Как да увеличим пенсиите? Лесно – като вземем от депутатите!

0

Ако някой айляк човек реши да проучи що е то абсурд, е добре да се запознае с българската пенсионна система. Числата ще го омагьосат, както и логиката, по която до вчера заможен служител се събужда с 350, може дори цели 370 лева пенсия.

Според някои, впрочем, системата хич не е лоша, но наслагванията във времето, приеманите промени, нестабилният пазар на труда и пословичната българска честност са я превърнали в пачуърк. Там, зад кръпките, живеят нашите майки и бащи. Затова тази тема е повече от важна. Дебатите по бюджета на ДОО в парламента показаха много неща, като най-същественото от тях е липсата на каквато и да било компетентност на последната партида депутати по бюджетни въпроси.

Липса на минимална финансова грамотност. И пълно отсъствие на отговорност. За политическа култура и поведенчески стандарти изобщо не става дума. Ако има някакво политико-културно дъно, тази реколта политици е като издълбана изпод него, щом Ментата звучи като титан на мисълта. Вместо да хванат лист и молив или пък да поцъкат на телефона, за да сметнат дали две и две може да прави пет, те обявиха това пет за върховно достижение на своя мисловен напън.

Разбира се, след като се дърляха часове наред като дечица в градината. Малко по-късно все пак видяха, че две и две, откъдето и да го погледнеш, прави четири. И сега пък се задърляха кой носи отговорност за това пусто четири. Пояснявам: При обсъждането на казусите с надбавките и с преизчисляването на пенсиите се получи хаос и разнобой в Народното събрание. Депутатите приеха и предложението на ГЕРБ за 100 лева пенсионерска надбавка, и предложението на ДПС за 120 лева. Не че няма специалисти по тези въпроси, напротив – има, но никой не ги пита, защото така ще признае, че има дефицит на експертност. Затова на депутатите им изглежда по-приемливо да гласуват два противоречащи си текста в рамките на час, отколкото да се допитат хората, занимавали се с пенсиите през годините.

Има редица начини да се коригират нещата така, че парите за възрастните хора да бъдат в по-нормален размер. Бюджетарите отлично ги знаят, но когато липсва политическа воля, няма как да стане. Именно по тази причина през трите мандата на ГЕРБ измъчените баби и дядовци стискаха зъби и накрая се зарадваха на прословутите 50 лева. Оказа се, че могат да бъдат и 100, че и повече. Също така се оказа, че ако бъдат повече, ще има дефицит и той ще създаде още по-кофти среда за младите, които бързичко ще се доизнесат в чужбина.

Та драгите смехурковци в парламента се озоваха в ситуацията на онази комична стрина, дето викаше: „Кой ще ни даде парииии?“. Всъщност, много е лесно. Дайте този бюджет да го преразчертаем. Нека в рамките на една година депутатите да живеят с парите, отредени за един пенсионер. По същите правила – според осигурителния си доход за съответните години. Доброволци ще им организират топла кухня за през зимата – вече познавам един такъв. Лекарствата или приеманите от тях субстанции, ако не им стигат парите, се свеждат до аспирин и ракийка.

Лимузините се дават на дедо Пешо и баба Ганка да се повозят малко из прекрасната татковина, преди да са гушнали босилека. С минимален разход на гориво и с нулево НСО. Сметнахте ли при тези параметри колко ще струва парламентът и колко остава? Е те това, дето остава, се разделя на калпак сред родното пенсионерство. Все пак депутатите са само 240, пък харчът им е като за 5 милиона пенсионери. Така казва един, дето умее да смята. Вярвам, че разумните политици ще ме подкрепят. И че ако нещата не се променят, ще имаме първото в света пенсионерско въстание.

 Автор: Евелина Гечева

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече