Сагата Брендо не е приключила

0

Месец май 2012 г. край Созопол. МВР арестува Евелин Банев-Брендо в операция „Кокаинови крале“, провеждана едновременно в Италия, Испания, Швейцария, България. Задържани са повече от 30 души. Тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов обяснява, че разбитата организация е внасяла по 40 тона кокаин годишно в Италия. 

Тогава бе казано, че задържането на Брендо е станало в неговия автомобил.

Колата е оборудвана като суперлуксозен офис 

с всичко необходимо – сателитни връзки, 16 телефона, факс, лаптопи… Пак там са открити и документи, представляващи части от международна оперативна полицейска разработка срещу самия него. Става ясно, че години по-рано на o. Ceн Мaртeн е открита бaзa, в кoятo са дeйcтвaли пeтимa бългaрcки грaждaни c рaзлични мoрcки cъдoвe. „Увeрихмe ce, чe тeзи cъдoвe ca били купeни oт eдин oт рaзcлeдвaнитe c пaри на Бaнeв. Тук има изтичaнe нa инфoрмaция, нo имa и eднo пo-тeжкo изтичане, кoeтo ce cлучвa прeз мaрт 2008 г. Тoгaвa нa среща мeжду рaзлични cъдeбни инcтaнции, кoитo ca зaинтeрecoвaни от случая и от операцията (прeдcтaвитeли нa иcпaнcкитe, швeйцaрcкитe, бългaрcкитe, хървaтcкитe мaгиcтрaти), ce cпoдeлят данни. Двa чaca пo-къcнo те бяха нa рaзпoлoжeниe нa рaзcлeдвaнитe лицa“, разказва през 2012 г. Джузепе Джорджино от специализираното звено на карабинерите за борба с организираната престъпност и международен трафик на дрога. И на практика признава, че така е забавена операцията.

Дори само това показва мащабите на въпросната организация. И до момента не е разкрито кой точно е предал материалите на Брендо. А на срещата са били все високи нива от различните служби.

14-годишната сага „Брендо“ е срамна емблема

на европейското правосъдие в Италия и Румъния, и най-вече в България. 

Разследванията срещу него тръгват още през 2007 г., минават през какви ли не наказателни процедури, произнасяне на присъди, отмяна на присъди, разкарване от една страна в друга, изчезване, залавяне, пак изчезване. Той е с присъди в Италия – 20 години затвор, в Румъния – 10 години, в България – 6 години. Все за престъпления, свързани с наркотици, по-специално с кокаин – от организирането на трафик до прането на пари от продажбите. И на този фон Банев буквално се изпари, докато не беше задържан в Украйна. Сегашният му арест е много странен. Поне според украинските разкази 56-годишният Брендо е задържан в район край Киев. Българинът се е укривал в къща под наем с още двама мъже от Молдова и Румъния, също криминално проявени. Имал е фалшиви документи за самоличност, а при обиска

украинските полицаи откриват нарколаборатория и посеви от канабис,

както и 39 пакета с готова продукция

Пуснато бе и атрактивно видео от ареста му. За да е още по-вълнуващо, полицията уведоми медиите как е открит уникален Iphone с гравирания лик на Владимир Путин и герба на Русия. Оказа се, че апаратът е изработен от злато и черен титан от италианската компания Caviar. Телефонът е пуснат в продажба преди 4 години на цена от над 3000 долара. Изработени са само 99 бройки, като на гърба на телефона има и надпис „Supremo Tre Volte“ („Три пъти превъзходен“ – заради трите мандата на Путин като държавен глава).

И изникват въпросите кой, издирван за наркотрафик, се крие в къща с оранжерия за марихуана, и то в страна като Украйна, известна със силовите си структури. Страна, която е част от системата на Интерпол, в която Евелин Банев е обявен за издирване с червена бюлетина. С телефон, който със сигурност може да бъде проследен, като се има предвид колко малко бройки са продадени. 

Прокуратурата в Киев е поискала задържането на Банев за срок от 20 дни. Веднага бе съобщено, че българското държавно обвинение е предприело действия по задвижване на процедурата по екстрадицията за изтърпяване на 6-годишната му окончателна присъда у нас. Обявено бе, че България е предоставила „пръстови отпечатъци на лицето и снимков материал“. 

Дни по-късно българското държавно обвинение заговори за прецедента „Брендо“, защото той е търсен в три държави. Логиката, че като е български гражданин, задържаният трябва да бъде върнат у нас, влиза в колизия с италианската присъда, защото тя е най-тежка, твърдят от прокуратурата. Не може да се предвиди крайното решение и кога ще бъде взето, защото законодателството на двете държави е различно. Интересното е, че Украйна може да реши първо тя да съди Брендо, ако прецени, че той е извършил престъпление и на нейна територия.

Това извади наяве скелетите около

разиграващите се с години процесуални игри между България, Италия и Румъния

Тази история сигурно ще се изучава в европейското наказателно и наказателнопроцесуално право.

Когато Брендо бе арестуван през 2012 г., бе екстрадиран в Италия в момента, в който там бе осъден на първа инстанция. И после дойде мистерията с връщането му у нас само година по-късно. И досега не е ясно защо Италия го върна на България, при положение че вече беше осъден там на 20 години.

След връщането му той полежа в ареста и после бе пуснат в очакване на присъдата. Точно по това време Румъния издаде Европейска заповед за арест (ЕЗА) и поиска от България Брендо да им бъде предаден.  Софийският градски съд поиска допълнителна информация, за да се произнесе по ЕЗА. Отговор от Румъния не последва и след 4 месеца безплодно чакане СГС окончателно прекрати производството за изпълнението на ЕЗА. Румънците започнаха задочно процеса срещу Банев през юни 2014 г. и за две години успяха да го приключат с 10-годишна присъда. Така Брендо се оказа осъден в Румъния и Италия, а в България нещата още се точеха. Все пак и у нас беше произнесена осъдителна присъда, но той изчезна. 

И издаде книгата „Съзирам душата на България“ с главен герой Максим, срещу когото се водят дела за наркотрафик в няколко европейски държави. Затворът го приземява и той решава да се промени. Отдава се на физически и духовни практики, медитира и започва да пише стихове. 

Разпространението на книгата, която бе представена като автобиографична, бе съпроводено с изявление: „В последно време в публичното пространство се спекулира с „изчезването“ на Евелин Банев, който основателно е притеснен от тази преднамерена кампания. Г-н Банев смята, че има сериозни аргументи да се безпокои за личната си безопасност… Г-н Банев ни увери, че има потребност от уединение, за да напише спокойно втората си книга, по която работи от няколко месеца.“ 

Очевидно Банев не е случаен. Стои зад много хора и зад него стоят немалко фактори. И легалният му бизнес е огромен, включително и в България – хотели, стотици недвижими имоти, търговия с луксозни стоки, финансови и консултантски услуги. Все неща, които не се водят на негово име. Но и легалното му имущество все още не е конфискувано, защото и по него върви голямо процесуално претакане. 

Зловещ момент в сагата бе 

отвличането през 2013 г. на 10-годишната му дъщеря Лара

След близо 50 дни в плен тя изненадващо бе освободена, като не стана ясно дали е платен откуп. Извършителите на отвличането, естествено, не са открити. Както и кой уби Дишлиев, Запрянова, Бретона и т.н. Не е открита и „къртицата“ на Брендо, за която МВР твърдеше, че е бивш служител на вътрешното министерство и все още действащ държавен служител. 

14 години убийства, отвличания, обвинения за пране на пари за стотици милиони, замесване на магистрати, политици, присъди, процесуални игри, междудържавно напрежение. И май нищо не е приключило. Най-малкото има обещание за втора книга.

Александър Александров, „Сега“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече