Българин от първо лице за ситуацията в Афганистан: Тук е пълна катастрофа

0

Краси Панчев е един от нашите сънародници, които се опитват да се евакуират от размирната страна. Още четирима български граждани очакват да бъдат изведени от Кабул.

Той от 4 години работи в дипломатическото представителство на Европейския съюз в Кабул. Последната му задача – да евакуира целия персонал на мисията. Прави го, а през нощта в неделя се качва на американски военен самолет и напуска афганистанската столица.

„Обстановката беше меко казано критична. Чакахме цяла нощ, понеже имаше няколко нападения – и ракетни, и по земя. Трябваше да се освобождава пистата. Въобще беше катастрофа, пълна катастрофа“, споделя Панчев преди Би Ти Ви.

Американският самолет каца в Доха и от понеделник досега Панчев не може да си тръгне оттам. Настанен е в бежански лагер. С него са още 7 българи, както и стотици граждани на други държави.

„В момент, в който талибаните нахлуват и целият град е в паника. Улиците са пълни с хора, всеки се опитва да бяга. Скачат един върху друг. Като някаква вълна е. Всеки иска да мине пред другия. Става нещо страшно навсякъде“, казва Краси Панчев.

Българското посолство в Афганистан не работи от 2018 г., а българите, които искат да напуснат, ще бъдат евакуирани със самолети на други държави.

„Ние нямаме сили и средства и разчитаме на съюзници и партньори. Кацането на летище Кабул не става лесно“, обясни Георги Панайотов, министър на отбраната.

„Последно мога да ви кажа, че са 5 души. 4 души, които се намират в американска база. Има и един човек, който помага за евакуацията и още не желае да бъде евакуиран“, заяви вътрешният министър Светлан Стоев.

Министерството на външните работи съобщи, че за последните дни Афганистан са успели да напуснат общо 13 българи. А Краси Панчев може да се прибере с редовен полет от Катар до София. Стига да може да излезе от бежанския лагер.

Източник: „Фактор“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече