Трифонов се появи и каза: „Отиваме на нови избори,очаквам по-мъдри, морални и смирени депутати в следващия парламент“

0

„Има такъв народ“ няма да подкрепи правителство, съставено с мандата на БСП, но се надява след избори „две в едно“ следващите народни избранници „да проявят безусловно мъдрост, морал и смирение към суверена“ и да съставят правителство, което да реши най-важните проблеми на обществото – ковид-кризата, очакваната мигрантска вълна и получаването на еврофинансиране по плана за възстановяване.

Това заяви пред БНТ лидерът Слави Трифонов, който избягва да дава интервюта извън собствената си телевизия. Едночасовият разговор с водещия на „Панорама“ Бойко Василев, с когото двамата заедно са работили в миналото в студентската програма „Ку-ку“, беше излъчен на запис, но не изненада с нещо ново.

Трифонов потвърди позицията на парламентарната група за неподкрепа на кабинет в този парламент и курс към предсрочни избори. Освен че се разбра, че по някои въпроси като например ваксинирането или присъединяването на България към еврозоната, Трифонов е на различно мнение от това, което излъчва парламентарната му група, той повтори тезите си, че е влязъл в политиката, за да се бори с партиите на статуквото, „замазали“ инициирания от него референдум, и че за сегашната политическа ситуация са виновни т. нар. партии на протеста, които не са подкрепили предложения от него кабинет. Отправи и персонални нападки към лидерите им.

За политическите партии

След като каза, че „Има такъв народ“ няма да подкрепи БСП, Трифонов сравни междупартийните отношения с любовните: „Това с подкрепата е като в любовта. И ти подкрепяш, и тебе те подкрепят. Ако само ти подкрепяш, нещо не е наред“, каза той. И добави: „Те (БСП) имаха първи възможност това да се случи и то не се случи. И сега е логично от наша страна да бъде същото, иначе звучи странно“. Веднага след това добави обаче, че и да се сдобие с подкрепата на „Има такъв народ“, Нинова няма да може да сформира мнозинство в парламента без подкрепата на „хипотетично ДПС“, а това, по думите му, би била „нова тройна коалиция“.

Трифонов от една страна заяви, че начинът, по който изглежда парламентът е копие на това, как изглежда суверенът, но веднага след това обвини политиците, че „не са адекватни на това, което представляват желанията и потребностите на суверена“. Като „отскоро политик“ доскорошният телевизионен водещ видя и „разминаване между представата на хората и реалността в политическата система“, където „миризмата на власт“ променяла хората.

Според лидера на „Има такъв народ“ не неговата партия се е скарала с всички, а „суверенът е избрал хора, които не могат да се разберат помежду си“. „Всички са скарани с всички, а не аз съм скаран с всички“, отговори той на въпроса ако е скаран с всички как да очакваме в следващия парламент да свърши работа.

За преговорите за правителство

Докато обясняваше как се е стигнало до провал съставянето на правителство с първия мандат, лидерът на най-голямата политическа сила в парламента повтори версията, че вина имат останалите- „Демократична България“ и „Изправи се БГ. Ние идваме“, на чиято подкрепа разчитал. На въпроса искахте ли подкрепа, отговори: „Разбира се. Обикновено като искаш нещо, е ясно, че го искаш“ без да обясни защо в такъв случай предложи първия си проектокабинет преди дори да бъдат официално обявени резултатите от изборите.

На въпрос защо не са договорени имена на министри и споразумение с подписите на политическите сили, Трифонов отговори, че и да е имало споразумение, трита партии нямат достатъчно депутати за мнозинство

От казаното от него излезе, че преговарял лично със съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов и с лидера на групата на „Изправи се БГ! Ние идваме“ Мая Манолова.

„Аз водих разговорите и с Христо Иванов, и с Мая Манолова. Говорих с тях лично в моя офис“ , каза Трифонов. На въпрос „И какво се разбрахте“, първо отговори, че е затруднен, защото е почтен и не иска „нещата да излизат извън възпитанието“. След това разказа, че попитал Иванов къде вижда „дългата ръка на ДПС, на което Иванов отговорил, че нямал доказателство, но имал такова чувство, което били глупости. Манолова пък, попитана в очите ще подкрепи ли кабинет на „Има такъв народ“, отговорила отрицателно, след което „започна нещо да ми обяснява и понеже я познавам добре… не ми стана много ясно защо не“.

Според версията на Трифонов служебните министри Кирил Петков и Асен Василев, чиято дейност набира все по-голяма популярност в обществото, се самопредложили за министри в неговия кабинет, а не били канени, както се знаеше досега. В разговора им с Петков служебният министър започнал да проявява „ултимативно поведение“ и да казва „или-или“. И понеже Трифонов не е привърженик на ултимативно поведение към него самия, не се разбрали.

За противоречивите послания

От интервюто се разбра, че Слави Трифонов е категоричен привърженик на присъединяването на България към еврозоната. Темата възникна покрай въпроса за това, че е издигнал първоначално за премиер Николай Василев, който е на същата позиция, докато кандидатът за финансов министър Пламен Данаилов се изказваше значително по-предпазливо към тази перспектива. Трифонов обясни разминаването с това, че се е опитвал да се държи дипломатично докато водел преговори за подкрепа.

От отговор на друг въпрос се разбра, че самият Трифонов е ваксиниран срещу COVID-19 и не смята, че ИТН флиртува с антиваксърите. Учуди се, че изобщо темата може да се коментира като политически ход. Едновременно с това съпартийците му в парламента обвиняват служебното правителство, че дискриминира неваксинираните.

Автор: Елена Геловска

Източник: „Дневник“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече