите, вие ще сте виновни за нови избори, на които пък ние можем да увеличим резултата си още. 

Трите формации обаче в крачка осъзнаха, че първо е важно да не останат сами в действията си, независимо дали подкрепят или не. ДБ и ИБНИ вече действат в синхрон. БСП, която беше най-охотна да гласува „за“ кабинета на Пламен Николов, вече се озърта и изчаква. Корнелия Нинова, вкопчена в партийния си пост, започна да усеща, че стратегически не е изгодно да дели отговорността за управлението заедно със Слави Трифонов, ако при нисък кворум правителството бъде избрано само с гласовете на ИТН и БСП. Защото при провал на това правителство, крахът на Столетницата ще е по-голям и от този след кабинета „Орешарски“. 

Могат ли обаче протестните партии да гласуват за това правителство? Дилемата е много тежка. От една страна шансът да се отиде на избори скача чувствително, а това вещае политическа нестабилност, ниска избирателна активност и съответно – ниска легитимност на следващото управление. От друга, подкрепа за управление на подмяната би имало още по-разрушителен ефект както за страната, така и за партиите на промяната. 

Шансът да бъде изпълнен третият мандат е малък

Остават минимални шансовете до гласуването на кабинета „Николов“ в сряда да бъдат оттеглени най-скандалните кандидати – вицепремиерът и вътрешен Петър Илиев, новият правосъден Иво Атанасов, както и финансовият Пламен Данаилов, който на практика се обяви против влизането ни в еврозоната. А ИТН да склони най-сетне да подпише ясни реформаторски ангажименти.

Много по-вероятно е това да не се случи – твърдоглавието или неясната зависимост, която го обуславя, не изчезват току-така. А в социалните мрежи избиратели на ДБ и противниците на Нинова в БСП гневно настояват техните избраници да не гласуват за този кабинет. Депутатите от „Зелено движение“, част от ДБ, вече обявиха, че няма да подкрепят предложеното правителство, а Татяна Дончева от ИСБНИ каза, че не вижда в него хора с капацитет.  

Последният шанс е за кабинет с третия мандат, след като изпадналата в пълна изолация ГЕРБ върне втория. Акциите на Нинова, която първа заяви, че ако получи третия мандат, ще предложи служебното правителство за редовно, вече се обезцениха. Защото прекаленият ѝ колаборационизъм спрямо ИТН поставя тежки съмнения, че за нея реформите не са най-важни.

Не е най-удачно и ДБ да получи мандата, защото това ще усили реваншизма на ИТН, които непременно ще гласуват „против“ кабинета на онези, които са провалили собствения им. Вече е  очевадно, че хората на Христо Иванов са най-омразните за партията на Слави Трифонов.

Същевременно без гласове от ИТН този мандат е немислим. Най-удобно е мандатът да вземе най-малката ИБНИ, която и без това има най-много какво да губи на едни скорошни избори с ниска избирателна активност, разполагайки с крехко ядро гласоподаватели. 

Всичко води към нови избори 

С мандата на ИБНИ отново може да се търси правителство на малцинството, дори с кратък времеви хоризонт, но със задължителна управленска програма и ясна рамка за парламентарна подкрепа. Но той е възможен аритметично само ако повече от половината от депутатите на ИТН гласуват за него. Такова разцепление в групата е почти немислимо да се очаква на толкова ранен етап. Избирането на кабинета с пасивната подкрепа на ГЕРБ и ДПС чрез отсъствие от зала пък ще е убийствено за него. При такъв сценарий може да стигнем и до прецедента току-що избраният кабинет веднага да подаде оставка. 

Най-вероятен се очертава вариантът за нови избори. Те ще минат под знака на питането, кой е виновен за тях. Всеки ще разказва на своите избиратели за своята правота и за вината на другия. Една партия ще порасне още, друга ще се смали, а голяма част от хората, уморени и омерзени, няма да гласуват. От което ще спечели ГЕРБ. Но каквото-такова, според това какъв народ има.

Автор: Веселин Стойнов

Източник: Дойче веле

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече