Бюджетната актуализация въвлече в конспирация президента и Парламента

0

Мистериозни телефонни обаждания и датите на предстоящите избори бяха замесени в дебата за законодателните промени

Страховита препирня избухна в Народното събрание по въпроса за срока, в който да се извърши бюджетната актуализация. От БСП внесоха проект на решение, с което се предлагаше парламентът с извънреден труд да избърза с бюджетните промени. Почти всички останали политически сили обаче се противопоставиха и, в крайна сметка, инициативата на левицата беше отхвърлена.

А в хода на дискусията избуяха конспиративни теории за мистериозни телефонни обаждания към една и друга формация във връзка със срока на актуализацията, които бяха обвързани с президента Румен Радев и датите на парламентарните и президентските избори.

Какво поиска левицата

В проекторешението на БСП срокът за писмени предложения между първо и второ четене в законопроекта за държавния бюджет се съкращаваше до петък, 3 септември, включително. Парламентарната комисия по бюджет и финанси трябва да проведе извънредно заседание в събота, на което да приеме на второ гласуване промените в Закона за бюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) и Закона за държавния бюджет за 2021 г. А следващия вторник – 7 септември, същите законопроекти да бъдат гласувани и на извънредно пленарно заседание.

От парламентарната трибуна соцлидерът Корнелия Нинова заяви, че след като „протестните партии“ отказват да разговарят за правителство, излъчено от БСП, левицата е готова да задържи мандата само докато премине актуализацията.

Критики отвсякъде

Първи се противопоставиха от ИБГНИ. Депутатът от коалицията Арман Бабикян обяви, че подобни промени не бива да се правят на бегом. „Ако актуализацията на бюджета е важна за страната, е добре да бъде направена точно, детайлно, със съответните изчисления, а не на бегом, за да ходим на избори на Октомврийската революция“, допълни той. А съратничката му в ИБГНИ Мария Капон неясно заговори, че зад предложението на БСП стоят „телефонни обаждания, които диктуват отнякъде на едни или други как да променят нещата“.

Социалистите ядосано напомниха, че на последната среща между БСП и ИБГНИ за мандата, на която е била обсъдена и актуализацията, Мая Манолова от новата формация се е съгласила на съкратени срокове. Бившата им съпартийка отвърна, че изобщо не е подозирала, че се  предвижда парламентът да приключи работа на практика в средата на следващата седмица. „Това ще пресече възможността този парламент да приеме който и да било друг закон … Обричате съдебната реформа не просто да не започне, а изобщо да бъде забравено за нея“, нападна Манолова старите си колеги отляво.

„Как искате за 3 дни да приемем 100 закона? Два месеца викаме министър след министър. Почнахме кметовете. Ами, да извикаме и леля ми, да каже и нейното мнение какво мисли за Народното събрание“, гневно я репликира соцдепутатът Иван Иванов. А съпартиецът му Георги Свиленски заподозря: „Дали наистина няма телефонни обаждания, които искат да бавят приемането на бюджета?“

ГЕРБ и БСП заедно

По странен начин старите врагове от ГЕРБ и БСП се оказаха заедно в случая. Депутатът от ГЕРБ Тома Биков обвърза дебата за актуализацията с предстоящите вотове и интереса на Румен Радев към датата на провеждането им. „Актуализацията на бюджета беше внесена от г-н Радев с цел да се бави времето, защото той не иска да има избори 2 в 1 … Нека да не бъдем лицемерни. В момента говорим за датата на парламентарните и президентските избори, и дали ще бъде една и съща … Ако може да потупкаме малко топката и парламентарните избори да отидат след президентските, защото ще вземе да ги спечели ГЕРБ и президентът ще изпадне в неудобна ситуация“, заяви той. И призова: „Давайте да намалим срока и да ходим на избори, защото някои от вас много ще страдат. Ще вземе г-н (Кирил) Петков да направи партия.“

Неочакваното съвпадение в позициите на двете враждуващи формации ги изложи на атаки от останалите политически сили. Зам.-шефът на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов обвини социалистите, че с предложението си за актуализацията всъщност целят бързо да бъде разпуснат парламентът, за да не бъдат приети важни промени – да се отнеме от главния прокурор бюрото за защита на , свидетели, да се закрият специализираните съд и прокуратура и да се измени Законът за НСО. „Затова БСП драпат, заедно с ГЕРБ, а подозирам и с ДПС, това да не се случи. В момента ГЕРБ и БСП са в комплект така, както бяха в предишните парламенти, правейки се на опозиция. Г-жа Нинова дълго обясняваше, че сте партия на протеста, а не на статуквото. Днес лицемерието ви е очевадно вие отново се гушнахте с ГЕРБ. Ако това предложение на БСП мине, те трябва да изпратят букет с цветя и шоколадови бонбони на Иван Гешев“, обяви сценаристът.

Тома Биков проговори в защита на Корнелия Нинова: „С колегите от БСП от десетина години сме в доста сериозен конфликт … Г-жа Нинова не е ходила нито на кино с г-н Борисов, нито му е била министър, нито му е била омбудсман. Може към нея да имаме всякакво отношение, но тя на килимчето не е била, за разлика от всички останали в тази зала.“

Самата Нинова се брани от нападките по същия начин: „Търпяла съм много повече от това, което сега ми причинявате. Уверявам ви, че Борисов е по-сериозен опонент и с него 5 години бая се бихме. С нищо не можете да ме уязвите повече от това, което съм преживяла с този човек. Може днес да внушавате лъжата за ГЕРБ и БСП, но никога в политическата си и житейската си кариера не съм стъпвала в кабинет на Борисов, нито на Слави Трифонов, нито на Христо Иванов.“ А за бавенето на актуализацията гръмко обвини останалите депутати: „Сега искате 5 дена на плажа в Гърция, а народът ще чака!“

Ива Митева: Да не ставаме смешни

Председателят на парламента Ива Митева лично излезе на трибуната, за да се изкаже негативно за предложението на БСП. „Смятам, че е недопустимо, и не знам как ще изглеждаме в очите на хората и на юристите в тази страна, Народното събрание да приема проект на решение, в което да обнародва график как ще работи. Тоест, Народното събрание само ще задължи себе си какво ще прави“, изтъкна Митева. И предложи – „за да не бъдем смешни“ – поне парламентарната бюджетна комисия да реши сама как да работи. Това обаче не се наложи, тъй като цялото проекторешение беше отхвърлено.

Дебатът беше съпроводен от станалата обичайна вече порция обиди, разменени между депутатите, както и обвинения кой в чий офис е ходил, а сценаристът Филип Станев от ИТН разнообрази колегите си като им разказа притча.

Автор: ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

Източтик: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече