Вълна от възмущение сред българските турци заради въпроса на Радев коя е родината на Карадайъ

0


Вълна от възмущение залива българските турци заради въпроса, който по време на консултациите за ново правителство президентът Румен Радев зададе на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ: Коя е вашата майка-родина? 

Специалистите отдавна са изяснили лингвистичната и историческата страна на въпроса за родината България (ватан – vatan), както и за прародината или майката-родина Турция (anavatan ). За българските турци няма по-естествено от това, че България е тяхната родина, а Турция тяхната Майка-родина. И в това няма противоречие, то е тяхната вътрешна стабилност. Ето защо, така зададен въпросът на Радев или търси политическа провокация, е или създава поле за омраза към сочения от него друговерец. И в двата случая е вид противопоставяне. А в Конституцията ясно е записано, че „президентът олицетворява единството на нацията“.

 Съзнателно или не президентът-генерал наруши Конституцията, прекрачи границите на допустимото и атакува етническия мир, който крепим всички заедно като рохко яйце вече близо 40 години. На 18 август Радев успя да обиди всички мюсюлмани в България, независимо от това дали харесват ДПС и дали гласуват за него. Защото мюсюлманите приемат атаката срещу лидера им като персонална атака към самите тях.  Въпросът на Радев прекрачи една от главните червени линии на българския преход – етническата толерантност. Темата за възродителния процес, прогонването на близо 400 000 български турци в края на тоталитарния режим, е болезнена и тя не се отваря дори от крайните националисти, защото води до опасно разделение и не се знае откъде ще пламне искрата.  

И реакцията не закъсня. В централата на ДПС и към всички депутати на Движението валят гневни обаждания и писма, в които българските турци не скриват дълбоката си обида, че президентът се съмнява в тяхното отнешение към родината България, научи Епицентър.бг. 

Аз съм Г.Л. един от стотиците хиляди, които сме се клели да служим вярно на нашата родина България.Ще го правим до гроб. Един президент се усъмни в това, това негово отношение бе жестока обида и към мен“. Никой няма право да подлага под съмнение, коя е моята родина.Вярваме, че това, което ни обединява е желанието да осигурим по-добра среда и условия за развитието на страната ни“, пише Ш. М. учител по Изобразително изкуство в СУ „Христо Ботев“ от Айтос . 

Възмутена съм от въпроса, който зададе президента към нашия Председател – коя е неговата родина. Ако е задал въпроса не от незнание, а за заяждане, това е още по-непростимо за него. НАШАТА РОДИНА Е БЪЛГАРИЯ!“ , е коментарът на З.И . Президентът вместо да  обединява нацията противопоставя хората! Не може такъв човек да бъде държавен глава“, катеторичен е Р.М. от Кърджали. 

„Възмутени сме от поведението на президента. С отправения въпрос към Председателя на ДПС г-н Карадайъ, той ни върна много назад във времето“, смята Н. И. от Ардино „В тези тежки за родината ни БЪЛГАРИЯ дни, няма място за разделение и противопоставяне…ДА ЖИВЕЕ  БЪЛГАРИЯ!!!!“, категоричен е М. от   Ардино. (Б.Р. Запазваме правописа, имената се пазят в редакцията на Епицентър.бг.)  

Възмущението на българските граждани от турски произход е разбираемо, защото в годините на прехода никой не е поставал под съмнение тяхната лоялност към държавата. А това, което направи Радев е най-лошото, което може да им се случи в ситуация, в която всички институции са в криза. При това, направи го абсолютно съзнателно – за да защити Кирил Петков и да го противопостави на Карадайъ. И то на етническа основа, а не на тема „гражданство“, какъвто е проблемът при икономическия министър. Това е опасна игра, от която политиците с усет за държавност бягат. Защото историята е показвала, че разиграването на етническата карта е последното убежище за отчаяни, провалени политици, които вече нямат други аргументи. 

Известно е сред социолози и антрополози от различни страни, които работят на терен сред гастарбайтерите в Западна Европа, че запазена марка на турците от България е, когато се представят да казват: „Аз съм турчин от България, или аз съм български турчин. В България са погребани дедите ми, тя е моята родина (ватан, vatan). Защото не само са привързани към родината си, но това е белег за тяхната европейска идентичност, припомня  Антонина Желязкова.  

С въпроса си Радев допусна две грешки – подцени ДПС и обиди българските турци. Да имаш съмнения коя е родината на българските турци и мюсюлмани е тежко непознаване на ситуацията, на състава на самия български народ. „Подобни намеци имаше в едни отминали времена, които ние вярваме, че са забравени и че нямат място в историята на България. Българският народ преодоля заедно – без значение от етнос и религия, тези мрачни времена отпреди 1989 г, припомня зам.-председателят на Движението Халил Летифов. Въпросът на президента бе толкова неадекватен и заядлив, че наистина издава пълно непознаване на темата, която е една от раните на българското общество десетилетия назад във времето.

„Не мога да стоя безучастен, когато българския президент пита коя е родината-майка на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ. Същият въпрос може да зададем и на бесарабските българи, на молдовските българи. Всеки етнос, който не живее на територията на страната си има родина и държава по произход. И да питаме точно тази част от обществото, която е доказала, че носи България в сърцето си, чиито права бяха поругани, която можеше да напусне България, но не го направи“, тази защита, която Йордан Цонев направи на лидера си, е отекнала сред българските турци. 

Те оценяват, че един българин ги е защитил пред друг българин. Това са невидими за нас нишки, които сред турския етнос обаче имат дълбоко значение. В техните очи Цонев е защитил достойнството им, както казва Ф.К от с. Манолич.  Посочването на мюсюлманите, че те не са като нас, е много дълбока рана за тях. А казано пък от президента – това е все едно държавата да се е  изправила срещу тях! Това събужда най-тежките им спомени от тоталитарното време, вади черната страница от живота им, която те се опитват да не отварят. Радев обаче я отвори. Брутално! И им я завря в очите!  Затова темата не отшумява сред българските турци. На всичкото отгоре президентът използва съвсем съзнателно неточния превод на изказването на Карадайъ в Турция, за да си послужи като аргумент на атаката към него. Това членовете на ДПС приемат не като незнание, а като съзнателен удар срещу техния председател.  

Без съмнение, и ДПС в България, и майката родина Турция са важни за сигурността и самочувствието на стотици хиляди турци и мюсюлмани в България. Да, за ДПС са гласували са 300 хиляди, но още толкова, които не гласуват или дават вота си за други партии, гледат внимателно с едно око дали не се трупат облаци над малцинствата и техните политически представители. И ако погледнем исторически Турция е не само прародина, но винаги е отваряла границите си за подгонените от непоследователни и репресивни политики турци и мюсюлмани от България.
През 1950-1951 г. Турция приема над 155 000 български турци, които се спасяват от социалистическата колективизация, ужасени от това, че ще им изземат земите и добитъка за кооперативите

Между 1968 и 1978 г. след подписването на българо-турската спогодба за събиране на разделените семейства над 130 000 души наши съграждани турци заминават.

Още по-тежко е по време на възродителния процес, когато през 1989 година Турция отваря границите си за  над 360 000 български граждани от турски произход. По-късно част от тях се връщат, но близо 240 000 остават в Турция на постоянно местожителство. И никога връзката им с родината България не е прекъсвана.

В периода от 1990-1997 г. поради тежката икономическа депресия в България годишно между 30 и 60 000 души напускат страната, за да търсят препитание в Турция. Но тук остават техните роднини. И тази връзка между България и Турция чрез личните истории и драми на хилядите български граждани от турски произход е много здрава. И е нелепо, непочтено и дори арогантно да се бърка в душата на тези хора с въпроси, които засягат тяхната идентичност и привързаност към род и родина. А да питаш лидера на една парламентарна партия със заслуги за запазване на етническия мир в България, когато около нас ври и кипи от омрази на верски основи, коя е родината му; партия със заслуги за приемането ни в НАТО и ЕС; партия, която е европейски фактор, а нейн представител – Илхан Кючук е начело на АЛДЕ, е дълбоко политическо късогледство.  

„С анти-ДПС риторика и омраза никой не може да прикрие политическата си немощ“, повтаря многократно Мустафа Карадайъ, но сякаш не искат да го разберат. Радев може да е бил изнервен на консултациите,  но „може би урокът от 30 години демокрация за правене на избори с анти-ДПС риторика явно още не е научен“, подчертава председателят на Движението. Да, от 30години анти-ДПС риториката винаги е била най-лесният предизборен трамплин за бюлетини. Но времената вече са други. И „невчесаните“ политици трябва да знаят, че може да имаме много критики към ДПС, но едно е категорично за българските турци. Каза го лидерът им и днешен почетен председател д-р Ахмед Доган още през 1994 година: „Aз cъм нacлeдник нa гoлямa импeрия. И знaм кaк ce пaзи двoрa нa импeриятa. Нo тoвa нe e Турция. Мoятa импeрия e Бългaрия. Ocтaвaм вceки дa рaзcъждaвa върху тoвa. Бългaрия e мoятa рoдинa. Тaзи зeмя я имaмe, тя e нaшa и трябвa дa я пaзим cъc зъби и нoкти. Ниe вcички cмe eднa нaция. Eдин чoвeк oт турcки прoизхoд иcкa дa ce чувcтвa рaвнoпрaвeн бългaрин в тaзи cтрaнa, в кoятo cмe рoдeни“. Е, не се ли очаква президентът да има поне тези елемантарни познания за хората в държавата, която ръководи (уж) ?“пита днес З. Ибрямова.

Източник: „Епицентър“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече