Кога да се разпусне НС и какво да свърши? Протестните партии единни срещу БСП и ГЕРБ

0

Парламентът да не се разпуска бързо и да има време да приеме ключови промени за съдебната реформа и НСО. Това бе основният мотив на „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“ да отхвърлят предложеното от БСП скоростно гласуване на актуализацията на бюджета, което би ускорило края на настоящото Народно събрание. Така искането на БСП бюджетната актуализация да се обсъди в съкратени срокове прерасна в бурни препирни и взаимни обвинения, особено след като ГЕРБ и БСП се оказаха в един лагер срещу партиите на протеста.

Покрай опитите за съставяне на правителство в последните месеци, социалистите се „пакетираха“ с ИТН, ДБ и ИБГНИ. Миналата седмица президентът връчи на лидера на БСП Корнелия Нинова последния трети мандат за кабинет, който обаче партията може да забави неопределено време. ИТН, ДБ и ИБГНИ отказаха да подкрепят редовно управление с мандата на БСП и страната върви към нови избори, затова въпросът е кога Нинова ще върне неизпълнения мандат и президентът ще разпусне НС. Самата Нинова си постави като централен приоритет актуализацията на бюджета и очевидно държи тя да стане максимално бързо.

В сряда БСП предложи комисията по бюджет и финанси да проведе своето извънредно заседание в събота, после да се заседава извънредно и на 7 септември, вторник, като парламентарното заседание да бъде продължено до окончателното приемане на бюджетите на Здравната каса, на Държавното обществено осигуряване и държавния бюджет.

Искането бе отхвърлено с гласовете на „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“, ГЕРБ не участваха в гласуването, а ДПС се въздържаха.

„Цветя и шоколадови бонбони за Гешев“

ИТН заподозряха, че целта на това бързане е парламентът да не успее да разгледа други законопроекти и да се разпусне в определяния от самата Нинова срок за връщане на третия мандат 10-15 септември.

„Причината е, че ако този парламент не бъде съкратен с 5 дни, той ще приеме изваждането на Бюрото за защита от контрола на главния прокурор. Той може да приеме закриването на спецсъда и спецпрокуратурата. Той ще приеме нов закон за НСО и НСО ще варди само президента, премиера и председателя на НС. Затова БСП драпат заедно с ГЕРБ, и подозирам с ДПС, това да не се случи„, каза зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов.

БСП и ГЕРБ пак „се гушнаха“, продължи той и отново определи социалистите, от които партията му търсеше подкрепа за кабинет с проваления първи мандат, като партия на статуквото.

„Ако това предложение мине, трябва да изпратите цветя и шоколадови бонбони на Иван Гешев“, каза Йорданов.

Любомир Каримански от ИТН, който е и председател на ресорната комисия, заяви, че не може Нинова да определя кога да работи и комисията. Като слушам предложението на Нинова и се чувствам като на конгрес на БКП, каза той.

Парламентът стана „Листопад“

Както винаги, ГЕРБ използва и този повод, за да нападне президента Румен Радев. Тома Биков обяви, че целта на предложеното от Нинова бързане била „да са му удобни на президента изборите“, защото се е „изнежил“.

„Сега дайте, ако може, и датата да му е удобна. Това е дебатът днес. Защо вие се карате тук. Вие сте изпокарани всички. Давайте да намалим срока и да ходим на избори, защото, имайте предвид, някои от вас страдат. Ще вземе г-н Петков да направи партия. Не знам тогава ще трябва да удължаваме още с 4-5 месеца този парламент, за да може и той да се структурира. Гледам, че е много неприятна тази тема за всички. За нас не. За нас е изключително приятна. Тук стана „Листопад“. Листа падат, става и сериал. Ту се събирате, ту се разделяте, пък се скарвате, пък някой ви вкара някоя интрига. Сложили сте ни по средата и гледаме и не можем да повярваме на очите си понякога“, каза още депутатът от ГЕРБ.

Кой на кого е адвокат

Биков на практика защити и Корнелия Нинова, но подчертавайки, че с нея са опоненти:

„Ние с колегите от БСП от десетина години сме в доста сериозни конфликти. С г-жа Нинова сме опоненти, даже понякога сме прекалявали в изказванията си, но ще ви кажа нещо в нейна защита, колкото и да звучи лошо. Г-жа Нинова не е ходила нито на кино с г-н Борисов, нито му е била министър, нито му е била омбудсман. Може към нея да имаме всякакви отношения, но тя на килимчето не е била за разлика от лидерите на всички останали“, каза Биков в отговор на ИТН.

Тошко Йорданов го попита: „Да не сте станал адвокат на Нинова?“, а Биков му отвърна: „Да не се окаже обаче, че сте станал адвокат на дявола.“

„Борисов е много по-сериозен опонент“

Корнелия Нинова обяви, че е търпяла много повече от това, което днес ѝ причиняват.

„Ако нямате аргументи и се занимавате с моето име – добре. Една хубава мисъл: „Големите умове с какво се занимават – с идеи, средните – със събития, а малките – с хората“. Добре се позанимавахте с мен. Изляхте си емоциите. Търпяла съм много повече от това, което днес ми причинявате. Уверявам ви, че Борисов е много по-сериозен опонент. Ние с него 5 години бая се бихме. Така че с нищо не може да ме уязвите повече от това, което съм преживяла с този човек“, каза тя.

Нинова добави, че сега може да се „внушава лъжата за ГЕРБ и БСП“, но никога в политическата и житейската си кариера не е стъпвала в офис на Борисов, както и на Слави Трифонов, както и на Христо Иванов.

Тошко Йорданов обаче припомни, че преди години е била в офиса на Трифонов. „Няма да внушите политическо задкулисие за участието ми в шоуто на Трифонов преди 10 г. За участие в предаването, когато аз не съм била никаква в политиката. Аз говоря за задкулисие в политиката, а не за участие в предаване“, отвърна Нинова.

Телефонни обаждания

Социалистът Георги Свиленски съзря нещо подозрително в това, че в неделя Манолова се е съгласила да бъде съкратен срокът между двете четения на бюджетната актуализация. „Дали наистина не е имало телефонни обаждания да се бави приемането на бюджета“, попита Свиленски.

Лидерът на групата на ИБГНИ Мая Манолова призна, че на срещата с БСП в неделя е изразила подкрепа, но не е подозирала, че се предвижда парламентът да приключи работа на практика в средата на следващата седмица. „Това ще пресече възможността този парламент да приеме който и да било друг закон … Обричате съдебната реформа не просто да не започне, а изобщо да бъде забравено за нея“, обърна се Манолова към социалистите.

По думите ѝ не е възможно НС да се занимава само с бюджета, тъй като ще се блокира приемането на другите закони, касаещи съдебната реформа, Националната служба за охрана и отбраната.

От ИТН припомниха, че в петък БСП е подкрепила удължаването на срока между двете четения и попитаха какво се е променило оттогава.

„Явно има други телефонни обаждания, които диктуват отнякъде на едни или други как да променят нещата“, каза Мария Капон от ИБГНИ.

Преди това Арман Бабикян от ИБГНИ припомни, че управлението на ГЕРБ е било критикувано именно за приемането на закони на бегом и даде пример с Изборния кодекс.

„Може би някой в тази среща е кимнал в неподходящ момент, за да разберат колегите от БСП, че вие всъщност сте съгласни. Сега разбирате ли защо ние не отиваме на такива срещи, които всъщност са празен пиар, и които после се интерпретират по начина, по който госпожа Нинова прецени“, каза Борислав Сандов от „Демократична България“ по повод срещата между ИБГНИ и БСП.

Източник: Mediapool.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече