Политически хаос: Защо България не я чака нищо добро

0

На президента не му позволяват да е посредник, а ИТН се държи деструктивно и все повече копира ГЕРБ. От дълбокото разединение между партиите, което е все по-самоцелно, не ни чака нищо добро, дори и след нови избори. 

Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) към президента трябваше да положи основата за парламентарен консенсус и да бъде трамплин за съставяне на нова власт. Румен Радев дори предварително бе свикал консултации за правителство на днешния ден. КСНС обаче се провали. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ напусна заседанието още в началото му. А след края му, в изявление пред медиите държавният глава призна неуспеха си да намери политическо съгласие за актуализацията на бюджета.

От ДПС, които упорито градят огледален образ на Ахмед Доган в лицето на „олигарха, медиен монополист и НПО-ец“ Иво Прокопиев, провидяха опит за раздаване на милиарди в негов интерес. А от „Има такъв народ“ чрез парламентарната председателка Ива Митева категорично заявиха, че бюджетът е работа на парламента и актуализацията ще я правят депутатите.

Второстепенни сюжети

Междувременно голямата картина на ситуацията и бездруго разсеяна от нов сюжет – има ли двойно гражданство звездата на служебния кабинет Кирил Петков. Темата бе курдисана и на консултативния съвет при президента и Петков за малко да го изхвърлят от него. Въпросът за гражданството му вдигна ИТН, а с бърза атака ГЕРБ го заби в коша на Конституционния съд. Едва ли тази архаична и конюнктурна към началото на прехода норма за забрана на двойното гражданство ще стопи популярността на Петков, но пък е учудващо как може толкова години да се настъпва една и съща мотика? И кога министърът ще проумее, че като те цакат по устав, контранастъплението трябва да е на друг терен.

Разпадането на голямата картина с второстепенни ходове от участниците в нея води до смаляване и изолация на всеки. Неумело поставяйки актуализацията на бюджета задължително пред скобата на уравнението за нова власт с третия мандат, президентът се лишава от ролята на активен конструктор и е по-вероятно да бъде само конферансие и домакин на преговорите. „Демократична България“ и „Изправи се, България! Ние идваме!“ са плътно една до друга, но задълбочаващият се раздор с ИТН и невъзможността да отстъпят третия мандат на БСП заради избирателите си ги обрича да се въртят единствено около оста си.

Поставената в изолация ДПС започва да предприема контролирани истерии, за да не е последната планета в Слънчевата система. ГЕРБ се отдава на стратегическо изчакване, като Бойко Борисов с приглушено ръмжене пази къщата, а парламентарните му палета настървено лаят по улицата. БСП се е вкопчила в третия мандат като паднала от седмия етаж котка, забила нокти в прането по-надолу, защото е най-вероятният губещ от нови предсрочни избори. А при трета загуба вече няма как да не падне главата на лидерката ѝ. Как обаче Нинова ще примири ИТН и ДБ, за да се състави правителство, след като и Радев не може?

Има ли ИТН стратегия?

Единствена ИТН не знае кое животно на коя планета е. Удря здраво по служебното правителство, но подкрепя Радев за втори мандат. Громи ДБ и ИБНИ с такава страст, на която и ГЕРБ завижда. Подрежда се сред партиите на протеста като борец срещу полицейското насилие на ГЕРБ миналото лято, въпреки че сценаристите ѝ не са били дори статисти на площада.

Разнобоят отрежда и различни роли на говорене. Лидерът на парламентарната група Тошко Йорданов се изсули от КСНС, без да каже нищо пред медиите. Парламентарната председателка Ива Митева показа на Румен Радев докъде е президентът и откъде е парламентът. А късно вечерта от Фейсбук-диванчето лидерът Слави Трифонов заяви подкрепата на ИТН за служебния кабинет и президента заради заплахата от нова бежанска вълна.

Дали искрено се е уплашил от случващото се в Афганистан или е намерил удобен повод да позиционира по-ясно партията си, но ходът на Трифонов издава, че той не очаква друго, освен предсрочни избори. При което вече няма как хем да подкрепяш президента, хем да рутиш правителството му. Особено при липсата на парламент и наистина задаващи се Ковид-и бежанска вълни.

Мрачни изгледи

Самият Румен Радев пък е изправен пред тежкия кръст неговото правителство да е отговорно и за парламентарни, и за президентски избори, докато той е основен кандидат за държавен глава. Поради което заяви неохотата си изборите да са 2 в 1. Но ако не са, освен че ще ни излязат по-скъпо, парламентарни избори преди президентските гарантирано ще са с ниска избирателна активност, от която ще спечелят партиите на статуквото – ГЕРБ и ДПС.

Нищожна е вероятността обаче дори и при по-висока активност при двойния вот някой да спечели абсолютно мнозинство. И Радев, ако повтори мандата си, явно пак ще трябва да управлява със служебен кабинет. Защото в 45-ия парламент партиите на промяната не си говореха, в 46-ия се псуват на „предатели“ и „болонки“, а в 47-ия сигурно вече ще се хванат за гушите. Изглежда само силно външно сътресение, което да постави държавата на колене – Ковид, бежанци или не дай си боже военен конфликт, може да принуди партиите да съставят парламентарно правителство.

Автор: Веселин Стойнев

Източник: „Дойче веле“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече