Георги Банов, коментатор: Да обявим България за Първа фейсбук република

0

Всичко се решава в мрежата –  и без това законите не се спазват

За да тръгнем напред, България трябва да бъде обявена за Първа фейсбук република. Или ФейсБГ, както е модерно. Или пък Бълбук, или Фейгария. Това ще се реши, разбира се, от референдум в социалната мрежа. Така от развития социализъм на обичания от половин България другар Тодор Живков ще скочим направо в XXI век. Една малка стъпка за България, един гигантски скок за цялото човечество, ако трябва да се перифразира Нийл Армстронг, когато стъпва на Луната.

В момента и без това всичко се случва там.

Там са

политиците,

избирателите,

троловете,

медиите

и всичко, което се намира на тези 111 000 квадратни километра, които са ни отредени на този свят.

Води се невероятна битка между политици, пускат се видеа. Е, чат- пат се случва и някой гаф в живото предаване, както стана на Орлов мост. Но на кого му пука. В мрежата над всичко е свободата на словото и свободата на троловете.

За шеф на ЦИК ще си изберем Марк Зукърбърг. Някой веднага ще контрира, че милиардер като него ще се съгласи. Или поне ще иска много пари, които нямаме.

Е, и за това си има начин. Единият е с добро. Просто му предлагаме да сложим на щита на герба символа на фейсбука. Невероятна реклама. Пък и ще му обещаем да предадам своя опит на всеки, който го поиска. Със сигурност ще има такива, като видят колко ни е гот. И така ще се появи Втора, Трета и така до безкрай фейсбук републики. Може пък и някое кралство да се навие, кой знае?

Вторият начин си е нашенски. Ще го заплашим, че ще го атакуваме, че ще разпространим по цял свят, че е откраднал идеята. Или пък че

всеки

българин

ще мине на

инстаграм

или туитър

И така ще загуби няколко милиона клиенти, с троловете и фейкпрофилите – няколко десетки милиона.

Така след като си осигурим Зуки, всичко тръгва по мед и масло. Все пак за гений като него няма да е трудно да измисли начин за някаква нова регистрация. Да гарантира, че човекът е реален.

И с един удар решаваме един куп проблеми. Като например този с мъртвите души. Като ни публикува избирателните списъци, в тях ще има реални хора. Пък и да има някой, който е посмял да регистира мъртвец, веднага ще се появат десетки, които да го натопят, че не е вече на този свят. Нискообразованите и тези без лаптопи ги елиминираме от раз. И без това трябва да има образователен ценз. Ако някой иска да гласува, ще трябва да си намери спонсор. Със сигурност ще се намери някой партиен.

Някой ще ревне, че възрастните хора ще бъдат ощетени. Дрън, дрън.

Те как

поддържат

връзка с внуците,

бе? Я скайпче,

я месинджър, я вибрето, я всичко описано по-горе. Тогава как няма да се справят с един фейсбук. Пък и по-голяма клюкарница от социалната мрежа няма. Значи това няма да ги отблъсне, а напротив – ще ги накара по-бързо да влязат в профилите си.

С избори във фейсбук решаваме най-важния проблем. Спестяваме милиарди от избори. Както сме ги подкарали през три месеца, нали разбирате какъв ще е икономическият интерес? Няма да затваряме училища, няма да са нужни РИК, СИК, МИК и прочее други съкращения. Няма опашки пред разни зали, протоколи. Всичко е ясно и просто.

Така се облекчава и работата и на

народните

избраници.

Събират се

в един общ

чат и се почват

Седят си на компютъра и се псуват писмено. Няма драма в това в коя сграда ще заседават, защото могат да са и по долни гащи, стига да имат риза с вратовръзка отгоре. Заплатите ще си получават по банков път, за онези другите приходи – да си намерят начин, бе, нали за това сме ги избрали! Единственият сериозен проблем е как да се действа с парламентарния бюфет. Може да се реши с една нова куриерска фирма. И без това толкова администрация ще остане свободна. Яхва колелото и хоп – тройка кюфтета и бира на адреса. Заявката, разбира се, е по електронен път.

Идеята може и да се развие още повече. Например да се управляваме по фейсбук. Да вкараме там и съдебната система, а защо не и главния прокурор. И без това и те са там. Пък и законите в България са нещо второстепенно, защото никой не ги спазва.

Министър имал чуждо гражданство. Веднага се правят

две групи: “КП

за премиер,

той е бъдещето

на България”

и другата – “КП е

канадец, да си

ходи в Отава”

И след 48 часа, която събере повече членове, печели. КП или остава любимият министър на целия народ и продава беемвета за 400 бона, или си събира багажа и със съпругата се качва на първия полет за Северна Америка. За какво е конституция, Конституционен съд и други паразитни структури от миналото.

Или пък младеж без книжка премазва дядо на пешеходна пътека. Следват “Убиецът в затвора до живот” и “Младите също могат да грешат”. Втората, разбира се, е направена от родителите му, които веднага впрягат рода и приятели за добрата кауза. И изходът е готов – или решетки, или свобода. Елиминирани са полицията, следствието, прокуратурата и законът. Рай на земята! Нали това искаме и скачахме по площадите заради него.

Следва разследването на побоите над протестиращи. Тук може да има няколко варианта на групи. Дори и “ММ – протестър №1” и “ММ, знам какво направи през 2013 г.”. “Жълтото паве – символ на София” и “Павето – символ на борбата за демокрация”, “Сградата на Министерския съвет – недосегаема” срещу “Рибарски магазин на “Дондуков” или “Погребална агенция на “Дондуков”. Тези последните ще отпаднат, защото и министрите ще си седят и ще управляват в собствен чат поверените им ведомства.

Веднага се завихря дискусия, подлудяваме администраторите, те в безсилие започват да блокират акаунти, но в края на краищата се предават. В рамките на 48 часа.

Там минават и всички протести, манифестации и прочее. Те и без това имат повече онлайн характер. Пък и няма да се нарушава един закон, който отдавна е в сила. И забранява някакви идиотии, като да има разрешение, да няма между 22 и 8 ч сутринта, да не се провеждат в триъгълника на властта. 179 алинеи, от които нито една не се спазва.

Е, прецакан ще е бай Йоло Денев, който живее от протест до протест. Но и той може да си направи един профил и всичко ще е наред.

Полицията била била. Бе то

по цял свят бие,

ама при нас

биела най-зле

Ама вече никой не си спомня как биеше милицията. Здраво и безкомпромисно. И никой нямаше право да се оплаква. А сега ударите ченге и хоп – депутат. Пардон, тези, които ги биха, не влязоха в парламента. Те се криеха зад полицейския кордон, нали са цветът на нацията.

Така лека-полека всички власти минават във фейсбук и настава раят на земята. Защото

контролът ще е

на един клик

на телефона. България ще бъде рекламирана като най-спокойното и безпасно място на Земята. Ще потекат инвестиции, защото ще освободим огромна работна ръка от различни излишни институции. Само някой трябва да звънне един телефон на Зуки и да го навие да ни оправи. След като толкова много народ не успя – да дадем шанс на фейсбука!

Автор: Георги Банов

Източник: в. „24 часа“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече