Земята под прицел: Метеорит колкото онзи, унищожил динозаврите, фучи към нас

0

Най-големият познат на науката астероид се прицелва към Земята и ще бъде в близък контакт на 21 и 22 март догодина.

От НАСА съобщиха, че са описали и следят над 25 000 астероида, като най-големият от тях се очаква да премине близо до планетата следващия месец. 21 000 от тези астероиди се смятат за потенциално опасни.

Километри

Според някои учени размерите на въпросния астероид са равни на небесното тяло, паднало край днешния полуостров Юкатан в Мексиканския залив и предизвикало поредица от събития, довели до смъртта на динозаврите преди 65 млн. години. Става въпрос за 10-километров обект. Други учени обаче твърдят, че астероидът, който ще премине покрай Земята на 21 и 22 март, всъщност ще е десет пъти по-малък. Това не го прави по-малко опасен. В случая е изчислена неговата траектория и той ще мине близо до планетата, но не чак толкова, че да представлява проблем дори за изкуствените спътници, а камо ли за населението, твърдят астрономи. След това астероидът ще замине към Слънцето и ще го заобиколи, като после ще се насочи към външната част на нашата Слънчева система, летейки по издължена елипса.

Облак

В същото време тези дни сп. Scientific Reports публикува изследване на международен екип от учени, който твърди, че са направили изчисления и са стигнали до идеята какво точно небесно тяло е ударило Земята и предизвикало смъртта на динозаврите преди 65 млн. години. Досега се смяташе, че е 10-километров астероид. Екип на Харвардския университет, предвождан от астрофизика Амир Сирадж, е направил компютърен модел, като постепенно е връщал времето назад. Така са стигнали до идеята, че става въпрос за комета. Или по-скоро за парче от комета. То се е отчупило, когато кометата е минала в близост до Слънцето. А на връщане е ударило Земята. Така се е образувал кратерът Чиксулуб в Мексиканския залив, чийто първоначален диаметър е бил 180 км и с дълбочина 20 км.

Дестинация

За пръв път учените изчислили, че въпросната фатална за динозаврите комета идва от Облака на Оорт – най-външната част на Слънчевата система. Преминавайки към нашето светило, кометата е била отклонена от Юпитер. След това, правейки завоя около Слънцето, се отчупва парчето и то пада на Земята. Вследствие умират всички организми, по-големи от метър и половина. Това дава възможност да се развият бозайниците, чийто венец на еволюцията са хората, гласи новата теория.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече