От друг ъгъл: Пътеводител на галактическия стопаджия – за двама българи и един северномакедонец

0

Голямо разочарование: тъй като правителството се отложи в неясен срок, всички крупни идеи на „Има такъв народ“ вероятно ще подлежат на редакция. А от тях има една, която ще ни липсва – изпращането на двама българи и северномакедонец в Космоса. Наистина, това все още актуално ли е?

Понеже беше предложено в пакет с Николай Василев, пък Николай Василев отпадна – остава ли целият пакет? Ако все още космическият проект е на линия, нека опитаме да го приложим.  

Следвай тези стъпки и всичко ще се получи добре.  

1. Намери северномакедонец

Да подходим астрологически към този проблем още в началото, би било недостатъчно. Всичките ти приготвления и аспирации към звездите могат да претърпят неуспех, ако не си намерил третия елемент, който е политически. Още преди да си направиш астронавски тестове, бъди сигурен, че си уредил северномакедонеца на борда. Едва тогава влизай да те въртят центрофуги във всички посоки и работи върху вестибуларния апарат. 

2. Разбери се със северномакедонеца 

След като си намерил северномакедонеца, ще се наложи да се разбереш с него. Никой не иска скандали в открития Космос. Ако се наложи може да разделите совалката на зони – южни, северни, всякакви, важното е да няма разправии – целият Космос е пред вас, не е като Балканите да са ви тесни. Разберете се.

3. Бъди сигурен, че си се разбрал със северномакедонеца

След като се разберете, се уверете, че сте се разбрали. Защото може да не сте се разбрали и да сте разбрали погрешно, че сте се разбрали. Разберете се да проявите разбиране.  

4. Хващай пътя

След като сте се разбрали, ви чака приятна изненада. За разлика от сложните космически операции, провеждани от десетилетия, върхови научни постижения,  надпревари по време на Студената война, а и след нея, за теб и твоята космическа одисея е вече добре помислено. Българският премиер в периода 2009-2021 (с леки изключения) Бойко Борисов направи много магистрали (с леки изключения). Венец на неговата инфраструктурна дейност се оказаха 500-те милиарда магистрали, за които той се похвали сам, и понеже те многократно надвишат земната обиколка, значи просто не става дума за земна обиколка. А за асфалтиране, пробиващо небесата. Имай предвид, че до Марс са само около 400 милиона километра, а ние имаме галактически размах от 500 милиарда километра – където и да си на магистралата, най-вероятно си само в началото.  

5. Не се ядосвай, че не си в Гърция 

Предполага се, че по някое време може да се ядосаш, че си се наврял в тоя пущинак – космическия, и вместо космически прах, вакуум и мизерии, можеше в момента да си по гръцките плажове и да се наслаждаваш на далеч по-приятни работи. Запази си нервите, не се ядосвай, и това ще мине. Крит няма да избяга. Но пък може там да е вече 62 градуса, когато се приземиш обратно.  

6. Не забравяй – ти си суверенът

Каквото и да стане в Космоса, не забравяй, че ти си суверенът. Ако те прихванат, причакат, разпитват, отведат към други галактики – където и да си, суверенът носи теб и ти носиш суверена със себе си. 

7. Парадокс на близнаците

По някое време можеш да съобразиш за парадокса на близнаците – че времето тече различно в зависимост от скоростта, с която се движиш и гравитацията, която се упражнява спрямо теб. Тоест, дай си сметка, че животът ще върви по-бавно за теб, отколкото за ахмаците по земното кълбо и се възползвай от такава рядка възможност. Например така: като се върнеш, след 1 космическа година, тук ще са минали много повече, но само ти ще си все още достатъчно млад, за да си спестиш угрозата от това животът ти да е минал в това да чакаш „Има такъв народ“, „Демократична България“ и Мая Манолова да са се разбрали за нещо.  

8. Обобщи лаконично

Като се прибереш не се подавай на славата и бъди малко ербап. Кажи, че не е кой знае какво. Изтъкни, че поне си се разбрал със северномакедонеца. От Марс нататък – тяхно. Преди Марс – наше. Абе май беше обратното.

Автор: Георги Петров

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече