Шоково! Газът поскъпва от ноември с 22%!

0

„Булгаргаз” обяви прогнозна цена за природния газ за ноември от 84,39 лв./MWh, която е 22% по-висока от сегашната цена за септември. Това е цената на горивото без начислените такси за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Енергийният регулатор (КЕВР) все още не е публикувал заявлението на „Булгаргаз“ за цените за октомври.

В съобщението на държаната газова компания се казва, че прогнозната цена на европейските газови пазари за ноември е 109.53 лв/MWh. Окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за ноември 2021 г. ще бъде депозирано за утвърждаване от КЕВР на 1 ноември.

„Булгаргаз“ обявява, че цената на предлаганото гориво от компанията е средно с над 18% по-ниска от усреднената цена на европейските газови пазари за периода от началото на тази година..

През септември „Булгаргаз“ обясни, че влияние върху цените на газа в България има забавеното въвеждане в експлоатация на газовата връзка с Гърция, по която трябваше да внася договорените от края на 2020 г. 1 млрд. куб. м годишно от Азербайджан.

Газовият доставчик трябваше да получава азерския газ на точката Комотини в Гърция, откъдето започва и газовата връзка до Стара Загора, но това трасе още се строи.

Преди два дни шефът на „Булгаргаз“ Николай Павлов прогнозира укротяване на цените на газа до края на годината.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече