Малшанс! Как химикалката от бележката „500 к“ задрасква обиграния политик Татяна Дончева

0

Този път интуицията на 61-годишната юристка не сработи и я потопи новата вълна в държавното управление, която сякаш нахлу от концерт на Слави – шумно, с претенции само за аплодисменти

Това ли е краят на славната политическа кариера на Татяна Дончева?

Още преди колегите ѝ и коментатори да са стигнали до този прочит на скандала с Радостин Василев, самата юристка – опитна и интуитивна за посоката и силата на ветровете в политиката, вече разсъждава над това.

Стават ясни целите на Слави – да бъда отстранена изобщо от политическия живот, написа Дончева във фейсбук във вторник, 15 часа след интервюто на младия ѝ колега Василев пред партийната телевизия 7/8, в което той я описа като аватара на олигархията, излъчен да сглоби кабинет с третия мандат.

Между политиците и партиите да бъдат създадени отношения на подозрителност и недоверие, които да не позволяват постигане на съгласие за каквото и да било – това е другото заключение на Дончева за целите на Трифонов и хората му.

Младият 36-годишен адвокат Василев срещу опитния 61-годишен адвокат Дончева – този двоен портрет рисува актуалната политическа картина у нас. Нахлулото в нея ново поколение, което не иска да спазва старите правила, да крепи авторитети, отказва да свали в парламента скъсаните дънки и да спре записа, когато се договарят важни неща.

Политиката вече е риалити формат, а най-добре тя се случва ексклузивно от ефира на партийната телевизия. Непременно през фейсбук, където екзалтирани последователи аплодират: “Браво, изхвърлете ги тия!”. И само в краен случай с демонстрация на гнусливост – на обичайните места за срещи в сградите на институциите.

Радостин Василев бе силно похвален от лидера Трифонов като

еманация на това

поведение на новата вълна,

която да отмие

мръсотията”

Тя нахлу в държавното управление сякаш директно от концерт на Слави. Шумно, с претенция само за бисове и аплодисменти.

И изненада силно старото поколение в лицето на Дончева, която в своята политическа младост също беше непокорна, нахакана, без страх пред големите авторитети. Тя обаче беше научена на респект към онова поколение юристи от зората на демокрацията, които от Великото народно събрание насам създадоха парламентарен дух и гигантски обем доста сносни закони, по които държавата се движи и до днес.

Дончева бе адвокат на Светия синод. Е, и на “Мултигруп”, но с акуратната си работа като юрист успя бързо да изтрие втората щампа. Излезе и от скандала с поправката “Ванко 1”, митове за която отдавна размиха истината, че там се транспонираха разни евронорми. Стоеше без притеснение зад Гриша Ганчев и футболния ЦСКА в най-трудните за бизнесмена и отбора времена. По ирония на съдбата и Радостин Василев е силно свързан с ЦСКА като Дончева. (Виж повече за него долу).

Тя преживя грубата атака на съпартиеца си Румен Петков, който пред Националния съвет на БСП заговори за “тишината в спалнята, която ражда безумия”. В типичния си стил – да не цепи много басма на другите, да не плаща данък “обществено мнение” и да влага доза самоирония, тревненската юристка дори отвори вратите на жилището си за “24 часа”, за да снимаме и спалнята, и дневната, и тежките рафтове с книги, заели много от стените. Впрочем още една от разликите между старото поколение и риалити политиците като че ли е в

липсата на библиотеки в

интериорите, откъдето те

проповядват изчегъртване

А когато ѝ отесня партийната рамка, Дончева не се поколеба да каже “Баста” и на своята БСП и да си направи нова партия. Това лято дори седна да преговаря с Корнелия Нинова за пълноправно участие на “Движение 21” в голямата соцкоалиция. Там тя бе поискала май да е втора след председателката на партията, сигурни депутатски места, а брачната коалиция между двете партии да бъде узаконена с тирета.

Дамите не се разбраха, но Дончева отново не остана на сухо, а се върна при последните си партньори – Мая Манолова и “отровното трио”.

Защото юристката, явно свикнала да води странни записки на срещите си, е

изразител на онази

30-годишна линия в

политическия живот, която

изглежаше устойчива като

Гринуичкия меридиан,

докато от “Има такъв народ” не започнаха да я трият.

Линията на договорките, които никога не стигат до широката публика. От кръглата маса, която се случваше уж пред цялото общество, но някъде отзад важните тогава хора договориха безкръвния преход у нас, през отстраняването без публични мотиви от Иван Костов на Богомил Бонев (който в онези години бе очаровал публиката почти колкото служебния министър Кирил Петков днес) до трудното раждане на тройната коалиция. Както Костов никога не съобщи какво точно прегрешиха Бонев, Бакърджиев и сие и този неназован грях стана част от процесите, ерозирали СДС, така и никой не обяви точната цена на компромиса, родил общото управление на царя, ДПС и БСП. И в трагичното за социалистите управление на Орешарски никой не издаде всички срамни тайни на коалицията с партията на Доган, само вкупом платиха цената за нея.

През цялото това време Дончева е на линията. Тя знае как се тълкува парламентарният правилник, как се редят постове, с кого къде да се организират срещи. Бе и опората на новобранката Ива Митева като парламентарна шефка, преди да я нарече болонка на сценаристите.

Именно сценаристите и шепата други най-близо до Слави, част от които очевидно е и младият юрист Радостин Василев, са антиподът и големият враг на Дончева.

Тя директно ги посочи за “лошите” във филма с провалените два парламента и призова останалите в партията да ги игнорират. Свикнала на традиционната политика на тайните договорки и със самочувствието, че винаги е успявала досега, не усети, че този път няма да мине. Че хората, които са ѝ давали обещания, сега нямат скрупули да я предадат.

А че Дончева е била “лепилото” за кабинет с третия мандат, ако той отиде при Мая, потвърждават политици от различни формации. С “Демократична България” договорката, казват те, била служебната “Бръшлянова лига” да запази постовете си и в редовно правителство. С левите са работили в посока излъченият за премиер да е харесвана от тях фигура, с депутати на Слави – да се еманципират от сценаристите и така да се покажат отговорните хора, които ще извадят държавата от политическа криза. Но интуицията на Дончева явно не е сработила и

тя научи по

трудния начин,

че директно ѝ е

обявена война Историята с Дончева за пореден път показва колко мръсна работа е политиката у нас, изказа се и Слави Трифонов.

Промяната в България е възможна, ако хора като Татяна Дончева, които искат да подменят вашия законен, демократичен вот на всяка цена в името на нечий чужд интерес, бъдат отстранени от политическия живот, обяви той.

Руди (Радослав Василев) спасява ЦСКА и щангите, подкрепя твърдо машинния вот

Роден на 1 януари 1985 г. в Плевен, Радостин Василев е потомствен юрист. Баща му Петьо е дългогодишен адвокат в родния град, а майка му Мариана е лекар.

Преди да се превърне в депутата – отличник на Слави, е отличник на юридическия факултет на Софийския университет. Като юрист обаче е по-известен в спортните среди. Още през 2008 г. отива като стажант в ЦСКА – най-тежките времена на клуба при Александър Томов и “Титан”.

Според градските легенди баща му е близък с Томов и затова синът попада в ЦСКА. Младият Василев обаче показва истински талант и при десетките дела той и колегата му Кирил Калинков, спестяват около 12 млн. лв. на клуба. При това не ползват правото си на 10% от сумата при спечелено дело, дори 7 месеца работят без заплати. 

РАДОСТИН ВАСИЛЕВ

РАДОСТИН ВАСИЛЕВ През 2013 г. двамата обаче влизат в конфликт със собствениците на ЦСКА -ц работят денонощно по картотекиране и заверяване на договорите на цял отбор, след като предният се е разпаднал, но в същото време им режат заплащането. Намират начин през цесия да вземат парите си, но ги уволняват по спорен член на Кодекса на труда. Краят на историята с ЦСКА е известен – фалит и трета дивизия.

След това Василев прави собствена фирма. Именно в нейния офис е срещата с Дончева. Занимавал се е с делата на Кирил Десподов, Спас Делев, Иван Иванов – Русия и още куп футболисти.

Успява да намали наполовина глобата от 500 хил. долара за щангите ни след допинг скандала.

Бе човекът до Любослав Пенев, когато се опита да се изправи срещу Борислав Михайлов за президент на БФС.

Точно покрай спорта влиза в политиката. Редовно участва в предаването на Крум Савов по 7/8 тв. Бившият спортен журналист го запознава с Виктория Василева и Тошко Йорданов и той става водач на листата в Плевен.

В 45-ото НС направи впечатление още в първия ден, когато подкрепи Мика Зайкова да мине през червения килим. Стана първият шеф на правната комисия с “плочки” – това се видя от фотосите му от фейсбук, които пиарът на ГЕРБ откри първи.

Василев с помощта на Ива Митева работи ударно по промените в Изборния кодекс, с които се въведе изцяло машинен вот. Във всеки от проектите на ИТН за кабинет му бе отредено Министерството на младежта и спорта.

Съпругата Нина е дългогодишен служител на полицията. Има син на 8 г. Рита футбол с приятели, които го наричат Руди. Редовен е във фитнеса.

Историята на

скандала

Татяна Дончева призна, че е правила опит да разцепи групата на “Има такъв народ” – това написа във фейсбук Слави Трифонов в поредния рунд между партията му и депутатката.

Според лидера в първия си коментар след разкритията на Радостин Василев за предлаганите 500 хиляди лева по партийната телевизия 7/8 във вторник вечер тя потвърдила, че е ходила при още десетина депутати на “Има такъв народ”.

(Първият официален коментар на Татяна Дончева всъщност е интервю пред сайта на “24 часа”)

За Трифонов това е “грандиозен скандал в една парламентарна демокрация” и “за пореден път показва колко мръсна работа е политиката у нас”. Новият политик е убеден, че промяната в България е възможна, ако хора като Татяна Дончева, “които искат да подменят вашия законен, демократичен вот на всяка цена в името на нечий чужд интерес, бъдат отстранени от политическия живот”.

Радостин Василев е депутатът, приел в адвокатската си кантора Татяна Дончева. В първото си интервю по този повод пред Тошко Йорданов по партийната телевизия, обаче юристът не каза в прав текст, че му е предлаган подкуп. 

Слави Трифонов В сряда Радостин Василев направи крачка назад. “Никой не ми е предлагал подкуп. Аз такова твърдение нямам, казвам точно какво се е случило. Аз съм адвокат, мога да правя оценка на фактите и никога няма да набедя някого в нещо, което не е сигурно”, обясни Василев. Но предупреди Дончева, че ако има смелостта да го съди, “ще се сблъска с още по-тежката истина”.

Депутатът на Слави обясни, че е разказал историята едно към едно и за него казусът е морален. Отиването му при Дончева било консултирано с ръководството на ИТН.

Съпартийката му и председател на парламента Ива Митева обяви, че вече не си говори с Татяна Дончева. Потвърди обаче, че двете са се виждали, но без намеци за пари, а само Митева чула призиви за подкрепа за кабинет. “Директно ми е казвала, че трябва да подкрепим такъв кабинет, че трябва да участваме и че не трябва да се ходи на избори. Г-жа Дончева е доста директна в говоренето си”, оцени я Митева.

Мая Манолова пък нарече твърденията срещу Дончева абсурдни и намери “поразителен синхрон” в действията на ИТН и ГЕРБ срещу колежката ѝ, като дори ги определи като “ансамбъл по синхронно плуване”.

Автор:

Източник: „24 часа“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече