Шест контрааргумента на тези на Слави Трифонов за подкрепа на кабинета

0

Лидерът на Има такъв народ публикува в мрежата шест довода проектокабинета да бъде подкрепен от партиите на проеста. Ако тези партии не сторят това, те ще се окажат предатели, а партиите на статуквото ще се радват.

Аргументите и контрааргументите:

Първо.

Тотално трябва да се изтрие и да се спре моделът ГЕРБ.
Да бъдат анализирани всички грешки и кражби и безусловно да бъде въздадена справедливост. Тук има ли разминаване с партиите на протеста? Абсолютно не.

Досега не сме чули нито една дума за разследване на предишното управление, нито че ще се търси персонална отговорост от създателите на модела #Кой Бойко Борисов, Делян Пеевски, Ахмед Доган, Сотир Цацаров, Иван Гешев. Нито една.

Второ.

Трябва да бъде осъществена съдебна реформа и да бъдат премахнати специализираните съд и прокуратура. Тук има ли разминаване с партиите на протеста? Абсолютно не.

Нито веднъж ИТН не спомена поименно главния прокурор Иван Гешев и не заяви позиция за неговата смяна/оставка. Нито веднъж не подкрепи протестите срещу Гешев и ВСС, които продължават повече от две години, а постоянно ни се обяснява, че който обещава Гешев да бъде сменен бързо – лъже.

Трето.

Максимално бързо да бъде представен пред Европейската комисия планът за възстановяване и развитие, защото българската икономика се нуждае от тези пари. И това е важно и за държавата, и за всички българи. Тук има ли разминаване с партиите на протеста? Абсолютно не.

От ИТН се чуха упреци към „ремонтирания“ План за възстановяване и развитие от служебното правителство. Чуха ли се? Чуха се.

Четвърто.

Преизчисляване на пенсиите, за да могат възрастните хора в България да живеят малко по-достойно, от начина по който живеят в момента. Тук има ли разминаване с партиите на протеста? Абсолютно не.

Преди една година в студиото на тв 7/8 предложеният за финансов министър Пламен Данаилов заяви, че ако бъдат намалени кражбите и корупцията, заплатите и пенсиите в България ще бъдат 2-3 пъти (200-300%) по-високи. Сега ИТН говори за „възрастните да живеят малко по-достойно“… Ами дайте им още 20 лева към борисовите мизерни 50…

Пето.

Най-после да има сериозна реформа в здравеопазването и най-важното – държавата да бъде подготвена за евентуална нова здравна криза с Covid -19. Освен това закупуване на необходимия брой медицински хеликоптери, защото това касае живота и здравето на всички наши сънародници. Тук има ли разминаване с партиите на протеста? Абсолютно не.

Купуването на хеликоптери не е реформа в здравеопазването. Реформа е, ако от ИТН обяснят как ще се променят следните факти: 370 болници в България, 120 болници в Нидерландия, която е в Топ-3 по качество на здравеопазването от години. България е с най-много болници на глава от населението в Европа, с най-много аптеки (почти колкото Гърция – там заради многото острови), най-малко лекари и медсестри на 100 000 души, средно най-скъпи лекарства, и на първо място по доплащане за лечение и престой в болнично заведение. Отношенията частни болници – здравна каса. Монопола на НЗОК. Съчетанието прекрасни лекари и „бяла“ мафия с политически капо ди тути капо. Говори ли за това ИТН? Не, не говори.

Шесто.

С партиите на протеста, в рамките на разговорите, които „Има такъв народ“ води с тях, беше постигнато и съгласие по много въпроси, касаещи земеделието, образованието и фискалната политика.

Шестият довод е толкова общо описан, че няма нужда от коментар или контрааргументи.

Трифонов пише още: Така че ако партиите на протеста не гласуват правителството на „Има такъв народ“, причината няма да е несъгласие по някой от изброените казуси, а някаква друга. Не мога да зная и не желая да гадая каква. Но резултатът ще бъде спиране и забавяне на всички реформи, обективно погледнато, предателство от страна на партиите на протеста, нови избори и радост за ГЕРБ и партиите на статуквото, както и невъзможност от страна на партиите на протеста да обяснят на българския избирател защо му причиняват всичко това.

Г-н Трифонов, прав сте: неприемането на работещо правителство ще доведе до „спиране и забавяне на всички реформи“. Но защо това да е предателство от страна на партиите на протеста? Така ли Ви изглежда оттам, където сте?

Защото на мен ми се струва, че проблемите идват от хора като Петър Илиев, когото Вие и други от ИТН толкова настоятелно опитвате да представите за носител на промяната. Не, не е. И докато ни се караше на всички в понеделник от екрана на Нова тв, този тъй гневен, доказан и лутросан човек, все повече отпадаха съмненията за връзки с Пеевски и кръга му. Нарече медиите, които пишели за него „жълто-кафяви“ и се представи за жертва на предишния режим заради участието му в писане на текстове за референдума, иницииран от Вас и екипа… Хора от приятелския му кръг (доста тесен) обаче разказват, че налитащият да оглави МВР и службите отдавна споделял, че мечтата му е да има власт и могъщество като своя кумир. А неговият кумир е Кой? Кой?…

От години с Вашето предаване, а след това и с Вашата телевизия – с Вас и не малко хора от екипа, – ние, от Фрог нюз споделяме общи идеи, възмущение от управлението на Борисов, проблемите на българите и виждания за бъдещето. Сега вие имате може би исторически шанс, но и отговорност, да направите нещо за страната и хората. Наблюдаваме какво се случва и си задаваме въпроси. И когато не получаваме отговори от извора, започваме да ги търсим другаде.

Позволявам си да цитирам Авицена, който казвал: Ако чуете врана да вдига силен шум, огледайте се внимателно – ще откриете нещо, която тя иска да прикрие…

Автгор: Огнян Стефанов

Източник: Frognews.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече