Пълна политическа лудница: Президент-слънце, Бойко на бял кон, Дончева с милиони, а ДПС тотално изтрещя

0

Българската политическа каста окончателно загуби връзка с действителността, скъса синджира на здравия разум, ойде коньо у реката, както казва мъдрият ни  иначе народ. Точно около годишнината от Съединението отвързаха бесовете, за да има контраст.


Живеем сякаш в психиатрия за 

болни с мания за величие

Президентът Румен Радев си прави скришом и полека партия, в която служебният премиер, тоже генерал о.р., обещава да влезе. Ще я води любим на левите баби, домакини-центристки и десните активисти министър, който твърди по Радиото, че бил  спрял кредити за цели 42 милиарда и кусур, сякаш е централата на Световната банка. Шоумен №1 стана политик №1, но иска да е цар.
 Зам. председателка на Народното събрание нарича председателката болонка и използва за нея по партизански просташката метафора 

„ниски храсти, препикавани от зайците“

 Бившият премиер Борисов  се изживява като единствен вожд на опозицията, поради липса на други. Започнал е май да получава видения, че се връща на бял кон, даже влиза с него в парламента. Засега бръмчи  по села и паланки да се жалва, че не го оценяват, докато Ердоган го нарекъл Бойко, а също и Вучич. Жалва се от застой, хаос и разруха, сякаш е забравил за съществуването на вездесъщия Шиши, който крепеше стабилността с Корпулентната си снага и претъпканите си джобове, като беше ясно, че неизбежно ще го заритат и ще я изтърве. Но за този тънък момент никой не се и сещаше, докато Рога на изобилието бълваше блага в правилната уста. 

ДПС изтрещяха централно

Хамид Хамид вие, че Морските Сараи, не са Сараи, а база за водни спортове. Всички знаят кой майстор на спорта кове успехите си на това сакрално място, ама лаф да става и лудницата да  е пълна.  Ако ви кажа какво всъщност има там, ще ви паднат капите, но засега ще се въздържа.
Бившите комунисти пък стискат мандата сякаш им е за последно, което никак не е изключено. Особено, ако любимият на партийното войнство държавен глава им дръпне килимчето с новата си формация. Тогава ще разберат, че са хранели куче, да ги лае. А то 

може и съвсем да ги изяде

За „Изправи се, че ще си ходим“ хич не ми се говори или както там се казваха. 
Реалност стават у нас думите на великия чешки писател и авантюрист Ярослав Хашек: „В лудницата, както и в парламента, всеки говори каквото му дойде наум“.
Неговият знаменит герой Швейк също споделя  наблюдения от психиатрията като от нашия политически живот: „Там човек може да се представя и за дядо Господ, и за Дева Мария, и за папата, и за английския крал, и за негово величество императора или за свети Вацлав, въпреки че последният постоянно

 беше вързан, гол и в изолация“

Това ново нормално, старото ненормално, вече е съвсем видимо. 
Политическите ни водачи се надпреварват да говорят и вършат откровени безумия, да се поставят един друг във въпросната изолация на ризата с дълги ръкави.
 Българският народ, уви, не може да каже като Швейк: “Тези няколко дни, които прекарах в лудницата, принадлежат към най-хубавите мигове в моя живот.“ В нашия случай е точно обратното. Май ще патим от политическата психиатрия с години, ако не и с десетилетия. 
Държавният глава пък води лудото хорото, както е модерно от Татово време. 
Апропо, Хашек е забелязал още: “След разврата и оргиите винаги идва 

моралният махмурлук

 А той вече чука на вратата в компанията на тежка зима. Ще тръгнат май по жълтите павета „шопи със сопи“. И не само. 
„Избори 2 в 1 не са в интерес на президентската институция“, заяви авторитетно  президентът Румен Радев пред журналисти, които даже не го попитаха какви ги говори. Той вероятно е останал с впечатлението, че всички ние живеем, дишаме, съществуваме, за да удовлетворим нуждите на президентството, както и неговите собствени.  
Пустият му генерал, цял феодал. Какво говоря? Крал!

Цял Луи XIV се извъди

 Това изглежда е традиционна мания на първите ни мъже. 
Най-големите ни национални крахове се дължат на факта, че цар Фердинанд бил възпитан от майка си княгиня Клементина Бурбон-Орлеанска в доста елитарен дух – как неговата личност е едва ли не  подобрено издание на тази на великия монарх,  че  невероятно прилича на краля-слънце, на външен вид, а и в способности, като държавник. 
 С това самочувствие наш Фердинанд все гледа към Константинопол и трона на василевсите, към възстановяването на Византия под скиптъра му,  та набута българската каруца в най-опасните световни водовъртежи и я обърна. Хайде, той е с кръвта на Луи   XIV,  но Румен Радев, не е от кралски род, доколкото ми е известно. Хубаво е да прецени, че дълго

няма да може управлява без първи министър

 като въпросния крал, макар в момента да му се получава. 
 Опитва да пробута партия на новия любимец на домакините Кирил Петков. А тогава ще отхапе твърде тлъсти мръвки от електората на БСП , ДБ и Слави Трифонов, та ще си спечели непримирими врагове. И ще стане чудо невиждано.
Настоящият и.д.премиер Стефан Янев не ще може като „колегата“ си генерал Мюра да нареди с думите „изринете тази сган”.  на войниците да изхвърлят през прозорците депутатите, нахвърлили се на Наполеон Бонапарт, Президентът обаче определено започва да страда от бонапартизъм, както се изразяваше другарят Сталин. А Слави клони към последния, по характер.
Искат сега да му убиват сладката председателката на парламента , гадовете, както направиха навремето с другаря Киров. Чак тогава се въведе истински ред в СССР.  
.Председателят на ПГ на 
Неговата партия „Има такъв народ“ Тошко Йорданов   обвини Татяна Дончева от „Изправи се БГ Ние идваме“ в опити да предизвика разцепление в групата, министерски кресла раздавала, 

по половин милион на калпак обещавала

  Спомена Ива Митева, Хиновски, т.н. Татяна Дончева, разбира се,  яростно отрече думите на Тошко. Но едва ли някой се съмнява, че е истина, като познаваме практиките в българската политика.
А те стават все по-безпардонни. 
 Да не стигнем пак до акъла на главния редактор на в. „Борба“ Захарий Стоянов, написал през 1885 г.:
 „Ще се борим за истинска свобода и независимост на тая страна, която се нарича България, която е разделена на три части, като употребяваме подходящи оръжия, где каквито е нужно.“

Автор: Светослав Пинтев 

Източник: „Фактор.бг“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече