Кирил Петков – от менте министър, към менте депутат

0

След като Кирил Петков бе назначен в противоречие с Конституцията за служебен икономически министър като двоен гражданин, същият върви към второ нарушение – да се кандидатира и стане депутат, отново нарушавайки Конституцията. Там в чл. 65 е записано следното: “За народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство, навършил е 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода.”

Самият Петков преди няколко дни призна: “На 21 април направих волеизявление да се откажа от канадското си гражданство. На 20 август бях уведомен от канадските власти, че вече не съм техен гражданин”. Т. е. Петков призна, че е назначен за служебен министър с двойно гражданство. Почтеният Петков “даде указания” на Конституционния съд какво трябва да вземе предвид, решавайки казуса му – „… не е въпрос кога една чужда държава издава бележка, а кога си направил всичко законно”.

На 23 август Петков тържествено оповести: “Вече не съм канадски гражданин” и размаха формуляр, който трябваше да докаже твърдението му. Проверка в системата на канадските власти показа, че заявлението за отказ е регистрирано на 19 август. В същата система е посочено, че издаване на сертификат става в “рамките на следващите три месеца”.

Кирил Петков обаче продължава да упорства и от 23 август, твърди че в канадското посолство в Букурещ е сертификатът му, доказващ че вече не е канадски гражданин. На въпрос на “Труд” защо не си е взел документа, Петков попита: “това ли е най-важното?”

Че това е изключително важно, са убедени политици, юристи и граждани. Защото според тях не Кирил Петков е този, който казва кога един двоен гражданин се е отказал от чуждото си гражданство. Това го казва законът, казва го и КС с решение по дело №1 от 1995 г. Там е написано следното: “Не е достатъчно да са налице материалноправните предпоставки за освобождаване от чуждо гражданство. Необходимо е да е осъществена предвидената със закон процедура, която завършва с издаване на съответен държавен акт.” Т. е. канадските власти трябва да издадат сертификат, който да казва, че Петков не е вече техен гражданин. Волеизявлението, което за почтения Петков било най-важното, за конституционалистите е без значение.

Има и още един съществен въпрос, свързан с двойното гражданство на Кирил Петков. А той е следният: Какво е написал в декларацията си по чл. 110, която е подал в президентството преди да стане министър. Ако честно си е признал, че има двойно гражданство, то тогава президентът го е назначил в нарушение на Конституцията. Според юристи тази хипотеза е абсурдна, защо означава президентът директно да погази Конституцията. Остава вариантът Петков да е написал, че е само български гражданин, т. е. подал е декларация с невярно съдържание. А това е престъпление, за което следва да му бъде потърсена наказателна отговорност. Чл. 313 от НК” гласи: Който потвърди неистина или затаи истина в писмена декларация или съобщение, изпратено по електронен път, които по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет се дават пред орган на властта за удостоверяване истинността на някои обстоятелства, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до триста лева.”

Истината се очаква да бъде произнесена от Конституционния съд, който образува дело 18 по искане на 55 депутати от ГЕРБ-СДС за обявяване на частична противоконституционност на указ 129 от 12 май 2021 г. С него президентът Румен Радев назначава служебния кабинет, но искането е за тази част, която се отнася до Кирил Петков.

Предметът на конституционното дело не е правен, а фактически – да се изясни дали към датата, на която Петков е подал декларация, е имал и канадско гражданство – с други думи, дали е подвел президента да го включи в състава на служебното правителство, с което да наруши Конституцията, обясниха водещи юристи пред “Труд”. Те допълниха, че ако се установи подписът на Петков върху документ с невярно съдържание, той става “клиент” на прокуратурата.

От президентството трябва да предоставят декларацията на Кирил Петков на КС, служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов трябва да удостовери наличието или липсата на българско гражданство на Кирил Петков към момента на издаване на указа на президента, а колегата му от външно министерство Светлан Стоев трябва по “по дипломатически път да поиска писмена информация от компетентен държавен орган на Канада, удостоверяваща наличието или липсата на канадско гражданство на лицето Кирил Петков към 10 май 2021 г.”.

Четвъртото доказателство трябва да представи почтеният Петков. Това доказателство е “официален писмен документ, от компетентния държавен орган на Канада, удостоверяващ освобождаване от канадско гражданство с посочена дата на това освобождаване”.

Писмени правни мнения по предмета на делото до 9 октомври трябва да изпратят в КС известните юристи проф. д-р Даниел Вълчев, проф. д-р Екатерина Михайлова, проф. д-р Пенчо Пенев, проф. д-р Пламен Киров, проф. д-р Снежана Начева, доц. д-р Наталия Киселова. За самото решение на делото, за КС няма определен срок.
До 12 октомври е срокът за регистрация на кандидат-депутатски листи.
А всеки кандидат-депутат подава декларация, че е само български гражданин. Кирил Петков вече обяви, че ще се кандидатира за депутат. Нищо чудно да се окаже и с втора декларация с невярно съдържание. И всичко това пак ще е в рамките на почтеността.

Автор: Екип на „Труд“

Източник: „Труд“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече