Спор в Германия: Коя тяхна партия е поддържала корумпирания Борисов?

0

Бившият български премиер бе намесен в германски предизборен спор, обобщи „Медиапул“. Евродепутатът от Зелените Даниел Фройнд написа в Туитър: „В досегашната предизборна борба Съюзът (между ХДС и посестримата партия ХСС – бел.ред.) не казваше НИЩО за Европа, сега Цимяк (генералния секретар на Християндемократическия съюз (ХДС) Паул Цимяк) подпали кампанията: „Чужденците ви отнемат всичко“. В България години наред нямаше напредък главно защото ХДС ухажваше един корумпиран министър-председател“. Даниел Фройнд подкрепи миналата година протестите в София. 

Поводът за скандала е интервю Паул Цимяк. В разговор с t-online Цимяк определи европейските планове на кандидата за канцлер на Социалдемократическата партия (ГСДП) Олаф Шолц като „опасни“. „Европа ще бъде наводнена с германски пари“ Цимяк твърди, че в своята програма социалдемократите, които според последните проучвания изпреварват християндемократите, „планират съюз на дългове и трансфери в Европа“. „Следователно германските данъкоплатци, пенсионери и спестители в бъдеще ще трябва да отговарят за дълговете на други държави“, казва Цимяк и допълва: „Това означава, че работещите в Германия на практика ще трябва да плащат социалните помощи в други страни чрез данъците и социалните си вноски. Тогава Европа ще бъде наводнена с германски пари“. На въпрос дали наистина смята подобен сценарий за реалистичен, Цимяк отговаря: „Разбира се. Електроинженерът от Вупертал и медицинската сестра от Кемниц ще плащат за безработните в Румъния, в България или в друга европейска държава. Това е визията на ГСДП за бъдещето на Европа“.

Социалдемократите също реагираха остро на изказванията на Цимяк. „Всеки отговор в това интервю е продиктуван от паника“, заяви лидерът на ГСДП в Бундестага Карстен Шнайдер.

Според последното проучване на Infratest dimap социалдемократите на Олаф Шолц са на път да спечелят парламентарните избори в Германия, които ще се проведат на 26 септември. Данните, които бяха публикувани миналата седмица, сочат, че за ГСДП биха гласували 25 процента от германците. Съюзът между ХДС и ХСС би получил рекордно ниските 20 процента. Зелените, които в началото на кампанията бяха сериозен претендент за първото място, също се сриват в допитванията и получават едва 16 процента подкрепа.

Ръстът при социалдемократите се дължи до голяма степен на рейтинга на Олаф Шолц. 55 процента от гласоподавателите го определят като най-компетентен, а 42 процента – като най-симпатичен. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече