Кирил Петков възрази на Трифонов: Те ни поканиха!

0

Интервюто на Слави Трифонов пред БНТ продължава да предизвиква ответни реакции сред споменатите в него лица. С коренно различна версия за разказаното от Трифонов излезе министърът на икономиката Кирил Петков.

В петък Трифонов даде първото си телевизионно интервю, откакто водената от него „Има такъв народ“ спечели парламентарните избори. В него той представи своята версия за редица събития от неуспешните опити за съставяне на правителство. Той разказа, че покрай преговорите за съставяне на кабинет Христо Иванов и Мая Манолова са ходили на крака в офиса му. Заяви и че Кирил Петков и Асен Василев сами са го потърсили с оферта да останат министри. Това беше изненада, тъй като досега бе известно, че ИТН е поканила двамата в своя кабинет. Трифонов твърди, че Петков е бил особено настоятелен и ултимативен и държал Василев да запази поста именно на финансов министър.

В събота пред Би Ти Ви Петков опроверга този прочит на нещата. „Точно в този кабинет дойде член на ИТН и каза: „Много харесвам работата ви като министър. Много харесвам работата и на Асен Василев. Мога ли да ви направя среща с Тошко Йорданов, защото много бих се радвал да бъдете част от кабинета на ИТН“, разказа днес министърът на икономиката. Така била организирана втора среща, с Тошко Йорданов. Тя се провела в офиса на Асен Василев. На нея Йорданов казал на двамата служебни министри: „Бих се радвал да продължите като министри. Ще ви направя среща със Слави Трифонов“. Последвала среща и с Трифонов, който го поканил в кабинета си. „Каза ми: „Кириле, бих се радвал да си министър. Аз казах: „Много благодаря, но за мен е важно да си свърша работата, ние не гоним постове“, твърди Петков.

По-късно пред БНТ Петков разказа и още подробности от разговорите. За прословутото настояване да вървят в пакет с Асен Василев, той обясни: „Казах, че тази работа е отборна – не може да се прави от един човек и казах, че за мен финансите и Асен Василев са много важни да бъдат в координация с икономиката, защото само така двете неща могат да се случат. Не може да имате финанси и икономика не в синхрон, както и образование, ако искаме да направим България една иновативна икономика.“

Пред държавната телевизия министърът на икономиката разказа и за срещата си с Николай Василев. „Разбрахме се, че имаме различни виждания как България трябва да се развива в следващите месеци. Ние вярвахме, че, първо, трябва да се спрат течовете, кражбите и корупцията, но да даваме социални плащания към най-бедните хора в населението, включително и пенсионерите под прага на бедност, докато там имаше по-десни виждания. Когато не се разбрахме, че имаме обща визия във финансите, ние казахме, че ще се оттеглим“, обясни Петков. След това е провел и последен разговор с Трифонов по телефона. „Той каза: „Кириле, ако Асен Василев не иска да е финансов министър, ти би ли останал като икономически министър“ и аз казах: „Не. Ако искаме да свършим работа, икономиката и финансите трябва да работят заедно, това е отборна работа“. И това беше целият разговор“, добави Кирил Петков.

Кирил Петков коментира и къде се е получило разминаване в разговорите. „Истинският разрив в политиките беше, че ние не вярваме, че едновременно може да се спрат всички течове, да се тръгне буквално на война срещу хората, които ограбват държавата и едновременно с това да се затягат коланите. Това, което показахме сега с бюджета е, че може хем дефицитът да спадне от този, който е плануван, хем да се увеличат социалните плащания, защото не е редно за нас, и ние сме десни хора, но има някъде една линия, където не трябва да се преминава и това е линията, където 42% от хората са под линията на бедност – това за мен не е лява или дясна политика, това за мен е практична политика, да не се допуска това“, обясни той. И обясни, че би предпочел да го оставят да си свърши работата, а не да го вкарват в политически и несвойствени теми.

На въпрос за приватизацията на ББР, министърът на икономиката каза следното: „Това не го бях разбрал, докато те не го обявиха, че им е приоритет. ББР, според мен, трябва да съществува, но трябва да съществува под сегашното ѝ управление, да няма заеми над 5 милиона. Откакто ние сме започнали да управляваме банката (има предвид новия управителен съвет – б.р.), средният заем в ББР е 400 хиляди лева, което е доста различно от 150 милиона, което беше преди“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече