Журналист „осветли“ явна лъжа на Здравното министерство с е-записването за ваксина

0

Електронното записване за ваксина срещу Covid-19, което уж може да стане от сайта на Националната здравно-информационна система, всъщност не работи от известно време, а Министерството на здравеопазването нямат информация защо. Междувременно опцията продължава да се ползва от граждани, които впоследствие на място в болницата разбират, че са излъгани и изобщо нямат запазен час за имунизация.

Въпросната онлайн регистрация за ваксина беше внедрена през март от държавната фирма „Информационно обслужване“. „Всеки, който иска, ще може да запази час за себе си или за свой близък във всички ваксинационни центрове у нас, посочени в заповед на МЗ“, обясниха тогава от здравното министерство. Половин година по-късно се оказва, че болниците изобщо не обработват направените резервации за поставяне на ваксина и гражданите се разкарват напразно.

Това установи и репортер на „Сега“, който направи опит да си запази час през Националната здравно-информационна система. След попълване на всички необходими лични данни, избираш дата, час и лечебно заведение или ваксинационен пункт. Регистрацията бе направена за 1 септември, 16:40 ч,  в УМБАЛ „Св. Екатерина“. Системата ти дава да изтеглиш и декларация за съгласие да бъдеш ваксиниран, която трябва да разпечаташ и попълниш предварително. Ден преди датата на ваксинацията дори получаваш имейл с напомняне, в който Министерството на здравеопазването ти „благодари за личния Ви принос в борбата с COVID-19“.

На уречените време и място обаче разбираш, че всъщност не си записан за ваксина и болницата не предполага, че системата за това продължава да работи. На входа на УМБАЛ „Св. Екатерина“ дадоха обяснение на репортера ни, че отдавна не ваксинират със запазен час през онлайн системата на Министерството на здравеопазването и този имейл с потвърждение, който се получава след регистрацията, няма никакво значение.

Случаят далеч не е изолиран. За същата абсурдна грешка разказа с пост във Фейсбук и журналистът Ирина Велева, чийто роднина е трябвало да се ваксинира в Александровка болница:

Почти два месеца бяха нужни на майка ми да се реши да се ваксинира. Накрая, страховете от новата вълна надделяха. Жената обаче живее на село и ме моли, ако е възможно да направим предварителна организация за ден и час, така че да си планираме придвижването до София, избор на ваксина и прочие неважни в случая детайли. Викам си – лесна работа, платформи си имаме, единен информационен портал и т.н. За всеки случай, звъня преди няколко дни на един от телефоните за информация на Единния информационен портал. Оттам любезно ми потвърждават, че просто трябва да вляза в his.bg, да попълня личните данни, избраната ваксина и да си избера място, ден и час. Следвам инструкциите – като платформа, чудесно, нямам забележки. Води те интуитивно стъпка по стъпка. Накрая избирам първата възможна дата – 4 септември, час – 11.00 и място. В този случай ваксинационният център на Александровска болница. Явяваме се с майка ми 20 минути по-рано на централния портал на „Александровска“ и започва някакъв сървайвър. На централен портал няма указания къде е самият център. Питам случайно минаваща през двора медицинска сестра, която дава общи напътствия – леко вляво, после вдясно, до кафето и отзад и добавя многозначително „ако работят де…“ Е, как ако работят, казвам аз, имаме записан час, а вчера ми е изпратен и напомнящ есемес. „Добре, добре, късмет“, казва тя и си продължава по пътя. Ние с майка ми пък тръгваме на проучвателна мисия в лабиринта на „Александровска“. Откриваме накрая заветното кафе, насреща – будка с охрана. Питам пак „къде, драги ми господине, се поставят ваксини тук?“. А той, по байчовски, откровено ме порязва – „ей, там отзад, ама днес почиват!“ Не вярвам на ушите си и започвам да споря: „Как така почиват, имаме записан час, вчера сме получили есемес с напомняне?!“ „Бе, кво ме интересува кво сте получили, който ви го е пратил, питайте го него“, отсича байчото. „Елате към вторник пак, ако тогава работят…“, промърморва накрая и тръгва да помага на друг байо за нещо си за колата му“.

„Сега“ потърси пресцентъра на Министерството на здравеопазването с въпрос дали са запознати със случая, откога системата за регистрация за ваксина не работи и дали това ще бъде поправено. Няколко дни за отговор се оказаха недостатъчни, тъй като от там отговориха само с „нямаме информация“ и с оправданието, че сегашният период бил отпускарски. 

На този фон журналистът Ирина Велева е категорична: „Доста бъгове са се натрупали в различните системи на държавата, но за този специално няма да замълча, защото не е просто бъг, а безобразие! Безобразие, което категорично опровергава приспивната песен на здравния министър, че нещата с пандемията у нас са под контрол. Нищо подобно, драги ми Кацаров и екип! Точно обратното е, не е под контрол, а извън всякакъв контрол, както установих днес на собствен гръб. Нещата всъщност са на принципа „всеки да се спасява, както може“. Няма грам усилие и организация в посока хората да бъдат насърчавани и улеснявани по всякакъв начин да се ваксинират. За сметка на това има възпрепятстване и безхаберие.“

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече