Политолог: Когато си посегнал с юмрук в политиката, няма как да постигнеш национален консенсус по важни проблеми

0

Румен Радев свиква КСНС заради ковид-вълната и бежанския натиск. Съвсем осъзнато президентът организира спешна среща по задаващите се две кризи, но дали днес ще може да изгради консенсусен тон и спокойно поле за общи решения? 


След две години на радикален конфликт и ескалиращо под неговото ръководство политическо напрежение в държавата вероятно 

ще затъне сам в блатото на проблеми,

 които не може да реши, нито като президент, нито като назначил временния кабинет. 
Как ще управлява задаващата се нова ковид вълна след като няма имиджа на лидер, който да пропагандира масова ваксинация? Как Радев ще агитира във ваксинационна кампания, след като вече от позиция на висотата на президентската институция оспори рисковете и заплахата от Ковид, и скандално обяви от Шипка, че вирусът е използван за сплашване на хората? 

Как Радев сам със служебния си кабинет и конфронтиран парламент може да противостои на силен мигрантски натиск? С какъв авторитет и 

с кого ще преговаря, 

след като няма изградени личностни дипломатически позиции в ЕС? В съюза той е популярен като застъпник за режима на Путин, а неговите министри бяха остро критикувани от ЕНП. 

С кой и от каква позиция ще разговаря със съседите на Балканите за бежанските потоци, след като нито има изградени приятелства, нито може да лидира решаване на регионални кризи?
И двата проблема /ковид и бежански натиск/ са сериозни и дано този път Радев не си прави предизборен ПР и признае, че сам без консенсусна подкрепа, може само 

да задълбочи кризите

Когато покаже, че освен изчегъртване и втори мандат в политическата му мисъл има място и за националните приоритети. Когато покаже, че е президент на държава, а не на предизборен щаб, може да му се гласува доверие и актуализиран бюджет.
Юмрукът в условия на Демокрация не може да е политически инструмент за убеждение!

Автор: Цветанка Андреева

Източник: „Фактор“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече