Третият мандат е в ръцете на БСП: Какви са шансовете за съставяне на правителство (говорят депутатите от всички партии)

0

Днес президентът Румен Радев ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Папката ще получи „БСП за България”. Лидерът на левицата Корнелия Нинова обяви, че партията веднага ще започне разговори с „Има такъв народ”, „Демократична България”, „Изправи се БГ! Ние идваме!”.

Целта е заедно да редят евентуален кабинет. По този повод ето какво коментираха депутатите от различните парламентарни групи.

БСП

„За нас е недопустимо на прага на бежанска вълна, здравна, социална и икономическа криза, да хвърлим държавата отново в избори. Все пак, ако другите не мислят като нас и не го осъзнават, вероятно ще се отиде на избори”, заяви депутатът от БСП Христо Проданов. По думите му освен към ИТН, левицата трябва да намери пътя и към другите две партии.

„Така че наистина да се получи това, за което всички говореха, че искат – промяна. В тази връзка ние сме абсолютно решени добронамерено и уважително да подходим към останалите партии – да ги поканим на разговори и след това да проведем обща среща, за да обсъдим приоритетите. Осъзнаваме нашата тежест”, поясни депутатът.

„Мандатът не го приемаме като наш, а като последен шанс за осъществяване на тази промяна. Когато се заклеваме в НС, казваме, че ще се ръководим от интересите на народа”, поясни още Проданов и коментира какви качества трябва да притежава бъдещият премиер.

„Профилът на бъдещия министър-председател трябва да е надпартиен. Той трябва да бъде професионалист, експерт, човек с добро име, който да обедини всички партии, които ще подкрепят евентуално следващо правителство”, заключи депутатът от БСП.

„Има такъв народ“

„Ако партиите са национално отговорни могат да се прегърнат в една невероятно коалиция. Ще блеснат задкулисните интереси и договорки“. Така Станислав Балабанов коментира политическата обстановка у нас минути преди да влезе в НС.

„Бяхме ясни в началото на първия проучвателен мандат – за нас имаше важни приоритети, зад които първоначално застанаха всички, с които разговаряхме. После се обърнаха срещу нас, за да получат власт. Идеята, че зад нас стои дългата ръка на ДПС, бих я сравнил с политическа шизофрения. Един път излизаш и казваш, че гледаме в една посока, на другия ден казваш друго”, поясни Балабанов.

ГЕРБ

„Ще отидем на още едни предсрочни избори по време на четвърта вълна на COVID-19 и икономически сътресения. Цената за това няма да бъде платена от Румен Радев, а от всички българи”. Това заяви в ефира на „Здравей, България“ депутатът от ГЕРБ Тома Биков. И допълни, че дори да бъдат поканени на разговор, няма да участват.

„В предния мандат се опитвахме да предотвратим това, което се случва сега, а именно – два последователно провалени парламента. Един парламент е провален, когато не може да излъчи управление. Това ще се случи отново. А защо Румен Радев даде мандатът на БСП е съвсем друг въпрос, на който той трябва да отговори. При положение, че имаше заявки от други партии, че няма да подкрепят правителство на БСП, беше логично президентът първо да разговаря с всички тях. В случая той даде обречен мандат на левицата“, смята още Биков.

„Изправи се БГ! Ние идваме!”

БСП сяда със самочувствие да прави кабинет с третия мандат БСП ще се опита да намери общото и да изглади различията между партиите, които се появиха при първите разговори за съставяне на кабинет… Прочети повече „Да, ние ще участваме във всички разговори”. Това заяви съпредседателят на „Изправи се БГ! Ние идваме!” Николай Хаджигенов.

 „Ние положихме началото на този тип политическо говорене едни с други. За съжаление не е достатъчно”, коментира още Николай Хаджигенов. „Ходът на президента е интересен. Едни и същи хора настъпват една и съща мотика всеки път. Няма как да постигнеш различен резултат, правейки едно и също нещо. Най-вероятно сметката няма да излезе. Политическият реализъм изисква точно това – правене на сметки предварително”, каза Хаджигенов.

„Демократична България”

 „След провала на първия мандат, очертахме нашето работещо решение. Смятам, че това беше единствената възможност. То беше партиите извън ДПС и ГЕРБ, преди решението на президента, да се постараят да намерят решение, което работи за всички тях, така че да се конструира възможното мнозинство, а не президентът да бъде оставен да нацелва. Беше отказан този вариант”. Това коментира председателят на ПГ на „Демократична България” Христо Иванов. Той отново каза, че колективните органи на ДБ ще решават как да действат оттук нататък.

„Те ще се съберат когато е ясна цялата картина. Сега е рано да се произнеса”, каза Иванов. „Намаляха шансовете за съставяне на кабинет с участието на „Демократична България”. Но ние сме само 30-ина депутата от 240”, коментира още той.

Източник:  Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече