Зловеща аритметика: В следващия парламент коалицията ще е между ГЕРБ, ИТН и ДПС

0

Аритметиката показва, че в следващото Народно събрание би могло да има управленческа конфигурация между ГЕРБ, „Има такъв народ“ и ДПС. Със сигурност тези три партии ще имат необходимите 120 гласа, тъй като ГЕРБ най-вероятно ще получат около 60 места, ИТН поне 50, и заедно с ДПС – сметката излиза. Това заяви в интервю за „Фокус“ социологът Кънчо Стойчев.

,,Защо казвам с „Има такъв народ“? Казвам, защото видяхме, че на предишния кръг при раздаването на картите ИТН бяха толкова много „прозорливи“, че се изпокараха и с „Демократична България“, и донякъде с двамата министри – знаете, размениха се реплики, обвинения, канадско гражданство и не знам си какви други неща. Тоест, ще се изисква много висш пилотаж от страна на ИТН. За съжаление вече два пъти правим избори и не виждаме висш пилотаж от тази партия, а напротив – виждаме едно някак си такова движение направо, силно напред и към стената. А оттам правя това изчисление, че при положение, че не може да се стигне до създаване на смислена коалиция, единствената смислена коалиция ще се окаже на ГЕРБ, ИТН и ДПС, и то с голяма, голяма степен на вероятност“, обясни той.

Липсата на култура и диалогичност, особено на новите партии, на коалиционна култура имам предвид, може да ни обрече до това да идем на 4-ти избори. Те и сега не говорят достатъчно силно за коалиция. В следващия парламент няма да може да се върви по линията на този опит, който беше направен предишния път с правителство на малцинство. Не, това няма да мине, тази игра, няма да има правителство на малцинство, трябва да има коалиция. А партиите бягат от думата „коалиция“, каза още той.

По думите му винаги съществува възможността да не излезем от спиралата на избори. „Пак казвам – за да се състави някакво мнозинство, което да бъде силно представено и настроенията на обществото за промяна, а българското общество в огромната си част е за промяна, то следва тези партии, които избирателите налагат, да седнат да се разберат помежду си. И тук наистина кингмейкър отново ще бъде партията на Слави Трифонов, защото без нея няма да стане. Сега казват, че губел гласове – да, добре, ще загуби гласове вероятно, но едва ли ще падне под 50 депутатски места. Нямаме никакви основания към този момент, че има такова, че е възможно това да се случи. Тоест, ако те имат 50 депутатски места или близко до това, над това, малко под това, те стават ключовият играч. От тяхната способност да се договорят с останалите две или три партии, в зависимост от това колко е необходимо, ще зависи дали ще се създаде такова правителство, което всъщност българският народ прави такава заявка“, коментира още социологът.

Кънчо Стойчев е категоричен, че България ще се оправи тогава, когато хората започнат да осъзнават интересите си и да гласуват в зависимост от интересите си, а не в зависимост от някакви личностни предпочитания, които винаги са мимолетни.

Източник: „Банкеръ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече