Цените на тока у нас експлоадираха заради липсата на регулация

0

Скокът в цената на тока се дължи на ударното създаване на нови пари чрез различни инструменти. Дефицитите на българската регулация помогнаха българските цени да експлодират. ДАНС и МВР имат какво да открият в Комисията за енергийно и водно регулиране. Има заложени проблеми, които не са престъпления и са работа на експерти.Това заяви пред bTV бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

„Има какво да се открие, но част от това, което ще се открие не е работа на криминалисти, а на експерти. Има заложени проблеми, които не са престъпление, но например не е нормално да се изнася по дългосрочни договори, а българският пазар да се снабдява по договори за ден напред или „от днес за днес“. Търговците, които снабдяват българските клиенти, се отказаха от ролята си на участник на пазара, те са едни прости комисионери“, коментира Трайков. 

Ексминистърът обясни какво според него може да бъде определено като „заложена бомба“, когато говорим за скока в цените, какъвто израз употреби служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

„Доста неща бихме могли да вкараме в дефиницията „заложена бомба“ – както правилата, така и неща, свързани с хардуера на енергетиката и политиката, която България е провеждала за енергетика на европейската сцена“, каза той.

Трайков заяви, че не е особен привърженик ка компенсирането, във връзка с готвения пакет от мерки, обявен от премиера Стефан Янев.

„По принцип ако някой трябва да бъде компенсиран, това са домакинствата, но в българския случай няма нужда, защото българските домакинства, заради забавената либерализация на пазара, са на регулирани цени и цената на енергията, която плащаме вкъщи, не се е повишила“, обяви бившият министър.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече