Новите политици – пазарлъци, надцакване, надлъгвания, сръдни и злоупотреба със суверена

0

Политическата дандания, както и политическата тишина, винаги раждат подозрения. В нашия случай дандания е даже меко казано. Не спряха пазарлъците, надцакването и надлъгванията, а опитите да се прикотка горкият Суверен добиха вкус на гротеска. Това, разбира се, е напълно случайно. Изобщо не работи за Борисов.

И няма нищо общо нито със Сараите, нито с чекмеджетата. Просто някакви партии отново не успяват да се разберат и затова ще е най-добре да ги закрием и забраним. Арт инсталациите на ИТН доведоха дотам, че зачестиха репликите от сорта на „Май не беше толкова зле“, „Бойко не би отстъпил на комунистите“ и най-вече „Тия са по-лоши от предишните“. Шоуто неслучайно напусна временно екрана и се пренесе в парламента, развявайки скъсани дънки и обидни фрази.

Подобни атракции са силно необходими на задкулисието, което има нужда от време, за да прикрие откраднатото. Илюзия е да си мислим, че милионите километри магистрали са се набутали само в едно чекмедже. Всички видими резултати сочат, че невидимите са доста повече – от дупките по въпросните магистрали до необяснимо и безнаказано забогатяващите политици от няколко политически сили. Епизодичните появи на човека с джипката показват, че него напълно го устройва тази ситуация, колкото и да се прави на критичен.

Всъщност той точно затова и критикува – за да не му личи колко му е изгодно да се бави редовното правителство. Е, неколцина от неговите министри може и да попаднат под някакъв вид проверка, но като цяло Борисов няма от какво да се тревожи. Бъркотията му дава време, в което могат да се случат важни неща. Да се покаже на хората, че всички освен Борисов са нефелници – те сами ще го видят, като са имали неблагоразумието да загърбят ГЕРБ. Да им се вкара в главите неописуем страх от тройна криза – ковид, бежанци и безуправство. При Бойко такива неща нямаше.

Да се даде време и да се прикрие окончателно онзи мармот, който завива кюлчета. С уточнението, че е събирателен образ, не конкретно лице. Лошото на днешната ситуация не е това, че трудно ще се състави правителство. Лошото е, че Нашият Лидер си стои необезпокояван. Гешев си стои на поста. Съдебната реформа си стои в предстартова позиция и ще се случи кой знае кога. Докато няма смяна на главния прокурор, респективно – реална ревизия на Борисовото управление и реално проследяване на порциите от и за Сараите, нищо у нас няма да се промени.

Ще има едни политици, които се докопват до кокала и се пенсионират блажено в петтерасието си, и други, които се домогват с такива цели към властта. Само ако мармотът, завиващ кюлчета, бъде набутан там, където му е мястото, има шанс нещата да станат по-различни.

Автор: Евелина Гечева

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече