Партийната или държавната логика: След проваленото правителство големият риск е делегитимиране на демокрацията и парламентаризма

0
Партиите на протеста се скараха. Хората на Слави осъзнаха, че при либералите в България има и доста лицемери, а либералите, главно в лицето на Демократична България, осъзнаха, че Слави е несговорчив, за разлика от Борисов в началото, смята той

Хората около Слави Трифонов не са готови за тази задача. Ако преди 10 години, когато беше в зенита си, Слави беше кандидатствал за политиката, може би щеше да увлече след себе си много по-кадърни хора. Сега има някои добри, но резервната скамейка на ИТН е къса. А и не можеш да правиш политика, презирайки политиката. Като не можеш да правиш компромиси, къде си тръгнал? Това коментира пред „Марица“ политологът Първан Симеонов. 

ИТН презират тая система и стигат дотам, че тя им го връща тъпкано. Партиите на протеста се скараха. Хората на Слави осъзнаха, че при либералите в България има и доста лицемери, а либералите, главно в лицето на Демократична България, осъзнаха, че Слави е несговорчив, за разлика от Борисов в началото. И още една сериозна причина за всичко това – българското общество не е искало в последната година драстична промяна в държавата. Ако искаше, щеше да приеме голяма част от драстичните предложения и кандидатури, партиите на протеста нямаше да имат време да се карат, а щяха да се возят на вълната на всеобщото желание за драстична промяна, смята Симеонов. Но не е така. Българите искат промяна, но не искат революции в държавата и скок в неизвестното, допълва той. 

И сега ясно се вижда, че този, който предлага революции, рестарт на държавата и скок в неизвестното, събира по-скоро скептицизъм. По думите на политолога все още няма непоправими последици. Непоправимо би било, ако тръгнем да си преустройваме цялата държава заради тая криза. Да не вземат да се появяват гласове, че парламентаризмът е изчерпан, че трябва да променим формата на управление. Нека всички такива ентусиасти да си дадат сметка имаме ли потенциал за грамадно преустройство. Тоя низ от нещастия, които ни се случват, е точно резултат от желанието за огромни преустройства. България има нужда от нормална ротация във властта, не от революции и рестарти. Нищо от това нямаше да ни се случи, ако не бяхме си задали свръхамбиции, за които няма обществена поръчка, коментира той. Сега сме в патова ситуация, в която има и силни настроения за промяна, и силно статукво. Това налага компромиси, а не извиване на ръце. И като не можеш да разчетеш знаците на обществото, раждаш смях, допълва Симеонов. 

Не знам дали БСП, или ИБГНИ ще вземат третия мандат. Ако се мисли сериозно в посока кабинет, би трябвало мандатът да се даде на по-неутрална, по-центристка партия, каквато в случая е тази на Манолова. След като изтървахме питомното, ще гоним дивото. А имаше питомно, имаше готов прототип на кабинет. От Слави Трифонов се очакваше да припознае част от служебния кабинет и гъвкаво да го впише в новия. Вместо това някои от министрите бяха оплюти, припомня политологът. У нас, ако решиш да оплюеш някого, няма проблем – ако е опитен, защо не е чист, ако е чист, защо не е опитен. Видяхме и двете. Слави предложи неопитни бизнес лица, но се видя, че те не могат да реагират под напрежение. Опитните пък не могат да победят – нито Татяна Дончева, нито Мая Манолова, нито Атанас Атанасов биха могли да вземат гласовете, които взе Слави Трифонов.

Живеем в последиците на протеста, който се срутва под тежестта на собствената си красива претенция. Протестът заложи такива високи морални летви, които никой не може да надскочи. Засили се някой да скочи моралната летва и веднага го обвиняват, че е предал каузата. Да, могат да се пробват няколко партии да направят вариант на кабинет. Не е изключена и подкрепа в екзотична форма с кворума – напускане на залата от страна на другите партии. Но това ще бъде измъчено и е много спорно дали партиите имат интерес от това. Държавата обаче има, смята Първан Симеонов. По думите му сме изправени пред много неприятна дилема – партийната или държавната логика. ДБ например на нови избори биха могли да имат по-добър резултат. И са пред дилема – да ходят ли на нови избори, което е добре за партията, или да се мъчат да съставят правителство, което е интересът на държавата. 

Сега вече по-вероятният вариант са нови избори. Но не изключвам и опитите да се състави някакво правителство. Не знам чисто технологично дали са възможни избори две в едно от гледна точка на машините. Никой не знае дали те ще издържат двоен вот, смята политологът. Това, което Слави Трифонов прави, ще повлече всички надолу. Може би ДБ ще излезе с малко по-малък минус, възможно е президентът да запази позициите си, но цялата протестна общност в общи линии страда от това. Няма да са малко хората, които ще си кажат: какво налагаше в последната година да си причиним това – три пъти парламентарни избори? А някои ще си кажат: Дали не е по-добре да се върнат Борисов и ГЕРБ?, посочва той. Запитан какво по-различно ще стане в 47 парламент, той отговаря, че нищо особено по-различно няма да стане.

Вероятно Слави Трифонов ще спихне, ГЕРБ може да се окажат на върха, което ще създаде още по-патова ситуация. Демократична България може да качи, могат да стигнат например до второ място. Може в парламента да влязат някакви радикали. В националистическото пространство има варианти за групиране, прегрупиране, те си научиха вече уроците. ИБГНИ може да изпаднат, но те поне тоя път най-малко се излагаха, за разлика от предишния парламент, когато твърде много говореха. Тоя път се държат разумно, смята Симеонов. Всичко това се случва заради много популизъм, много пропаганда, много лицемерие, много наивност. Ние изключително наивно повярвахме, че нашата държава е чудовищно зле и ще трябва да я рестартираме.

С кого ще я рестартираме? Та в България вече не се раждат достатъчно хора, коментира още той. И защо да сме чудовищно зле? Да, зле сме, но не там, където ни го разказват, а в отчайващата здравна система, която е комерсиално ориентирана, в тежката демографска ситуация, в социалните неравенства, в крещящата бедност, по думите му. Скептичен съм към идеята, че сега ще оправим съдебната система, като махнем една фигура. Това са хората на България, откъде ще си внесем по-добри? И второ – предшествениците на сегашните реформатори на съдебната система обясняваха преди години, че съдебната система трябва да е абсолютно независима. Сега пък излиза, че тя е станала безотчетна. Свидетели сме на лутане и фетишизация на проблеми, казва политологът. Поведението на Слави Трифонов може да повлече и президента надолу. Слави го постави в много неудобна позиция. Да не говорим, че сега не е ясно дали една подкрепа от Трифонов вече не е мечешка услуга, посочва още той.

 Големият риск е делегитимиране на демокрацията и парламентаризма. В такива тегави ситуации, когато накарат хората за пореден път да гласуват за нещо, което им се струва безсмислено, като нищо могат да посегнат да гласуват към наказателни опции. Ще разберем по трудния начин, че не бива да правим една и съща грешка 15 пъти. Хиляда пъти избирахме някой да махне предишния, някой да изхвърли боклука. Ето ги тежките последици от това предоверяване и инвестиране на свръхнадежди в някой спасител. Надявам се – след тази обеца на ухото, вече много трудно ще се гласува за някакви спасители, месии. Дано сега някой да не замени идеята за личност спасител с идеята за реформа спасител, да поиска смени в конституцията, монархия например, обобщава Първан Симеонов.

Източник: „Епицентър“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече