Когато говорят фактите: Неродената партия на Петков разклати подкрепата на Нинова към Радев за президентския вот

0

„И да търси, макар че това е самоубийство, БСП няма къде да намери друг кандидат за президент, но ще си създаде поредни интриги преди поредните избори.“
Така социалист от широкото ръководство на БСП коментира пред „Дневник“ напрежението между „Позитано“ 20 и „Дондуков“ 2, повод за което е нероденият политически проект на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев. БСП обаче формално още не е извървяла предвидената в устава си процедура по номиниране на кандидат-президентска двойка и според близки до лидера Корнелия Нинова „всичко е възможно“.

На „Позитано“ 20 подозират, че новият политически проект вероятно има „благословията“ на президента Румен Радев, след като служебният премиер Стефан Янев вече заяви, че би участвал в него. От партийната централа дори твърдят, че се правят опити да бъдат привличани хора от структурите на БСП за новата партия. В същото време президентът Румен Радев, чиято кандидатура за втори мандат се нуждае от подкрепата на социалистите, обяви, че няма да предаде левите хора. Днес той дори каза, че не подкрепя партии, а ценности като тези на хилядите социалисти.

По информация на „Дневник“ няма разговори между „Позитано“ 20 и „Дондуков“ 2 как би могла да се води кампания за изборите, които ще са 2 в 1 – президентски и парламентарни на 14 ноември. В последните дни двете страни обаче си говорят през медиите.

Какво се твърди

От десетина дни смятаните за близки до лидера депутати от БСП Георги Свиленски, Стоян Мирчев и Христо Проданов твърдят в различни интервюта, че до тях достигат информации, че се правят опити за „бракониерстване в структури на БСП“ и отцепване на социалисти, които да подкрепят нов проект на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев. От медиите те настояват президентът Румен Радев да обяви дали подкрепя тяхна бъдеща партия.

Питанията от социалисти към държавния глава продължават и след като в деня на Съединението (6 септември) той обяви: „Що се касае до тревогите на левите хора, които се опасяват да не бъде предадена тяхната надежда – не аз съм човека, който ще ви предаде. За себе си гарантирам.“ Тогава той за първи път коментира евентуалния проект на служебните министри със съвета: „Ако искат да бъдат полезни за обществото, те не трябва да създават просто поредния партиен проект, а да следват една по-широка философия, отворена към цялото общество. Има вълна за промяна, но никоя партия не може да монополизира надеждите на българите“.

В понеделник (13 септември) и лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви пред Би Ти Ви, че очаква отговор от президента Румен Радев дали подкрепя партията на служебните министри, и заяви, че партия не се прави на гърба на други партии. Тя потвърди, че има сигнали от структури на БСП като тази в Благоевград, че „различни хора“ ходят и подканват членове на БСП да подкрепят новия проект, но заяви, че БСП ще се консолидира срещу това. Попитана, не отговори дали „емисарите“ са хора на Румен Радев с мотива да нямало повече интриги. По неофициална информация социалистите подозират в тези действия човек от екипа на президента, а опитите били направени на 4-5 места.

Попитан от журналисти да отговори на БСП, днес (14 септември) Румен Радев каза: „Аз вече бях пределно ясен – подкрепям ценности, а не партии. Ще продължавам да подкрепям ценностите, които изповядват хиляди български социалисти – свобода, солидарност и справедливост.“

Какво предстои

Румен Радев и Илияна Йотова се очаква да бъдат издигнати за втори мандат от инициативен комитет, който желаещите партии да подкрепят. Засега инициатива за такъв не е обявена, но днес държавният глава каза, че кандидатурата му ще бъде издигната в срок. Според социалисти е възможно чрез структурите на БСП да се търсят подписи за подкрепа на инициативен комитет, което близки около Корнелия Нинова да тълкували по друг начин.

Кандидатурата на Радев и Йотова за втори мандат бе обявена още на 1 февруари, като тогава държавният глава каза, че ще искат първо подкрепата на социалистите. Преди парламентарния вот на 4 април Корнелия Нинова отказваше да обяви позиция, но след изборната загуба тя предложи на Националния съвет на БСП да подкрепи Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат. Решение на пленума има, но в партията все още не е извървяна уставната процедура по издигане на кандидат-президентска двойка – местните организации трябва да предложат кандидати, а Националният съвет, който се състои от 185 души, да ги обсъди и след гласуване да избере.

„Нашите структури си харесват Радев и Йотова и няма да има проблем да ги номинират, ако желаят те да са отново“, каза в понеделник Корнелия Нинова пред Би Ти Ви. Попитана дали е възможно да бъде издигната и подкрепена друга кандидат-президентска двойка, тя отвърна: „Всичко зависи от номинациите от структурите. Сигурно е едно – че ще има много номинации.“ Лидерът на БСП не призова структурите да издигат Радев и Йотова.

Социалисти смятат, че червените по места харесват Румен Радев и той би имал много номинации за кандидат-президент. „Има такъв народ“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ вече обявиха, че го подкрепят за втори мандат.

Според партийци структурите на БСП са в готовност да номинират кандидатпрезидентска двойка и чакат формалното решение на „Позитано“ 20 кога да стане това. Вероятно процесът ще бъде извървян до края на септември, тъй като срокът за регистрация на кандидатите е 12 октомври.

Автор: Здравка Андонова

Източник: „Дневник“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече