Ответен удар: ФИФА си връща $201 млн. от корумпирани служители

0

Средствата веднага ще бъдат преведени в нов Cвeтoвeн фoнд зa възстановяване на фyтбoлa

Сума в общ размер на 201 млн. долара ще постъпи обратно в сметките на ФИФА след решение на Министерството на правосъдието на САЩ. Американските власти конфискуваха тези средства по време на разследването на шумния корупционен скандал през 2015 г., който коства поста на тогавашния президент на световната футболна асоциация Сеп Блатер.

Парите са били иззети от сметки на служители на ФИФА, които са били заподозрени за участие в корупционни схеми, а след това са били подведени под отговорност. Тези средства са именно придобитите от престъпна дейност. 

В резултат на разследването на американските власти над 50 души получиха обвинения, 27 от тях се признаха за виновни и получиха присъди, а други двама също бяха осъдени. Установени бяха различни корупционни практики – измами, подкупи, влияние с власт, пране на пари. Сред осъдените бяха парагваецът Хуан Анхел Напут, бивш президент на КОНМЕБОЛ (футболната конфедерация на Южна Америка) – на 9 години затвор, както и бившият шеф на бразилската федерация – Жозе Мариа Марин – на 4 години.

Първата част от конфискуваните пари (32,3 млн. долара) вече са одобрени за разпределение от ФИФА, КОНКАКАФ (футболната конфедерация на Северна и Централна Америка), КОНМЕБОЛ, както и между отделни национални федерации. Законодателството на САЩ позволява подобно разпределение на конфискувани активи, които да отидат в полза на жертви на престъпления, за каквато в случая е приета световната футболна асоциация.

От ФИФА вече са взели решение, че средствата ще постъпят в новосъздаден Cвeтoвeн фoнд зa възстановяване на фyтбoлa, чиято цел е да финансира футболни проекти, които да оказват положително възсействие върху общността по целия свят.

„Щacтлив cъм дa видя, чe парите, които бяха нeзаконно присвоени oт фyтбoлa, сега отново ще бъдат налични, за да бъдат използвани за правилни цели – така, както е било първоначално планирано. Благодаря на американските власти за положените усилия, както и за бързото, и ефективно приключване на разследването. Благодарение на тяхната намеса през 2015 г. успяхме да осъществим фундаментални промени във ФИФА, така че тя да се превърне от токсична организация тогава в авторитетен световен спортен орган сега. За щастие, ние вече сме далеч от този злополучен период в историята и е чудесно да видим, че на фондацията на ФИФА са предоставени значителни средства, които могат да повлияят положително на толкова много хора във футболния свят, особено чрез младежки и обществени програми. С фондацията на ФИФА тези пари са в добри ръце и ще служат за целта, за която са предназначени. От името на всички бъдещи бенефициенти по света, бих искал да благодаря на властите на САЩ за доверието оказано на ФИФА. Всички ще се уверим, че тези средства се използват правилно и ще донесат осезаеми ползи за хората, които наистина се нуждаят от тях“, коментира президентът на ФИФА Джaни Инфaнтинo, който през 2016 г. замени Блатер на поста.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече