От друг ъгъл: 7 нови политически формули за укрепване на пейзажа

0

Политическата криза се изостря, изборите се търкалят едни след други. Суверенът очевидно не се справя с поставената пред него историческа задача. По някакви причини суверенът избира хора, дето не могат да разпределят 10 купички крем-карамел на 10 човека. Както казва великият политически философ и аскет Ахмед Доган – политиката е разпределение на порции. А сега порциите са в пълен политически безпорядък. 


Всеки вика на другите: СМИРЕТЕ СЕ, ОБЕДИНЕТЕ СЕ, БЪДЕТЕ РАЗУМНИ! Ала и най-смирените не могат да се ориентират къде да се обединят, защото центровете за обединение са огромно количество – кой от кой по-обединителни. 


Но както казват популистите – народът е мъдър! Следователно грешката не е в суверена и пак политиците ще трябва да си размърдат мозъчните тръстове, за да измислят някаква нова формула на стабилността. 
Тъй като тръстовете отдавна са прегрели и мозъчните им клетки се варят в собствен сос, отново ние се включваме с няколко разумни предложения как да стане тая работа, така че да я бъде и пребъде.
***
1. Матрицата: пренареждане с джуркане. Това е извънредно прогресивен метод за нашата регресивна ситуация. Методът е следният: събират се всички политически сили, разджуркват се и се пренареждат. Така има шанс да се комбинират на случаен принцип по-добри конфигурации от сегашните немощни опити за консолидация. Редно е джуркането да се извърши от Данаил Кирилов – един доказано смирен политик, който знае как се постига обединение с различните политически формации, през които е номадствал. Престъпно и жестоко е да му се прекъсва политичексата кариера, при положение, че е дал толкова положителни емоции на публиката. Често пъти Шоуто на Дани е било класи над Шоуто на Слави и Шоуто на Бойко. 


2. Матрицата: пренареждане без джуркане. Джуркането все пак е малко рискован метод – като лотарията с гените при монархическите системи. Монархията е джуркане на гени – и каквото ти се падне. Пренареждането на политическата матрица може да стане и по рационален път. Пак се събират всички вождове и политически индианци на едно място и на всеки се поставя условие да си смени партията и позицията. Корнелия Нинова става секретарка и стенографиня на Маноил Манев, Бойко Борисов става охрана и шофьор на Хамид Хамид, Ахмед Доган става зарзаватчия във ВМРО, Копейкин става джендър-шаман в Демократична България. 


3. Иван Гешев да обедини властите. Той е единственият политик – обединител, който открито се противопоставя на разделението на властите. Защото е визионер, той гледа нагоре, към луната и звездите, а не към калта или колоните за мъчения до Министерския съвет. (Както при индианците има Кол на мъченията, тук си имаме пред Минсъвета Колони на полицейското насилие.) А това ни подсеща за една още по-прогресивна идея, която излагаме в следващата точка. 


4. Формиране на редовен кабинет зад колоните на Министерския съвет. Който е мераклия за властта, първо да мине една терапия зад колоните. Който най-много издържа на бой, унижения и непожелани ласки – той е най-смиреният политик и на него може да се има доверие. 


5. Заплашвачът на Митева да поеме политическия инженеринг. Наскоро писахме в нашия „Фейк бюлетин“ на сайта на вестника, че Любомир, заплашвачът на Ива Митева, прави нов политически проект, докато е под домашен арест при баба си. На 9 септември той трябваше да се яви пред съда, но не го направи, а го нямаше и при баба му, известно време беше в неизвестност. Очевидно Любомир съсредоточено обмисля следващите си ходове в политиката, освен това е смирен човек и рядко заплашва хора, още по-рядко си изпълнява заканите. 


6. Да идват талибаните, барабар с опозицията. Талибаните в Афганистан също показаха на света и на нас политическа воля и кураж за бързо съставяне на правителство. И опозиция си имат активна, време е да почнат да изнасят от тяхната демокрация, че тука я закъсахме. 


7. Да помолим Великите сили да се разберат какво ще се прави тук. България вечно става арена на геополитически разногласия, които поставят местните политици в много неизгодно положение. Нашите политически герои дърпат страната в най-различни геополитически посоки като ястреб, болонка и щука – и това малко ни разкъсва в ориентацията. Нека седнат да се разберат големите, да ни разпишат геополитическия консенсус, да ни подредят политическата система балансирано, пък ние така или иначе ще си я караме, както си знаем. 

Автор: Г-н Балев

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече