Радев и Слави! Двама водачи – една цел или двете страни на една монета

0

Днешните популисти не раздават, те чегъртат, а песента „Време е да изринем боклука” е тяхната единствена програма

„Политиците на всички нива трябва да се вслушат в гласа на народа“, заяви тържествено президентът Румен Радев на т.нар дискусия с представители на институциите и видни общественици в Смолянския музей. Част от предизборната му обиколка, която провежда в драстично нарушение на чл.175 от Изборния кодекс, който казва, че официалната кампания за изборите започва точно 30 дена преди датата на вота.

Да, ама не.

 Турнето на Радев

 по нищо не се различава от обиколките на Бойко Борисов с джипката, срещу които се бунтуваше държавният глава. Разликата е само, че той ползва лимузините на НСО.   Видният наш парламентарист хаджи Тошко Йорданов няма обаче да го нарече от парламентарната трибуна Джипко Бибитков,  нито

Лимузинко Бибитков, защото ИТН го подкрепят горещо 

Така повели партийният вожд и учител. А той е винаги прав, „когато съгреши дори“
И го потвърди във фамозното си телевизионно интервю, което дружно и 

с дежурните чалгаджийски клишета

 оплюха всички индивиди, които никога не са вземали  истинско интервю от някого, хеле пък от Дългия. Те, разбира се, не схванаха и скритите послания. Научени са да мислят еднопланово, това е. И да обясняват какви примати са онези, които не разбират. 
Слави почти с умиление описа как негов покоен приятел на име Джеймс Пардю, американски посланик по онова време, апропо, го уредил да лети с едни военни самолети, които не назова, та тогава се запознал с шефа на ВВС Румен Радев. Американските летци били стреснати, трогнати и очаровани от великолепието на бъдещия български президент.  Или нещо подобно. И той го видял през техните очи… 
Слави застана твърдо и зад незабавното приемане на еврото, та се чудя дали всичко това не е хитър ход да вземе 

по-малко гласове от евроскептичния електорат

 на предстоящите избори. Голямата подкрепа му създава само главоболия. Президентът пък я иска неистово. Щабът на Румен Радев например скрил за посещението на група американски сенатори при него, да не възмутят путинистите, на които и без това им е криво, че е натовски генерал, волю или неволю.
 Разни цели, разни идеали, ще кажете. Там е работата, целта изглежда е една.  Два конгреса-една цел, както казваха навремето. Двама водачи-една цел, преведено на днешния новоговор.
 Духовната близост между двамата видни политици е налице, тя е по линия на преклонението на Слави пред военщината, една от доминиращите му черти. Дългия и Радев са май двете страни на една монета. Просто всеки гони своите задачи. Даже говорят по един начин. 
„Аз затова съм тук, да чуя вас, защото нашият народ е мъдър. Когато политиците ни загубят вярната посока, той може да ги върне много бързо. И за да става това без катаклизми, е важно навреме да се вслушаме във вашият глас“, заяви президентът в музея в Смолян, където се пазят разни антични оръжия, използвани за промушването, разпарянето, изчегъртването на разни народи.  
Уви, май е малко късно да коригирате посоката без катаклизми, г-н президент. Те чукат на вратата.
Иначе е чудесно 

да четкаш „мъдрия български народ“

И за Слави, и за Радев  мъдростта му се състои в неговата способност да налива вода във воденицата им.  Тогава той е Суверен, иначе е сбирщина от разни заблудени люде.
Само да  напомним на държавния глава , че политически лидер №1 в републиката Слави Трифонов още преди почти 20 години издаде албум, озаглавен  

Vox populi vox dei

 Популистите са вечно живи, както добре знаем. И това не са популарите на Гай Марий и племенника му Гай Юлий Цезар, които със зъби и нокти се борели да раздадат земя на ветераните, изковали славните им победи. Не, тези са от друго тесто.
Днешните популисти не раздават, те чегъртат. Песента „Време е да изринем боклука” е тяхната единствена програма. А боклук е абсолютно всеки, който не мисли като тях. Нищо, че крият ревниво какво точно мислят за бъдещето на България. 
Най-вероятно: „Няма такава държава“.

Автор: Светослав Пинтев 

Източник: „Фактор“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече