20 години по-късно: Атентатът в САЩ, който промени света (ВИДЕО)

0

Днес се навършват 20 години от терористичните атентати в Съединените щати. Как медиите зад Океана видяха първите секунди на трагедията, която промени света завинаги?

Топлото и слънчево септемврийско утро в Ню Йорк е рутинно за този телевизионен екип, който отразява работата на местната пожарна служба. Денят не предвещава нищо, преди операторът да заснеме тези кадри. По-късно ще се установи, че това са единствените кадри на полет 11 на „American Airlines“, който пръв се забива в Северната кула на Световния търговски център.

В този момент по FOX има рекламна пауза в предаването Good Day. Почти безпрецедентно за американския телевизионен пазар, рекламите са прекъснати с извънредна новина. 8 минути по-късно американската телевизия започва да показва кадри на горящата сграда, снимани от хеликоптер.

Рекламната пауза е прекъсната и по ABC, където върви Good morning America. Новината е ужасяваща – по първоначална информация има взрив в една от кулите на Световния търговски център. Всички канали на телевизионната мрежа започват да излъчват сигнала от Ню Йорк.

NBC излъчва знаковото сутрешно шоу „Today“. Интервю с автор на книга е прекъснато с извънредната новина, че самолет се е врязал в Северната кула. Първоначално телевизията не може да покаже картина от случващото се, но само след минута всички филиали на телевизионната мрежа вече показват извънредното събитие.

Най-големият новинарски канал по онова време – CNN, предава бизнес новини, когато програмата рязко сменя своя ракурс с картина от Манхатан. И зрителите остават шокирани.

От Съединените щати през Европа до Азия и Австралия – за около 15 минути целият свят става свидетел на може би най-зловещата масова смърт, излъчвана на живо по телевизията. Сриващите се пред очите на всички кули-близнаци, горящата сграда на Пентагона и остатъците от разбил се пътнически самолет в полетата край Пенсилвания се превръщат в едни от най-гледаните събития в цялата телевизионна история.

Българските медии също предават случващото се зад Океана. Някои извънредни ефири продължават повече от 8 часа.

Според специалисти по антитероризъм освен рухването на кулите, терористите са искали да предизвикат и мащабно изтребление, защото последствията от срутването на сградите може да доведа до екологична катастрофа. Причина за това е старият тип на строителство, при което се е използвал азбест. А прахът от срутването, би обхванал изключително голяма територия. Това, от своя страна, би довело и до куп други проблеми, които биха засегнали хората.

На 11 септември американците всяка година отдават почит на загиналите от атентата на 11 септември 2001 г., защото тогава смъртта си намериха над 3000 души.

Днес в Ню Йорк на мястото, на което се издигаха кулите близнаци, има мемориален комплекс, включващ музей и парк.

От 2002 година 11 септември се отбелязва в САЩ като Ден на патриота, а от 2009-а датата се именува също така и като общонационален Ден за почитане на паметта.

 Последиците от 9/11: в Ню Йорк продължават да умират хора

Сцени на хаос, разрушения, жертви и ранени, объркани хора, лутащи се сред развалините и търсещи изчезнали. Мнозина измежду онези 100 000 помагачи след 11 септември все още страдат от преживяното. А и от онова, което тогава са вдишали, казва лекарят Майкъл Крейн. „Защото спасителните екипи влязоха в развалините на практика без никакви предпазни екипировки. Навсякъде имаше облаци от много интензивни изпарения“, разказва той пред Дойче веле.

Азбест, стъклени нишки, диоксини, олово, сярна киселина… Никой не знае каква точно е пропорцията на отровите в онези един милиона тона отломки и прах по нюйоркските улици. Но всички виждат последствията: мнозина първо се оплакват от кашлица, задуха и болки в гърдите. А след това и от тежки психически увреждания. Днес вече се смята, че отровите, надигнали се след трагедията в Ню Йорк, са причинили 68 различни вида ракови заболявания. Майкъл Крейн го нарича „парещ коктейл от различни отрови“ и обяснява, че този коктейл може да предизвика различни заболявания, включително и много години по-късно.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече