ДАНС със скандално признание: Прокуратурата ни забрани да дадем информация за Пеевски (ВИДЕО)

0

Тече разследване, досъдебно производство, обяви зам.шефът на агенцията на въпрос дали за бившия депутат има само проверка

Върховна касационна прокуратура не ни позволи да оповестим информация за бившия депутат Делян Пеевски. Това заяви зам.-председателят на ДАНС Станислав Станчев по време на заседание на временната парламентарна комисия „Магнитски“, цитиран от БГНЕС. От думите му стана ясно още, че държавната агенция е предоставила информация на държавното обвинение. После добави, че те биха могли да предоставят данни, но само ако получат разрешение и имат документ, потвърждаващ това. 

Той не пожела да разгласи още информация за лицата по списъка „Магнитски“, тъй като се опасява, че по този начин ще стане обект на прокуратурата и увери, че всичко, което им е вменено от закона било направено. На журналистически въпрос дали тече проверка за бившия депутат, Станчев отговори: „Тече разследване, досъдебно производство“. Този въпрос обаче не трябва да ми го задавате на мен, каза веднага след това зам.шефът на ДАНС.

Атанас Славов от „Демократична България“ каза, че в момента срещу Пеевски се извършва прокурорска проверка, а не разследване и считат за неправомерна забраната да се изнася информация, тъй като няма разследване срещу бившия депутат.

Председателят на комисията Надежда Йорданова коментира, че не е изненадана от казаното от ДАНС в зала. „Предвид наличието на следствена тайна, отказват да дадат информация“, каза тя, цитирана от БГНЕС. Според нея обаче обществото има право да знае какво се е случило и защо контролните системи в България не са сработили и ни беше зашлевен шамар, защото не работим добре.

Тя обяви и, че е изключително притеснена за това, че държавното финансово разузнаване и БНБ не виждат проблем. „Вие да чухте, че след 2 юни са започнали проверки, за да установят как така не са сработили мерките. Аз не чух такова нещо. Още по-притеснителното е, че активната информация за рисковите сделки е започнала да идва след 2 юни“, добави Йорданова и поясни, че е недопустимо да чакаме международните ни партньори да ни вършат работата.

По време на заседанието бе решено да се попитат официално ДАНС и прокуратурата дали има депутати, които да са получавали по какъвто и да е начин средства от Пеевски, Божков и от всички посочени в списъците на Министерство на финансите лица и фирми.

По време на заседанието и в отговор на депутат стана ясно, че от ДАНС не могат да разкрият и дали финансовото разузнаване знае за изтеглените от намиращия се в Дубай обвиняем бизнесмен Васил Божков 60 млн. лв. Все пак от думите се подразбра, че е имало подаден сигнал в агенцията по темата.

СЕГА ПРИПОМНЯ

След антикорупционните санкции, които САЩ наложиха на Делян Пеевски и на друг известен бизнесмен – Васил Божков, както и на вече бившия зам.-шеф на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков, българските власти изготвиха разширени списъци, в които наред с посочените от Вашингтон граждани и дружества са изброени и други свързани с тях фирми и лица. Според българското правителство, идеята била другите фирми да бъдат предупредени да не работят с включените в списъка, защото има риск санкциите „Магнитски“ да застигнат и тях. 

 Министерството на финансите огласи два списъка на 4 юни. В единия, озаглавен  „Рестриктивни мерки на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от OFAC“, са свързаните с Васил Божков и Делян Пеевски дружества. Преди това правителството реши да бъде създаден „черен“ списък на лица и фирми, които попадат в обхвата на мерките, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи на министерството на финансите на САЩ. Държавните и общинските фирми, както и всички ведомства трябва веднага да прекратят всякакви връзки с тях и да не влизат в нови взаимоотношения. На 9 юни бе публикуван и допълнителният списък

Делян Пеевски, както и Божков и Желязков, вече атакуваха пред Върховния административен съд решението на правителството за списъка. Това направиха на практика и всички останали от разширения списък.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече