Политическа схватка: Манолова и Нинова излизат на ринга в битка за третия мандат

0

Нинова изтъква, че не е затворила вратата към ИТН, Манолова казва, че Христо Иванов ще подкрепи нея и няма да участва в кабинет с мандат на БСП

Манолова обвини ИТН за провала на първия мандат

В тежка битка за третия мандат влязоха две червени дами – Корнелия Нинова и Мая Манолова. Шефката на БСП и най-близкият є кръг изтъкват като свое предимство, че не са скарани с “Има такъв народ”. Хората на Тошко Йорданов продължават да разговарят единствено със социалистите, от които не се чувстват предадени. Само БСП до последно преговаряха с ИТН и бяха готови да подкрепят кабинета им начело с Пламен Николов (при условие, че бъде отстранен Петър Илиев). От ИТН наричат Мая Манолова и Христо Иванов предатели и се кълнат, че при никакви обстоятелства няма да преговарят с тях.

В залозите за третия мандат Мая Манолова изтъква като свое предимство, че от “Демократична България” са готови с мандат на ИБГНИ да съставят кабинет, в който да бъдат запазени служебните министри от финансово-икономическия кръг. Христо Иванов отново се върна на позиция, че ако мандата бъде даден на БСП, тяхната формация няма да участва в съставянето на кабинет.

С Манолова приключи втория кръг консултации при президента. След срещата с Румен Радев тя обяви, “че хората искат стабилно правителство на основата на служебния кабинет.” Манолова изтъкна, че направили всички компромиси за сформиране на правителство с първия мандат. “Едноличните решения, доминацията на силата, отказа да има подписано споразумение, в което да бъдат фиксирани приоритетите и липсата на публичност на разговорите – всичко това доведе до нереализирането на правителство с първия мандат”, обясни тя.

Третият мандат трябва да се реализира в рамките на партиите извън ГЕРБ и ДПС”, коментира Иванов. “Смятаме, че третият мандат е кризисен и той ще почива на конфигурация, за която никой не е гласувал, като такава. Той трябва да е с ограничено време, в него да няма ярки партийни фигури и да е фокусиран върху определени задачи. Всичко е въпрос на преговори”, каза още съпредседателят на ДБ.

Скандал покрай канадското гражданство на Кирил Петков се разрази на срещата между президента Румен Радев и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Повод бе опитът на Карадайъ да получи отговор за двойното гражданство на служебния икономически министър.

“Странно е, че точно вие повдигате този въпрос! Да си гражданин на България не значи само да имаш български паспорт. Аз веднага направих среща с г-н Петков и говорих с него по темата и получих еднозначен отговор. Кирил Петков категорично ми заяви, че има една родина майка – България. Коя е вашата родина майка, г-н Карадайъ”, попита държавният глава.

Карадайъ отговори, че за 51-годишната си възраст е доказал, че родината му е България, а президентът контрира, че е чул друг отговор от лидера на ДПС по време на едно от посещенията му в Турция.

“Г-н Радев е може би изнервен от политическата ситуация. Може би 30-годишния урок от демократична България за правене на предизборна кампания с анти-ДПС реторика, не е научен. Но да кажа – с анти-ДПС риторика и омраза нито една от кризите няма да бъде решена – нито социалната, нито здравната, нито финансовата, нито политическата. С омраза не се решава криза! Никой не може да прикрие политическата си немощ с омраза”, обяви председателят на ДПС след края на консултацията.

Източник: в. „Труд“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече