Партия на Радев, оглавена от Петков и Василев, ще цепи и левия, и десния електорат

0

На старта на драматични парламентарни и президентски избори , в условията на ковид-криза, инфлация и задаваща се мигрантска вълна, под шапката на президенството усилено се гради нова партия.

Обиколките на държавния глава в момента са именно с тази цел – набиране на съмишленици сред членове на БСП, разочаровани от ГЕРБ,  недоволни от ИТН, избягали от различни политически формации.

С партийното строителство са натоварени съветници на президента, областни управители, предимно бивши военни, които използват държавния ресурс за новото политическо начинание.

За лица на партията  са набедени служебните министри Кирил Петков и Асен Василев.

И ако до днес това бяха само слухове, то сутрешното интервю на служебния министър-председател Стефан Янев разкри цялата завера.

Строителството на новата партия е в напреднала фаза и тя би могла да се яви и на следващите избори. А самият Янев е готов да застане в редиците на президенската формация.

„Аз бих гласувал за хора като Асен Василев и Кирил Петков. Дали те ще участват в такъв проект, предстои да видим. Аз бих се включил във всеки един проект, който работи за България“ (…) Този проект би могъл да се яви и на следващите избори и това е въпрос на технология“.

Това обяви служебният премиер Стефан Янев в предаването „Здравей България” по NOVA тази сутрин по повод лансираната в последните дни хипотеза за нова партия, групирана около служебните министри на финансите и на икономиката.

Темата коментира и съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

„Кирил Петков и Асен Василев са наши съмишленици. Това, което са започнали, генерира доверие и трябва да продължи. Това, че генерира и атаки, валидира факта, че то трябва да продължи. Естествено е за нас да ги подкрепим в техните намерения, но те казаха, че след като се разпусне парламента, тогава ще анонсират своите решения.“

Така Иванов отговори на въпроса задава ли се нов десен проект. Той не отговори на въпрос дали Кирил Петков и Асен Василев може да влязат в листите на ДБ.

“За нас е много важно да не позволим това събиране на българската демократична общност на едно място, да бъде разколебано. Ще направим всички разумни действия да не позволим рацзцепление, напротив – да се съберем, да надградим, да използваме потенциала и доверието, което всеки един носи. Това е въпрос на политическа технология и намиране на формула. Ние сме изключително позитивно настроени, че това трябва да се свърши. Но нека те да си вземат решенията и да ги анонсират и оттам нататък ще работим“, посочи Христо Иванов пред БНР.

Самите Кирил Петков и Асен Василев отказаха да коментират хипотезата за нов политически субект с тяхно участие.

„В момента съм финансов министър и имам друга основна задача. След това ще си почина и ще си помисля“, заяви Асен Василев.

„Виждам смисъл в това страната да продължи да се развива в посоката, която последните три месеца беше зададена. Трябва да се помисли много внимателно, това е много тежка отговорност, ако изобщо бъде поета“, посочи Василев.

„Няма да говоря за политически проекти, докато не ми изтече мандатът. Реално имаме 2 седмици. Искам да се фокусирам върху работата си,” категоричен бе Кирил Петков.

„Видяхме, че за 3 месеца можем да направим доста голяма промяна. Ако продължаваме да инвестираме енергията си в тази насока, България ще бъде различна”, допълни икономическият министър.

Спекулациите за създаването на нова политическа партия, ориентирана около двамата популярни служебни министри Кирил Петков и Асен Василев се засили в последните дни, особено след бурния успех на групата във Фейсбук, наречена „Кирил Петков за министър-председател на Република България“. Създадена преди 9 седмици, тя само за няколко дни доби популярност и към 15 ч. днес има вече 98 010 членове.

Дали партията, оглавена от Петков и Василев, ще може да участва на вече сигурните предсрочни избори през есента, засега е под въпрос.


Проблемът е, че няма техническо време за изпълнение на законовите изисквания, необходими за създаването на нова партия.

По-важният въпрос обаче е откъде ще дойдат гласовете за нея.

От една страна, имиджът на двамата служебни министри като представители на десницата, ще тегли електорат от разочаровани от ГЕРБ избиратели. Има обаче опасност и за „Демократична България“ – което обяснява и призива на Христо Иванов „да не се разцепва демократичната общност“.

От друга страна, близостта на президента Румен Радев до такъв политически проект, е прицелена и в левия електорат, смятат анализатори.

Държавният глава е одобряван предимно от леви хора, което поставя под заплаха и електората на БСП – харесващите президента лесно могат да бъдат убедени да гласуват за „неговата“ партия.

Това означава брутално цепене на БСП и унищожаване на левицата. В това отношение Радев стъпва в обувките на Първанов, който с проекта си АБВ направи това.  

Въпросът е кога БСП ще отвори очи – защото Кирил Петков и Асен Василев вървят в пакет, пробутвани ни по американска линия. Затова и от ДБ държат толкова за тях, че дори искаха да ги наложат и на Трифонов в първия мандат.

И точно под американския чадър Радев ще прави партия, обирайки целия недоволен от партиите електорат.


Под прицел е и разочарованата от ИТН аудитория, която по принцип харесва идеята за силен лидер и нищо чудно да го припознае в лицето на Радев и неговите популярни министри.

До голяма степен същото важи и за патриотичния електорат, който в момента е разколебан.

По всичко личи, че развръзката на сюжета „партия на Радев, оглавена от Петков и Василев“, предстои в следващите седмици…

Източник: „Епицентър“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече